Château de Saint Cosme Côtes du Rhône Rouge 2017

Château de Saint Cosme Côtes du Rhône Rouge 2017

91 Puncte James Suckling:

”Frumos, cu miros puternic de fructe roșii de pădure, împletit cu note de ierburi sălbatice și flori. Pe palatin, este profund, catifelat și dens, cu arome de fructe negre de pădure și tanini maturi, cizelați. Un raport calitate-preț extraordinar.”

58,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Côtes du Rhône Rouge 2017

Côtes du Rhône Rouge 2017

”Frumos, cu miros puternic de fructe roșii de pădure, împletit cu note de ierburi sălbatice și flori. Pe palatin, este profund, catifelat și dens, cu arome de fructe negre de pădure și tanini maturi, cizelați. Un raport calitate-preț extraordinar.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Saint Cosme Côtes du Rhône Rouge 2017

Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Saint Cosme

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: Syrah, struguri parțial dezciorchinaţi

Culoare: roşu-rubiniu închis

Miros: coacăze negre, camfor, trufe, trandafir, afine

Gust: proaspăt, echilibrat, fin și corpolent, cu atac puternic și tanini frumos rotunjiți, cu arome profunde și postgust lung

Alcool: 14%

Temperatura de servire: 16-18°C

Perioada optimă de consum: 2018-2022

Maturat în tanc. Deşi nu a fost destinat îmbătrânirii, vinul îmbătrâneşte foarte bine.

Descrierea lui Louis Barruol: ”Un asamblaj de Syrah din Vinsobres și de pe terasele villafranciene din Gard care generează întotdeauna echilibru, corp și finețe. Ediția 2017 se prezintă cu o culoare de ”sânge de taur”, profunzime, sevă, tanini frumoși și bine-rotunjiți... Veți simți imediat intensitatea fructului, care face ca 2017 să fie un an de recoltă superb. Intenția Côtes du Rhône-ului nostru este de a putea fi băut imediat, chiar dacă are un foarte bun potențial de îmbătrânire. Am degustat recent un 2007 care era cu adevărat complex și încă tânăr. Bine ați venit în 2017, cel mai bun an de recoltă din 2010 încoace. Coacăze negre, camfor, trufe, trandafir, afine.”

91 Puncte Fames Suckling: ”Frumos, cu miros puternic de fructe roșii de pădure, împletit cu note de ierburi sălbatice și flori. Pe palatin, este profund, catifelat și dens, cu arome de fructe negre de pădure și tanini maturi, cizelați. Un raport calitate-preț extraordinar. Beți-l acum sau păstrați-l.”

90 Puncte Parker / Joe Czerwinski: ”Côtes du Rhône 2017, 100% Syrah, este un superstar cu preț de chilipir. El oferă adieri de fum, piper zdrobit, afine și smochine negre. Cu corp mediu spre plin, are un sfârșit lung și suplu. Nu veți găsi un Syrah mai bun la prețul ăsta.

Louis Barruol continuă să scoată unele dintre cele mai impresionante vinuri din Gigondas, în timp ce își extinde activitatea de negociant. Dacă încă nu știați, el este și parte dintr-un joint venture care produce Riesling și Pinot Noir în Finger Lakes, New York (i.e. Forge Cellars –http://www.winepoint.ro/106-forge-cellars). El este optimist în ceea ce privește vinurile din 2016, din Sudul Ronului: ”S-ar putea să fie la fel de bune ca în 2010.” Acum este prins cu seria de vinuri din Gigondas, renunțând la Valbelle pentru a-l asambla cu Gigondas-ul. Celelalte vinuri provin din vii unice – Le Claux, Hominis Fides și Le Poste, fiind 100% Grenache. Barruol este unul dintre campionii inițiativei de a include și vin alb în apelațiune.” 

***

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”


Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.

Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.

Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.

Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați.

Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.

Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară. 

Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre...

Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este  dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu.

Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”

Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

30 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Cele mai vândute

mai mult

Produse noi

mai mult