Château de Saint Cosme Gigondas 2016

Château de Saint Cosme Gigondas 2016

93 Puncte Parker:

”Chiar mai bun decât cel pe care l-am băut din butoi, Gigondas 2016 are adieri de cafea mocca și zmeură coaptă. Notele ierboase ușor amărui echilibrează dulceața fructului și conferă a componentă de ierburi aromate acestui vin cu corp plin și textură cremoasă. Sfârșitul e suplu și lung, plin de caracter și bogăție.”

190,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Gigondas 2016

Gigondas 2016

”Chiar mai bun decât cel pe care l-am băut din butoi, Gigondas 2016 are adieri de cafea mocca și zmeură coaptă. Notele ierboase ușor amărui echilibrează dulceața fructului și conferă a componentă de ierburi aromate acestui vin cu corp plin și textură cremoasă. Sfârșitul e suplu și lung, plin de caracter și bogăție.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château de Saint Cosme Gigondas 2016

Producător: Château de Saint Cosme - AOP Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: 70% Grenache, 15% Mourvèdre, 14% Syrah, 1% Cinsault

Culoare: roşu închis, aproape negru

Miros: căpșuni, violete, lemn dulce și piper

Gust: plin de caracter, puternic și elegant, cu corp plin, textură cremoasă, sfârșit lung și foarte aromat

Recomandări gastronomice: oaie, miel, iepure, viţel cu ciuperci, porumbel, tempura de legume şi quinoa

Alcool: 14,5%

Temperatura de servire: 15-18°C

Maturitate anticipată: 2018-2035

Struguri cultivați organic și fermentați nedezciorchinați. Maturat 12 luni - 20% în butoaie noi, 50% în butoaie de 1-4 ani și 30% în cuve de beton. Îmbuteliat fără a fi filtrat.

Descrierea lui Louis Barruol: ”După un 2015 superb, avem acum un 2016 magnific. Practic, până acum, nu s-a mai întâmplat să avem doi ani mari, unul după altul. Gigondas-ul nostru rezumă abordarea oenologica a tatălui meu. El avea o idee foarte clară despre maturitatea strugurilor. Pe măsură ce se apropia culesul, el gusta și analiza strugurii tot mai des, plimbându-se tot timpul prin vii, pentru a se asigura că începe culesul la momentul ideal. Efectul maturității strugurilor și a anului de recoltă a fost primul lucru pe care l-am învățat de la el, când eram copil. Pentru că asta îi place unui copil! Să mănânce struguri, să se plimbe prin vie, să vadă cum se presează strugurii și să se uite prin lentila refractometrului - incredibilul instrument pe care l-am cumpărat în 1981. Implicarea copiilor în activitățile distractive din procesul facerii vinului este o metodă foarte bună de a-ți ”molipsi” copiii... Tatăl meu a co-fermentat întotdeauna diferitele soiuri, iar eu continui să fac asta cu Gigondas.Tata ura fermentarea separată a soiurilor și, de aceea, la Saint Cosme, soiurile care se coc mai repede sunt plantate în locurile cu coacere târzie și vice-versa. În felul ăsta, toți strugurii se coc deodată și, deci, pot fi co-fermentați. 2016 a fost ultimul vin făcut cu el și este un an stelar. Tata adora perioada culesului - mirosul magic de struguri copți, zilele tihnite, discuțiile interesante, forfota din cramă și apusurile aurii. Căpșuni, violete, lemn dulce și piper. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

93 Puncte Parker: ”Chiar mai bun decât cel pe care l-am băut din butoi, Gigondas 2016 are adieri de cafea mocca și zmeură coaptă. Notele ierboase ușor amărui echilibrează dulceața fructului și conferă a componentă de ierburi aromate acestui vin cu corp plin și textură cremoasă. Sfârșitul e suplu și lung, plin de caracter și bogăție.”

93 Puncte James Suckling: ”Impresionant, cu arome de condimente negre, fructe negre, grafit, fum de cărbuni și minerale negre, pietroase. Pe palatin, taninii au o claritate superbă și o structură incredibil de bogată, de fructe negre. Putere și eleganță. Un vin superb. Din struguri cultivați organic.”

Ediția 2015 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Nu poți avea niciodată prea mult dintr-un lucru bun - acesta este proverbul care sintetizează  anul de recoltă 2015. Gigondas 2015 amintește de cel din 2010 prin densitate, profunzime, catifelare și prospețimea salină. El oferă o interpretare neobișnuită a Grenache-ului, greu de comparat cu cele provenite din viile dimprejur. Caracterul său poate fi atribuit solului calcaros al apelațiunii. Iar Saint Cosme este o interpretare neobișnuită a Gigondas-ului, pentru că solurile sunt clar Totoniene și inexistente în alte părți ale apelațiunii. Acest sol unic se combină cu un microclimat rece întâlnit la altitudini de 400 m deasupra nivelului mării, în timp ce viile noastre se află la 240 m altitudine. Această combinație de factori naturali face ca Saint Cosme să fie unic, iar Grenache-ul își dezvoltă o personalitate care poate fi deconcertantă, la fel ca și prospețimea dominantă - o caracteristică rareori asociată  cu acest soi. Vițele sunt orientate spre vest și sunt scăldate de soarele blând de seară; dimineața, ele sunt protejate de stâncile Dentelles de Montmirail - aceste trăsături ale naturii îi conferă vinului echilibru și textură. Toate aceste lucruri sunt și mai evidente în anii de recoltă mari, așa cum a fost 2015. Așadar, excelența servește unui scop educativ. Căpșuni, violete, iod și lemn dulce.”

                   - 95 Puncte Wine Spectator: ”O ediție ca la carte a părții musculoase a Gigondas-ului, vinul oferă o linie de bași surprinzători sub straturile de coacăze negre și smochine, în timp ce aromele abundente de tutun, rozmarin și dafin se strecoară peste tot. Musculos și energic, e făcut pentru a sta în pivniță. Va fi cel mai bun între 2019-2030.”

Ediția 2014 - 92 Puncte Wine Spectator: ”Solid ca un sportiv, cu atac pe note de cărbune. Notele de anin ars și cele amărui formează un cadru robust în jurul aromelor puternice de stafide, prună și pastă de cireșe amare. Sfârșitul lung, întunecat, afumat lasă să străbată accentele lemnoase și ierboase. Evidențiază profilul de vreme rece al anului de recoltă. Beți-l între 2018-2024. Au fost produse 22.200 sticle.”

                 - 92 Puncte Decanter: ”Elegant, cu un potențial bun în nas. Fructe roșii delicate și savuroase împletite cu ierburi dulci: un vin senin și echilibrat.”

Ediția 2013 - 92 Puncte Wine Spectator: ”Solid ca un sportiv, cu atac pe note de cărbune. Notele de anin ars și cele amărui formează un cadru robust în jurul aromelor puternice de stafide, prună și pastă de cireșe amare. Sfârșitul lung, întunecat, afumat lasă să străbată accentele lemnoase și ierboase. Evidențiază profilul de vreme rece al anului de recoltă.”

                 - 91 (17,5) Puncte Decanter: ”Atipic și bine făcut. Foarte mult Mourvèdre și Syrah. Fructe negre, condimente, cu note minerale. Palat rotund, dulce și cărnos, dar cu sfârșit ferm. Beți-l între 2016-2027.”

                 - Decanter, 20 dec 2016 - 91 Puncte și o recomandare specială: De Crăciun, cei de la Decanter recomandă cele mai bune cinci vinuri pentru carnea de vită. Château de St Cosme Gigondas 2014 a primit 91 de puncte și este recomandarea Decanter pentru carnea roșie făcută în sânge: ”Cu o istorie începută la 1490, cei de la St Cosme au avut suficient timp pentru a-și perfecționa vinurile. Acesta este un Gigondas superb, cu picanteria și suculența clasice ale Ronului de Sud. Debutează cu un buchet proeminent și picant de fructe negre și condimente, cu o tentă de tutun proaspăt. Palatul este realmente vibrant, evidențiind arome proaspete de fructe roșii și negre alături de note de piper, încadrate de tanini fini. Sfârșitul lung emană note de lemn dulce și alte condimente.”

Ediția 2012 - 92 Puncte Parker: ”Un alt cuvée tradițional mare și reprezentativ pentru stilul casei cu buchetul specific de fructe negre savuroase, ierburi măcinate, piper și minerale. Cu corp mediu spre plin, voluptuos și superb texturat, poate fi băut acum sau îl puteți păstra 10 ani în pivniță.”

30 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Cele mai vândute

mai mult

Produse noi

mai mult