Château de Saint Cosme ”Hominis Fides” Gigondas 2015

Château de Saint Cosme ”Hominis Fides” Gigondas 2015

97-99 Puncte Parker:

”Note onctuoase, corpolente și masive de stafide, rocă zdrobită, carne afumată și lemn dulce. Fermentat cu ciorchini întregi 100% și maturat majoritar în butoaie vechi, acest Gigondas senzațional ar putea deveni cel mai bun vin al acestui an, din tot Ronul de Sud. Are tanini masivi, așa că va avea nevoie de răbdare.”

385,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

”Hominis Fides” Gigondas 2015

”Hominis Fides” Gigondas 2015

”Note onctuoase, corpolente și masive de stafide, rocă zdrobită, carne afumată și lemn dulce. Fermentat cu ciorchini întregi 100% și maturat majoritar în butoaie vechi, acest Gigondas senzațional ar putea deveni cel mai bun vin al acestui an, din tot Ronul de Sud. Are tanini masivi, așa că va avea nevoie de răbdare.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château de Saint Cosme «Hominis Fides» 2015

Producător: Château de Saint Cosme - Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: Grenache - ciorchini întregi, din vii foarte vechi

Culoare: roșu închis cu tente purpurii

Miros: piper, trufe, grafit, afumătură

Gust: note onctuoase, corpolente și masive de stafide, rocă zdrobită, carne afumată și lemn dulce

Recomandări gastronomice: vită, pizza cu cîrnați și legume, burgeri, legume la grătar, mâncăruri vegetariene, brânzeturi (Gorgonzola, Gruyère), ciocolată dulce-amară, deserturi cu arome de Espresso

Alcool: 14,5%

Temperatura de servire: 16-18°C

 Perioada optimă de consum: 2017 - 2035

Fermentat cu ciorchi întregi și maturat 12 luni - 20% în butoaie noi, 50% în butoaie de un an și 30% în butoaie de doi și trei ani. Îmbuteliat fără a fi filtrat.

Descrierea lui Louis Barruol: ”Nisipuri calcaroase. Ciorchini întregi. Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 50% în butoaie de un an la a doua folosire și 30% în butoaie la a treia folosire. Iată o vie care iubi foarte mult compostul biodinamic pe care tocmai îl fermentăm. Chiar dacă nisipurile din Miocen formează soluri formidabile, ele sunt sărace în materie organică, iar câteodată le lipsește structura fizică. De regulă, Hominis Fides dă vinuri un pic mai delicate decât Le Claux. Dar în ani precum 2015, maturitatea aduce profunzimea care caracterizează acest terroir, fără a-și pierde finețea. Chiar dacă Hominis Fides este plantat în primul rînd cu Grenache, aici există tot felul de vițe străvechi, dintre care unele îmi sunt necunoscute și mie. Bunicul meu înlocuia întotdeauna vițele cu soiuri diferite. Diversitatea dintr-o vie favorizează o înflorire mai bună - în cazul Grenache-ului care înflorește destul de rău, interesul pentru această practică este evident. Cine știe, această diversitate ar putea să aibă un rol în echilibrul vinului? Hominis Fides 2015 va fi, fără îndoială, un vin cu un potențial de păstrare extraordinar - va trebui, prin urmare, să păstrăm cu grijă aceste sticle, chiar dacă ele se beau deja de manieră destul de civilizată... În primăvara lui 2016, am plantat Clairette în Hominis Fides - o selecție masală din Le Poste. Vom putea vinifica două loturi, cam ca la Le Poste. Peste trei ani veți putea, deci, gusta versiunea albă a Hominis Fides. Să avem încredere în terroir. Piper, trufe, grafit, afumătură. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

97-99 Puncte Parker: ”Un vin care ar putea rivaliza cu cel din 2007, Gidondas Hominis Fides 2015 (100% Grenache din soluri calcaroase situate în partea de jos a domeniului) oferă note onctuoase, corpolente și masive de stafide, rocă zdrobită, carne afumată și lemn dulce. Fermentat cu ciorchini întregi 100% și maturat majoritar în butoaie vechi, acest Gigondas senzațional ar putea deveni cel mai bun vin al acestui an, din tot Ronul de Sud. Are tanini masivi, așa că va avea nevoie de răbdare.”

Ediția 2014 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Dintre toate viile de la Saint Cosme, Hominis Fides are cea mai mare capacitate de a se adapta la schimbările de climă. Chiar dacă nu-i plac temperaturile foarte ridicate, precum cele din 2013, se adaptează la toate celelalte, inclusiv la cele foarte coborâte și, mai ales, la cele foarte dificile. Chiar și în 2014, care a fost un an mai ”blând” decât de obicei, Homini Fides își etalează profunzimea obișnuită și taninii catifelați. Fructul e extrem de pur, ceea ce prevestește un viitor promițător. Zmeură, piper, trufe și violete.”

92-94+ Puncte Parker: ”Gigondas ”Hominis Fides” va fi, aproape sigur, vinul anului. Făcut dintr-o singură vie situată un pic mai jos de cramă, pe dealul care aparține proprietății, fermentat cu ciorchini întregi și maturat în butoaie de Burgundia, vinul oferă note senzaționale de rocă zdrobită, grafit, petale de trandafir uscate și lemn dulce, într-un stil corpolent, elegant, impecabil care ascunde o cantitate considerabilă de tanini. Un vin frumos care se va bea cu plăcere chiar și în 2034.

Château de Saint Cosme al lui Louis Barruol continuă să fie punctul de referință pentru Gigondas. Gigondas și, în egală măsură, soiul Grenache n-au cum să fie mai bune decât cele făcute din viile dintr-un singur lot situate chiar în jurul domeniului. Vinificarea se face în stil tradițional, fără dezciorchinare și cu maturare în butoaie vechi. Vinurile de top pot fi taninoase și mai greu de înțeles la tinerețe, dar îmbătrânesc superb, începând să-și arate frumusețea după 6-7 ani, după care continuă să evoleze cu eleganță. Pe lângă Gigondas-uri și Côtes du Rhône-uri, Barruol continuă să producă și vinuri din Ronul de Nord, pe care le-am inclus în totalitate în această evaluare.”

***

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”

Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.

Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.

Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.

Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați.

Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.

Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară. 

Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre...

Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este  dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu.

Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”

Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

“Hominis Fides”

La fel ca şi Le Claux, via Hominis Fides este menţionată pentru prima dată în 1902. Este una dintre cele mai vechi vii din Saint Cosme. Solul său nisipos s-a format cu 14 milioane de ani în urmă. Timp de 10 milioane de ani, Valea Ronului a fost acoperită de o mare care a lăsat în urmă o cantitate uriaşă de nisip. Acest nisip calcaros, combinat cu tipicitatea soiului Grenache, dă naştere unui vin cu structură uimitoare şi tanini extrem de rafinaţi – un vin special şi elegant, blând şi puternic deopotrivă. Hominis Fides este întotdeauna vinul cel mai profund şi mai enigmatic al domeniului.

Dar, oricât de frumos şi impunător ar fi trecutul, istoria de azi o fac vinurile lui Louis Barruol, a căror nobleţe se traduce în calitate, nu în preţuri inaccesibile.

30 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Cele mai vândute

mai mult