Château de Saint Cosme ”Le Claux” - Gigondas 2015

Château de Saint Cosme ”Le Claux” - Gigondas 2015

97-99 Puncte Parker:

”Încă un vin care flirtează cu perfecțiunea este Gigondas Le Claux 2015. Este tot 100% Grenache și provine dintr-o vie situată chiar peste drum de Hominis Fides. Arome de camfor, stafide, tămâie, grafit, rocă sfărâmată și lemn dulce exultă din acest vin uluitor, cu corp plin, bogat, o structură incredibilă și sfârșit apoteotic. Îi prezic o longevitate de 2-3 decade.”

385,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

”Le Claux” - Gigondas 2015

”Le Claux” - Gigondas 2015

”Încă un vin care flirtează cu perfecțiunea este Gigondas Le Claux 2015. Este tot 100% Grenache și provine dintr-o vie situată chiar peste drum de Hominis Fides. Arome de camfor, stafide, tămâie, grafit, rocă sfărâmată și lemn dulce exultă din acest vin uluitor, cu corp plin, bogat, o structură incredibilă și sfârșit apoteotic. Îi prezic o longevitate de 2-3 decade.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château de Saint Cosme ”Le Claux” - Gigondas 2015

Producător: Château de Saint Cosme - Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: Grenache - vițe foarte vechi, ciorchini întregi

Culoare: roșu închis cu tente purpurii

Miros: frăguțe de pădure, violete, turbă, condimente orientale, camfor

Gust: uluitor, bogat, cu corp plin, structură incredibilă și final apoteotic; arome de camfor, stafide, tămâie, grafit, rocă sfărâmată și lemn dulce 

Recomandări gastronomice: vită, pizza cu cîrnați și legume, burgeri, legume la grătar, mâncăruri vegetariene, brânzeturi (Gorgonzola, Gruyère), ciocolată dulce-amară, deserturi cu arome de Espresso

Alcool: 14.5%

Temperatura de servire: 16-18°C

Potențial de păstrare: 10-15 ani

Maturat 12 luni în 20% butoaie noi, 50% butoaie de un an și 30% în butoaie de doi ani. Îmbuteliat fără a fi filtrat.

Descrierea lui Louis Barruol: ”Vițe de Grenache foarte vechi din via numită ”Le Claux”. Ciorchini întregi. Sol calcaros. Maturat 12 luni: 20% butoaie noi, 50% butoaie de un an și 30% în butoaie de doi ani. În franceza veche, ”Clos” (teren înconjurat de ziduri, dealuri, ș.a.) se scria ”Claux”, la fel cum prenumele Côme s-a scris Cosme până în secolul al XIX-lea. Ați observat, probabil, că ne place scrierea veche a cuvintelor, înainte ca remotivarea ortografică datorată timpului să le denatureze un pic. E clar că nimeni n-ar îndrăzni să scrie ”Vône-Romanée”! Un ”Claux ” devenit ”Clos” la majoritatea podgoriilor franțuzești, se scria la început Claus, Clausas, Clausis, Clauzis  și desemna un loc închis, după Clausum, cuvântul latin pentru ”închis”. O vie poate fi ”închisă” cu un zid, un râu, marea, un lac sau o faleză. De fapt, via noastră Le Claux este închisă de o faleză - această parcelă își are originea etimologică în negura timpului... Numele vechi ale unor locuri ne spun întotdeauna ceva, dacă ne dăm osteneala să cercetăm un pic. Am o afecțiune specială pentru Le Claux, cea mai veche vie a noastră, care dă vinul cel mai ”bourguignon” (ca în Burgundia) al domeniului, atât în buchet cât și în finețe și prospețime. Are o capacitate excelentă de a evolua, iar Le Claux 2006 o demonstrează cât se poate de bine în acest moment. Bineînțeles că, la fel ca și celelalte vinuri ale noastre din 2015, această versiune a Le Claux va rămâne în istoria domeniului atât pentru calitatea sa extraordinară cât și pentru potențialul său de învechire. Frăguțe de pădure, violete, turbă, condimente orientale, camfor. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

97-99 Puncte Parker: ”Încă un vin care flirtează cu perfecțiunea este Gigondas Le Claux 2015. Este tot 100% Grenache și provine dintr-o vie situată chiar peste drum de Hominis Fides. Solurile de aici sunt mai calcaroase și, ca toate vinurile domeniului, vinul este fermentat cu ciorchini întregi și este maturat în butoaie vechi (20% noi). Arome de camfor, stafide, tămâie, grafit, rocă sfărâmată și lemn dulce exultă din acest vin uluitor, cu corp plin, bogat, o structură incredibilă și sfârșit apoteotic. Îi prezic o longevitate de 2-3 decade.”

17/20 Puncte Jancis Robinson

Ediția 2014 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Via Le Claux este situată la doar câțiva metri de Hominis Fides, ceea ce pare incredibil având în vedere diferența dintre tipurile de sol ale celor două vii. Le Claux este cea mai burgundă dintre viile noastre, iar vinul este, probabil, cel mai bun din 2014. Cireșe sălbatice mici, căpșune sălbatice, violete și turbă.

92-94 Puncte Parker: ”Cel mai mineral dintre toate, Gingondas ”Le Claux” 2014 este aproape 100% Grenache. A fost fermentat cu ciorchini întregi și maturat în butoaie de Burgundia. Notele de rocă proaspăt zdrobită, stafide negre, pământ de pădure și trufe conduc frumos spre un Gigondas cu corp mediu spre plin, stratificat, sexy și concentrat care are suficient fruct pentru a se putea bea la punerea pe piață, dar și structură, echilibru și profunzime pentru a evolua timp de 10-15 ani. Un succes incontestabil al acestui an de recoltă.”

Ediția 2013 - 93-96 Puncte Parker: ”Gigondas ”Le Claux” 2013 ar putea să fie vinul de top din această recoltă. Cu arome splendide de cireșe negre, camfor, lemn dulce și note de gudron, ajunge pe palat cu o bogăție serioasă, o adâncime fabuloasă la mijlocul palatului, corp plin și o bogăție de arome. Vinul demonstrează natura mai proaspătă și mai rece a recoltei 2013, e mai profund și mai bogat pe mijlocul palatului, fiind, totodată, elegant și precizie. Îmbătrânirea la pivniță va fi benefică și va mai trăi 10-15 ani.”

***

Robert Parker: "Louis Barruol has been at the top of his game since the late 1990s, and over the last few vintages, he has been making some of the finest wines in the Southern Rhone as well as France."

Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.

Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.

Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.

Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați.

Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.

Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară. 

Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre...

Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este  dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu.

Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”

Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

“Le Claux” - “Claux” provine din latinescul “clausum”, care înseamnă “loc închis”. Via de 1,8 hectare este menţionată pentru prima oară în 1902. Ar fi trebuit să fie scoasă în 1914, fiind foarte bătrână, căci fusese plantată după filoxeră, între anii 1870-1880. Dar, în 1914, toţi bărbaţii au plecat la război, iar via a scăpat. În 1918, după război, şi bărbaţii şi banii au fost prea puţini, aşa că au decis să păstreze Le Claux. Ea există şi azi. E o vie a şansei, cu o încărcătură emoţională specială. Aici se produce cel mai “burgund” Gigondas, care se distinge prin fineţe şi aromele puternice de cireşe sălbatice.

30 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Cele mai vândute

mai mult