Château de Saint Cosme Condrieu 2016

Château de Saint Cosme Condrieu 2016

93 Puncte James Suckling:

”Parfum impresionant de piersici coapte și caise la grătar, cu note de migdale proaspete și o adiere ușor picantă. Pe palatin, o textură crocantă, proaspătă, arome de caise și piersici la grătar și sfârșit catifelat, proaspăt.”

235,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Condrieu 2016

Condrieu 2016

”Parfum impresionant de piersici coapte și caise la grătar, cu note de migdale proaspete și o adiere ușor picantă. Pe palatin, o textură crocantă, proaspătă, arome de caise și piersici la grătar și sfârșit catifelat, proaspăt.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Saint Cosme Condrieu 2016

Producător: Château de Saint Cosme, sub brandul Saint Cosme -  Ronul de Nord

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: 100% Viognier - vițe foarte vechi, ciorchini întregi

Culoare: galben-pai strălucitor, cu tente verzui

Miros: parfum debordant de piersică, caisă, fenicul, migdale, lemn dulce, cu note de trandafiri vechi și anason

Gust: expresie pură a Viognier-ului, vivace, cu o mare intensitate aromatică, corp plin, textură crocantă și sfârșit remarcabil de elegant și proaspăt

Alcool: 13,5 %

Temperatura de servire: 9-10°C

Maturitate anticipată: 2018 - 2023

Număr de sticle produse: 6 000

Fermentație malolactică în butoaie noi și vechi, timp de 12 luni. Maturat 8 luni în butoaie 40% noi, 20% la al doilea vin și 40% la al treilea vin. 

Descrierea lui Louis Barruol: Georges Vernay, decedat, ca tatăl meu, în 2017, a fost cu adevărat "paznicul" vinurilor din Condrieu pe care le-a salvat de la dispariție în anii 1970. El i-a inspirat și călăuzit (de multe ori fără să știe) pe mulți vinificatori care au putut, astfel, să aspire la excelență. În anii 1940, Condrieu avea 6 ha de viță de vie, inclusiv cele ale tatălui lui Georges Vernay. Începând cu anii 1950, el nu a încetat să muncească pentru a face  vinuri minunate și pentru a-și face cunoscut terroir-ul excepțional. A fost președinte al apelațiunii timp de 30 de ani, ceea ce demonstrează că a fost în asentimentul colegilor săi. Stilul vinurilor lui Georges Vernay: finețe, eleganță, căutarea expresiei locului, ar trebui să fie un model pentru fiecare producător de Condrieu. De asemenea, vinurile lui îmbătrânesc minunat de frumos: cu anii, aromele Viognier-ului dispar complet, pentru a lăsa loc doar terroir-ului. Fiecare producător de Viognier din lume ar trebui să-și amintească faptul că toate Viognier-urile care au colonizat planeta descind automat din vițele lui Geoges Vernay. Desigur, solul, clima, planta și tradițiile sunt foarte interesante, dar, fără om, nu există ”vin de emoție”. În spatele fiecărui vin mare se află un om care a gândit, a lucrat și, mai presus de toate, a iubit. Mă gândesc adeseori la Georges Vernay, pe care, totuși, nu l-am cunoscut, însă îi mulțumesc pentru că gândurile lui se întâlnesc cu ale mele. Fenicul, lemn dulce, trandafiri vechi, anason.”

93 Puncte James Suckling: ”Parfum impresionant de piersici coapte și caise la grătar, cu note de migdale proaspete și o adiere ușor picantă. Pe palatin, o textură crocantă, proaspătă, arome de caisă și piersică la grătar și sfârșit catifelat, proaspăt.”

Ediția 2015 - 91 Puncte Parker: ”Mulți nu știu că Louis Barruol de la Saint Cosme face la proprietatea sa din Gigondas un vin alb extraordinar, iar marele său talent oenologic se regăsește și în vinul din Condrieu. Condrieu 2015 este un vin alb pur și clasic, cu un parfum minunat și textură bogată, care oferă note abundente de mandarine, ulei de flori și citrice cu unt. Are o aciditate suculentă, un sfârșit minunat și se va bea cu mare plăcere în următorii 3-5 ani.”

Ediția 2014 - 92 Puncte Vinous/Antonio Galloni: ”Galben-pai strălucitor, cu tente verzui. Vioi, cu aluzii minerale și note de violete, coajă de portocală și de pară care, la aerare, împrumută o nuanță de fructe cu sâmbure. Pe palat, arome persistente de citrice și de livadă în floare care au o profunzime excelentă, dar care devin suple datorită acidității zemoase. Condimentat și focusat în finalul care persistă cu o impresionantă energie și mineralitate.”

Descrierea lui Louis Barruol: ”Nisip granitic. Maturat 8 luni: 5% în butoaie noi, 50% în butoaie la a doua folosire și 45% în butoaie la a treia folosire. Condrieu este, fără îndoială, cel mai reușit vin din 2014. Vara răcoroasă, cu struguri care s-au copt încet, a fost minunată pentru Viognier, un soi cu productivitate mică și maturare timpurie. Coacerea lentă este necesară pentru a evita un conținut excesiv de alcool și pentru a asigura maturitatea fenolică deplină. Nimic nu poate bate un Condrieu complex, cu un conținut maxim de alcool de 13.5°. Acesta este scenariul în care solurile noastre granitice din Malleval și-au dezvăluit întregul potențial. Este evident că anii de recoltă buni dau Condrieu-uri de top. Există o relație simetrică între Côte Rôtie, care performează cel mai bine în anii calzi, precum 1997, 2003 și 2015, și Condrieu care e fix pe dos. 2014-le nostru se prezintă cu prospețimea, echilibrul și complexitatea aromatică a unui vin stelar: notele de fenicul și textura salină trădează o profunzime caracteristică anilor excepționali. Nu uitați să-l oxigenați puțin la deschidere. Dați-i și timp. Fructele de mare, homarul, peștele alb, trufele, blue cheese și bouillabaisse merg foarte bine cu acest vin. Vinul a fost îmbuteliat în iulie 2015, după fermentația malolactică și o ușoară filtrare. A fost pus pe piață după 7 luni de maturare la sticlă. Fenicul, lemn dulce, flori de soc, trandafir vechi și mango.”

Ediția 2013 - 91 Puncte Parker

30 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Cele mai vândute

mai mult

Produse noi

mai mult