Muga Reserva Selección Especial 2012

Muga Reserva Selección Especial 2012

95 Puncte James Suckling:

”Vinul roșu cel mai gândit pentru mâncare al celor de la Muga. Maturat în baric timp mai îndelungat decât celelalte ediții, e ușor marcat de de aromele de toast, dar fructul vioi e suficient de pur pentru a evidienția tipicitatea Riojei. Perfect pentru mâncare. Un vin mare.”

Disponibilitate: Acest produs nu mai este în stoc

155,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Reserva Selección Especial 2012

Reserva Selección Especial 2012

”Vinul roșu cel mai gândit pentru mâncare al celor de la Muga. Maturat în baric timp mai îndelungat decât celelalte ediții, e ușor marcat de de aromele de toast, dar fructul vioi e suficient de pur pentru a evidienția tipicitatea Riojei. Perfect pentru mâncare. Un vin mare.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Muga Reserva Selección Especial 2012

Producător: Muga - Rioja, Spania

Soi: 70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo, 3% Graciano

Culoare: roșu închis cu tente purpurii  

Miros: fructe roșii de pădure și prune coapte, cu note de mentă și lemn dulce însoțite de adieri de piper, cuișoare și vanilie

Gust: foarte plăcut și armonios, dulceag, cu arome de produse de patiserie, tutun și vanilie perfect integrate și tanini moi, nobili

Recomandări gastronomice: tapas, carne roșie, vânat, pui cu sos de roșii, tocana de miel, preparate cu sosuri de roșii, ciuperci, piper 

Alcool: 14%

Temperatura de servire: 18°C

Număr de sticle produse: 170 000

Perioada optimă de consum: 2017-2026

Fermentat în cuve de stejar, cu drojdii indigene. Maturat 26 luni în baricuri special selecționate din producția proprie. Îmbătrânit 12 luni la sticlă.

Descrierea oenologului: ”Aceasta este una dintre acele ediții care pot fi băute chiar de la început, fără a le diminua potențialul de învechire. Aromele, integrarea precoce a taninilor, prospețimea caracteristicilor ”Atlantice”, împletită cu caracterul ”Mediteranean” mai matur te uluiesc de la prima înghițitură.

Cea mai potrivită descriere a vinului ar fi: fructe coapte dar nu uscate - în special, fructe roșii de pădure și prune, urmate de note balsamice (mentă și lemn dulce) și, chiar la sfârșit, de adieri picante (piper, cuișoare și vanilie). Retronazal, tutunul și vanilia fac o impresie puternică. Apoi, evoluează nuanțele  lăptoase foarte subtile, urmate de cele de piele nobilă. Toate, perfect integrate într-o armonie perfectă. Gust foarte plăcut, cu dulceața dată de drojdiile de calitate și aromele de produse de patiserie și tanini moi, nobili.”

95 Puncte James Suckling: ”Vinul roșu cel mai gândit pentru mâncare al celor de la Muga. Maturat în baric timp mai îndelungat decât celelalte ediții, e ușor marcat de de aromele de toast, dar fructul vioi e suficient de pur pentru a evidienția tipicitatea Riojei. Pe palat, corpul este mediu, cu tanini granulați care vor beneficia de îmbătrânirea la sticlă, asigurându-i vinului o viață lungă. Aciditate foarte bună și echilibru fin. Perfect pentru mâncare. Un vin mare.”

92+ Puncte Parker: ”Am avut șansa de a degusta concomitent două ediții ale acestei ”selecții speciale”, cea mai tânără fiind cea din 2012. Ea provine dintr-un an secetos și cald, iar lipsa copertinelor de protecție a dus la obținerea unui vin mult mai proaspăt decât se anticipase. Vinul este întotdeauna făcut din struguri Tempranillo, Garnacha, Graciano și Mazuelo proveniți din terase și vițe mai vechi, fiind fermentat în cuve de stejar și maturat în baricuri noi, după care este trecut în baricuri uzate, neutre. Recolta a fost mică, dar recoltarea s-a făcut târziu (Muga își are viile în zone mai reci). Datorită ploilor de la sfârșitul perioadei de recoltare, Muga nu a mai produs Torre Muga și Prado Enea, iar din Selección Especial s-a produs o cantitate mai mică. Vinul are o maturitate perfectă, arome de condimente și lemne nobile. Pe palatin, este rafinat și elegant, cu tanini moi și prospețime frumoasă. În contextul dat, vinul este foarte bun. 120 000 de sticle produse.

Responsabilitatea pentru vinurile albe și roze îi revine acum lui Isaac Muga, în timp ce fratele lui Jorge face toate roșiile. Am gustat toate albele și rozeurile disponibile, ca să văd ce se întâmplă. A apărut un nou roze de top, Flor de Muga, și continuă să lucreze la un nou vin alb, făcut majoritar din Viura, Garnacha Blanca și Maturana Blanca, care va ieși, probabil, pe piață în 2018. A fost o degustare lungă și ralaxată, în care au adus și câteva ediții mai vechi atunci când am discutat despre asemănările dintre diferiți ani, așa că pot să vă dau câteva opinii despre evoluția unor vinuri mai vechi. O teamă comună în regiune (și într-o mare parte a Spaniei) este legată de lipsa producției din 2017. Când am vorbit despre asta cu familia Muga, mi-au spus că ei au pierdut cam 60% din struguri din cauza gerului din 2017. În ceea ce privește vinurile roșii, Prado Enea 2010 s-ar prea putea să fie una dintre cele mai reușite ediții ale acestui vin clasic, cu potențial mare de învechire. Odată cu ediția 2015, revine în scenă Aro, vinul făcut majoritar din Graciano; nu mai fusese produs din 2010. Două vinuri pe care să le cumpărați și să le ascundeți în pivniță...”, Luis Gutiérrez

Editia 2011 - 95 Puncte James Suckling: ”Nas complex de căpșuni uscați, cu nuanțe de ardezie și trufe albe. Adieri de cedru spaniol. Corp plin, tanini suculenți și o minunată aciditate care conduce spre sfârșitul lung, cremos și pământos. Un vin mare care face o demonstrație de structură și complexitate. Beți-l sau păstrați-l.”

                - 93 Puncte Wine Spectator: ”Un vin roșu cu o coloană vertebrală fermă și textură consistentă. Arome armonioase de prune, mure, lemn dulce, cacao și espresso. Concentrat, dar suplu. Beți-l acum sau până în 2026.

                   - 92 puncte - Robert Parker: Reserva Selección Especial 2011 vine dintr-un an mai cald și mai sec decât de obicei (inclusiv anul anterior). A fost fermentat  cu drojdii indigene, în cuve mici. Fiecare soi a fost fermentat și maturat separat - în primul an, în stejar nou, iar în al doilea, în butoaie refolosite. 2011 a fost o recoltă puternică pentru acest cuvée în care se simt bine aromele de toast. Vinurile din ani calzi au nevoie de o maturare mai lungă la sticlă pemtru a integra stejarul, dar aici el este absorbit și, de fapt, evoluția acestui vin în sticlă este foarte bună. Chiar dacă, după miros, ar trebui să mai stea, gustul este foarte echilibrat, cu tanini remarcabil de copți pentru un an atât de cald, în care, uneori, taninii sunt duri. Nu e cazul aici, căci vinul este elegant și echilibrat. Un cuvée de nădejde, cu o bună constanță de-a lungul anilor. Au fost produse 170 000 sticle.”

Editia 2009 - 95 Puncte Wine Spectator: ”Puternic, dar armonios, acest vin roșu bogat exhibă arome de cireșe negre, lemn dulce, ierburi proaspete, fum și minerale, care se îmbină perfect cu taninii fermi, bine integrați. Sfârșit lung și picant.”

Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama  cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie  și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou.

Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.

30 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Cele mai vândute

mai mult