Château de Saint Cosme Gigondas 2016

Château de Saint Cosme Gigondas 2016

97 Puncte Wine Spectator:

”Foarte expresiv, debutează cu note de violete, frunze de dafin proaspete și rozmarin, iar nucleul de cireșe negre, coacăze negre și smochine se dezvăluie încet. De o mare fermitate, cu detalii savuroase de fier forjat și calcar în final, dar și cu o senzație de rafinament datorată unui ecou de ceai negru parfumat.”

190,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Gigondas 2016

Gigondas 2016

”Foarte expresiv, debutează cu note de violete, frunze de dafin proaspete și rozmarin, iar nucleul de cireșe negre, coacăze negre și smochine se dezvăluie încet. De o mare fermitate, cu detalii savuroase de fier forjat și calcar în final, dar și cu o senzație de rafinament datorată unui ecou de ceai negru parfumat.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château de Saint Cosme Gigondas 2016

Producător: Château de Saint Cosme - AOP Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: 70% Grenache, 15% Mourvèdre, 14% Syrah, 1% Cinsault

Culoare: roşu închis, aproape negru

Miros: căpșuni, violete, lemn dulce și piper

Gust: plin de caracter, puternic și elegant, cu corp plin, textură cremoasă, sfârșit lung și foarte aromat

Recomandări gastronomice: oaie, miel, iepure, viţel cu ciuperci, porumbel, tempura de legume şi quinoa

Alcool: 14,5%

Temperatura de servire: 15-18°C

Maturitate anticipată: 2018-2035

Struguri cultivați organic și fermentați nedezciorchinați. Maturat 12 luni - 20% în butoaie noi, 50% în butoaie de 1-4 ani și 30% în cuve de beton. Îmbuteliat fără a fi filtrat.

Descrierea lui Louis Barruol: ”După un 2015 superb, avem acum un 2016 magnific. Practic, până acum, nu s-a mai întâmplat să avem doi ani mari, unul după altul. Gigondas-ul nostru rezumă abordarea oenologica a tatălui meu. El avea o idee foarte clară despre maturitatea strugurilor. Pe măsură ce se apropia culesul, el gusta și analiza strugurii tot mai des, plimbându-se tot timpul prin vii, pentru a se asigura că începe culesul la momentul ideal. Efectul maturității strugurilor și a anului de recoltă a fost primul lucru pe care l-am învățat de la el, când eram copil. Pentru că asta îi place unui copil! Să mănânce struguri, să se plimbe prin vie, să vadă cum se presează strugurii și să se uite prin lentila refractometrului - incredibilul instrument pe care l-am cumpărat în 1981. Implicarea copiilor în activitățile distractive din procesul facerii vinului este o metodă foarte bună de a-ți ”molipsi” copiii... Tatăl meu a co-fermentat întotdeauna diferitele soiuri, iar eu continui să fac asta cu Gigondas.Tata ura fermentarea separată a soiurilor și, de aceea, la Saint Cosme, soiurile care se coc mai repede sunt plantate în locurile cu coacere târzie și vice-versa. În felul ăsta, toți strugurii se coc deodată și, deci, pot fi co-fermentați. 2016 a fost ultimul vin făcut cu el și este un an stelar. Tata adora perioada culesului - mirosul magic de struguri copți, zilele tihnite, discuțiile interesante, forfota din cramă și apusurile aurii. Căpșuni, violete, lemn dulce și piper. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

97 Puncte Wine Spectator: ”Foarte expresiv, debutează cu note de violete, frunze de dafin proaspete și rozmarin, iar nucleul de cireșe negre, coacăze negre și smochine se dezvăluie încet. De o mare fermitate, cu detalii savuroase de fier forjat și calcar în final, dar și cu o senzație de rafinament datorată unui ecou de ceai negru parfumat.”

93 Puncte Parker: ”Chiar mai bun decât cel pe care l-am băut din butoi, Gigondas 2016 are adieri de cafea mocca și zmeură coaptă. Notele ierboase ușor amărui echilibrează dulceața fructului și conferă a componentă de ierburi aromate acestui vin cu corp plin și textură cremoasă. Sfârșitul e suplu și lung, plin de caracter și bogăție.”

93 Puncte James Suckling: ”Impresionant, cu arome de condimente negre, fructe negre, grafit, fum de cărbuni și minerale negre, pietroase. Pe palatin, taninii au o claritate superbă și o structură incredibil de bogată, de fructe negre. Putere și eleganță. Un vin superb. Din struguri cultivați organic.”

Ediția 2015 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Nu poți avea niciodată prea mult dintr-un lucru bun - acesta este proverbul care sintetizează  anul de recoltă 2015. Gigondas 2015 amintește de cel din 2010 prin densitate, profunzime, catifelare și prospețimea salină. El oferă o interpretare neobișnuită a Grenache-ului, greu de comparat cu cele provenite din viile dimprejur. Caracterul său poate fi atribuit solului calcaros al apelațiunii. Iar Saint Cosme este o interpretare neobișnuită a Gigondas-ului, pentru că solurile sunt clar Totoniene și inexistente în alte părți ale apelațiunii. Acest sol unic se combină cu un microclimat rece întâlnit la altitudini de 400 m deasupra nivelului mării, în timp ce viile noastre se află la 240 m altitudine. Această combinație de factori naturali face ca Saint Cosme să fie unic, iar Grenache-ul își dezvoltă o personalitate care poate fi deconcertantă, la fel ca și prospețimea dominantă - o caracteristică rareori asociată  cu acest soi. Vițele sunt orientate spre vest și sunt scăldate de soarele blând de seară; dimineața, ele sunt protejate de stâncile Dentelles de Montmirail - aceste trăsături ale naturii îi conferă vinului echilibru și textură. Toate aceste lucruri sunt și mai evidente în anii de recoltă mari, așa cum a fost 2015. Așadar, excelența servește unui scop educativ. Căpșuni, violete, iod și lemn dulce.”

                   - 95 Puncte Wine Spectator: ”O ediție ca la carte a părții musculoase a Gigondas-ului, vinul oferă o linie de bași surprinzători sub straturile de coacăze negre și smochine, în timp ce aromele abundente de tutun, rozmarin și dafin se strecoară peste tot. Musculos și energic, e făcut pentru a sta în pivniță. Va fi cel mai bun între 2019-2030.”

***

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”

Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.

Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.

Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.

Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați.

Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.

Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară. 

Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre...

Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este  dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu.

Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”

Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.30 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Cele mai vândute

mai mult