Château de Saint Cosme ”Le Claux” - Gigondas 2015

Château de Saint Cosme ”Le Claux” - Gigondas 2015

97-99 Puncte Parker:

”Încă un vin care flirtează cu perfecțiunea este Gigondas Le Claux 2015. Este tot 100% Grenache și provine dintr-o vie situată chiar peste drum de Hominis Fides. Arome de camfor, stafide, tămâie, grafit, rocă sfărâmată și lemn dulce exultă din acest vin uluitor, cu corp plin, bogat, o structură incredibilă și sfârșit apoteotic. Îi prezic o longevitate de 2-3 decade.”

385,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

”Le Claux” - Gigondas 2015

”Le Claux” - Gigondas 2015

”Încă un vin care flirtează cu perfecțiunea este Gigondas Le Claux 2015. Este tot 100% Grenache și provine dintr-o vie situată chiar peste drum de Hominis Fides. Arome de camfor, stafide, tămâie, grafit, rocă sfărâmată și lemn dulce exultă din acest vin uluitor, cu corp plin, bogat, o structură incredibilă și sfârșit apoteotic. Îi prezic o longevitate de 2-3 decade.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château de Saint Cosme ”Le Claux” - Gigondas 2015

Producător: Château de Saint Cosme - Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: Grenache - vițe foarte vechi, ciorchini întregi

Culoare: roșu închis cu tente purpurii

Miros: frăguțe de pădure, violete, turbă, condimente orientale, camfor

Gust: uluitor, bogat, cu corp plin, structură incredibilă și final apoteotic; arome de camfor, stafide, tămâie, grafit, rocă sfărâmată și lemn dulce 

Recomandări gastronomice: vită, pizza cu cîrnați și legume, burgeri, legume la grătar, mâncăruri vegetariene, brânzeturi (Gorgonzola, Gruyère), ciocolată dulce-amară, deserturi cu arome de Espresso

Alcool: 14.5%

Temperatura de servire: 16-18°C

Potențial de păstrare: 10-15 ani

Maturat 12 luni în 20% butoaie noi, 50% butoaie de un an și 30% în butoaie de doi ani. Îmbuteliat fără a fi filtrat.

Descrierea lui Louis Barruol: ”Vițe de Grenache foarte vechi din via numită ”Le Claux”. Ciorchini întregi. Sol calcaros. Maturat 12 luni: 20% butoaie noi, 50% butoaie de un an și 30% în butoaie de doi ani. În franceza veche, ”Clos” (teren înconjurat de ziduri, dealuri, ș.a.) se scria ”Claux”, la fel cum prenumele Côme s-a scris Cosme până în secolul al XIX-lea. Ați observat, probabil, că ne place scrierea veche a cuvintelor, înainte ca remotivarea ortografică datorată timpului să le denatureze un pic. E clar că nimeni n-ar îndrăzni să scrie ”Vône-Romanée”! Un ”Claux ” devenit ”Clos” la majoritatea podgoriilor franțuzești, se scria la început Claus, Clausas, Clausis, Clauzis  și desemna un loc închis, după Clausum, cuvântul latin pentru ”închis”. O vie poate fi ”închisă” cu un zid, un râu, marea, un lac sau o faleză. De fapt, via noastră Le Claux este închisă de o faleză - această parcelă își are originea etimologică în negura timpului... Numele vechi ale unor locuri ne spun întotdeauna ceva, dacă ne dăm osteneala să cercetăm un pic. Am o afecțiune specială pentru Le Claux, cea mai veche vie a noastră, care dă vinul cel mai ”bourguignon” (ca în Burgundia) al domeniului, atât în buchet cât și în finețe și prospețime. Are o capacitate excelentă de a evolua, iar Le Claux 2006 o demonstrează cât se poate de bine în acest moment. Bineînțeles că, la fel ca și celelalte vinuri ale noastre din 2015, această versiune a Le Claux va rămâne în istoria domeniului atât pentru calitatea sa extraordinară cât și pentru potențialul său de învechire. Frăguțe de pădure, violete, turbă, condimente orientale, camfor. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

97-99 Puncte Parker: ”Încă un vin care flirtează cu perfecțiunea este Gigondas Le Claux 2015. Este tot 100% Grenache și provine dintr-o vie situată chiar peste drum de Hominis Fides. Solurile de aici sunt mai calcaroase și, ca toate vinurile domeniului, vinul este fermentat cu ciorchini întregi și este maturat în butoaie vechi (20% noi). Arome de camfor, stafide, tămâie, grafit, rocă sfărâmată și lemn dulce exultă din acest vin uluitor, cu corp plin, bogat, o structură incredibilă și sfârșit apoteotic. Îi prezic o longevitate de 2-3 decade.”

17/20 Puncte Jancis Robinson

Ediția 2014 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Via Le Claux este situată la doar câțiva metri de Hominis Fides, ceea ce pare incredibil având în vedere diferența dintre tipurile de sol ale celor două vii. Le Claux este cea mai burgundă dintre viile noastre, iar vinul este, probabil, cel mai bun din 2014. Cireșe sălbatice mici, căpșune sălbatice, violete și turbă.

92-94 Puncte Parker: ”Cel mai mineral dintre toate, Gingondas ”Le Claux” 2014 este aproape 100% Grenache. A fost fermentat cu ciorchini întregi și maturat în butoaie de Burgundia. Notele de rocă proaspăt zdrobită, stafide negre, pământ de pădure și trufe conduc frumos spre un Gigondas cu corp mediu spre plin, stratificat, sexy și concentrat care are suficient fruct pentru a se putea bea la punerea pe piață, dar și structură, echilibru și profunzime pentru a evolua timp de 10-15 ani. Un succes incontestabil al acestui an de recoltă.”

Ediția 2013 - 93-96 Puncte Parker: ”Gigondas ”Le Claux” 2013 ar putea să fie vinul de top din această recoltă. Cu arome splendide de cireșe negre, camfor, lemn dulce și note de gudron, ajunge pe palat cu o bogăție serioasă, o adâncime fabuloasă la mijlocul palatului, corp plin și o bogăție de arome. Vinul demonstrează natura mai proaspătă și mai rece a recoltei 2013, e mai profund și mai bogat pe mijlocul palatului, fiind, totodată, elegant și precizie. Îmbătrânirea la pivniță va fi benefică și va mai trăi 10-15 ani.”

30 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Cele mai vândute

mai mult

Produse noi

mai mult