Château de Saint Cosme Gigondas 2014

Château de Saint Cosme Gigondas 2014

92 Puncte Wine Spectator:

”Solid ca un sportiv, cu atac pe note de cărbune. Notele de anin ars și cele amărui formează un cadru robust în jurul aromelor puternice de stafide, prună și pastă de cireșe amare. Sfârșitul lung, întunecat și afumat lasă să străbată accentele lemnoase și ierboase. Evidențiază profilul de vreme rece al anului de recoltă.”

147,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Gigondas 2014

Gigondas 2014

”Solid ca un sportiv, cu atac pe note de cărbune. Notele de anin ars și cele amărui formează un cadru robust în jurul aromelor puternice de stafide, prună și pastă de cireșe amare. Sfârșitul lung, întunecat și afumat lasă să străbată accentele lemnoase și ierboase. Evidențiază profilul de vreme rece al anului de recoltă.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château de Saint Cosme Gigondas 2014

Producător: Château de Saint Cosme - Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: 65% Grenache, 18% Mourvèdre, 15% Syrah, 2% Cinsault – ciorchini întregi

Culoare: roşu închis, aproape negru

Miros:  căpșuni fierți, fruct vibrant și camfor

Gust: elegant și echilibrat, cu arome de căpșuni zdrobite, camfor, violete, migdale și grafit

Recomandări gastronomice: oaie, miel, iepure, chiftele, viţel cu ciuperci, porumbel, cartofi prăjiți, tempura de legume şi quinoa

Alcool: 14%

Temperatura de servire: 15-18°C

Maturitate anticipată: 2018-2024

Maturat 12 luni: 15% în butoaie noi, 55% în butoaie de 1-4 ani și 30% în tancuri.

Îmbuteliat fără a fi filtrat.

Descrierea lui Louis Barruol: ”Fermentat cu ciorchini întregi. Maturat 12 luni: 15% în butoaie noi, 55% în butoaie folosite de una până la patru ori, 30% în tancuri. La asamblarea unor recolte ca cea din 2014, trebuie să fii conștient că ai de-a face cu un an în care nu poți lăsa nimic în voia sorții, iartu ești obligat să faci un vin la standardele așteptate de la Saint Cosme. Prin urmare, disciplina este obligatorie, iar ca viticultor, trebuie să accepți că recolta ideală apare extrem de rar. 25% din vinurile clasice din 2014 a fost sub standard - ele au fost declasificate și nu vor fi îmbuteliate sub numele Saint Cosme. Totuși, toate vinurile Valbelle și câteva din Le Claux vor fi îmbuteliate sub eticheta clasică. Această auto-disciplină este esențială atât pentru noi, cât și pentru dumneavoastră, consumatorii care ne acordați atâta încredere. Toate astea îmi amintesc de recolta din 2008: mi-a fost greu să folosesc strugurii Valbelle în asamblajul clasic, dar când l-am gustat acum, după șapte ani, mă bucur că am făcut-o. Dacă mai aveți vreo sticlă rămasă, gustați Saint Cosme 2008 și veți vedea de ce este capabil acest terroir în anii mai reci. Imediat după ce am terminat de asamblat vinul din acest an, un client important și, totodată, un bun cunoscător al Saint Cosme l-a descris așa: ”Făcut în stil Valbelle.” Acesta este cel mai mare compliment pe care mi l-ar fi putut face cineva. La fel ca și vinurile noastre mari, Gigondas 2014 este plin de arome de căpșuni fierți, fruct vibrant și camfor, oferind echilibrul și prospețimea eternă care sunt trăsăturile vinului încă de pe vremea când îl făcea tata. Căpșuni zdrobite, camfor, violete, migdale și grafit. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

92 Puncte Wine Spectator: ”Solid ca un sportiv, cu atac pe note de cărbune. Notele de anin ars și cele amărui formează un cadru robust în jurul aromelor puternice de stafide, prună și pastă de cireșe amare. Sfârșitul lung, întunecat, afumat lasă să străbată accentele lemnoase și ierboase. Evidențiază profilul de vreme rece al anului de recoltă. Beți-l între 2018-2024. Au fost produse 22.200 sticle.”

92 Puncte Decanter: ”Elegant, cu un potențial bun în nas. Fructe roșii delicate și savuroase împletite cu ierburi dulci: un vin senin și echilibrat.”

Ediția 2013 - Descrierea lui Louis Barruol: ”În 2013 am avut o recoltă extrem de mică - un procent atât de mic de Grenache la  Saint Cosme se întâmplă rară. Nu e o problemă în sine, doar schimbă un pic stilul final al vinului. Culoarea e aproape neagră, vinul are o concentrație mare și, poate, un pic mai puțină ”dulceață” decât de obicei. La câteva săptămâni după asamblare, s-a dovedit a fi excelent și, mai ales, seducător. O veritabilă explozie de fruct, vinul este dens și intens. Are o identitate proprie care mă face incapabil să-l compar cu vreuna din edițiile anterioare. După cum știm prea bine, că oamenii nu sunt la fel de inventivi ca natura, iar 2013-le ne-o confirmă. Căpșune, coacăze negre, nalbă, lemn dulce, piper.”

91 (17,5) Puncte Decanter: ”Atipic și bine făcut. Foarte mult Mourvèdre și Syrah. Fructe negre, condimente, cu note minerale. Palat rotund, dulce și cărnos, dar cu sfârșit ferm. Beți-l între 2016-2027.”

Decanter, 20 dec 2016 - 91 Puncte și o recomandare specială: De Crăciun, cei de la Decanter recomandă cele mai bune cinci vinuri pentru carnea de vită. Château de St Cosme Gigondas 2014 a primit 91 de puncte și este recomandarea Decanter pentru carnea roșie făcută în sânge: ”Cu o istorie începută la 1490, cei de la St Cosme au avut suficient timp pentru a-și perfecționa vinurile. Acesta este un Gigondas superb, cu picanteria și suculența clasice ale Ronului de Sud. Debutează cu un buchet proeminent și picant de fructe negre și condimente, cu o tentă de tutun proaspăt. Palatul este realmente vibrant, evidențiind arome proaspete de fructe roșii și negre alături de note de piper, încadrate de tanini fini. Sfârșitul lung emană note de lemn dulce și alte condimente.”

Ediția 2012 - 92 Puncte Parker: ”Un alt cuvée tradițional mare și reprezentativ pentru stilul casei cu buchetul specific de fructe negre savuroase, ierburi măcinate, piper și minerale. Cu corp mediu spre plin, voluptuos și superb texturat, poate fi băut acum sau îl puteți păstra 10 ani în pivniță.”

30 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Cele mai vândute

mai mult

Produse noi

mai mult