Château de Saint Cosme «Le Poste» - Gigondas 2015

Château de Saint Cosme «Le Poste» - Gigondas 2015

94-96 Puncte Parker:

”Gigondas Le Poste 2015 este expresia clasică a acestei vii și demonstrează stilul mai elegant și mai parfumat caracteristic. Acest Gigondas corpolent, lung și impecabil de echilibrat, cu tanini ultrafini și aciditatea perfect integrată emană arome de violete, flori, zmeură, afine și ierburi verzi. Va fi mai accesibil tânăr, dar bănuiesc că va îmbătrâni mult și bine.”

385,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

«Le Poste» - Gigondas 2015

«Le Poste» - Gigondas 2015

”Gigondas Le Poste 2015 este expresia clasică a acestei vii și demonstrează stilul mai elegant și mai parfumat caracteristic. Acest Gigondas corpolent, lung și impecabil de echilibrat, cu tanini ultrafini și aciditatea perfect integrată emană arome de violete, flori, zmeură, afine și ierburi verzi. Va fi mai accesibil tânăr, dar bănuiesc că va îmbătrâni mult și bine.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château de Saint Cosme «Le Poste» - Gigondas 2015

Producător: Château de Saint Cosme - Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: Grenache - vițe foarte vechi, ciorchini întregi

Culoare: roșu-purpuriu cu tente violet

Miros: arome intense de violete, flori, zmeură, afine și ierburi verzi

Gust: elegant, corpolent, lung și impecabil de echilibrat, cu tanini ultrafini și aciditatea perfect integrată, emană arome de iod, violete, piper, cenușă

Recomandări gastronomice: vită, pizza cu cîrnați și legume, burgeri, legume la grătar, mâncăruri vegetariene, brânzeturi (Gorgonzola, Gruyère), ciocolată dulce-amară, deserturi cu arome de Espresso

Alcool: 14,5 %

Temperatura de servire: 16-18°C

Perioada optimă de consum: 2020 - 2030

Maturat 12 luni - 20% în butoaie noi, 50% în butoaie la a doua folosire și 30% în butoaie la a treia folosire

Îmbuteliat fără a fi filtrat. 

94-96 Puncte Parker: ”Gigondas Le Poste 2015 este expresia clasică a acestei vii și demonstrează stilul mai elegant și mai parfumat caracteristic. Acest Gigondas corpolent, lung și impecabil de echilibrat, cu tanini ultrafini și aciditatea perfect integrată emană arome de violete, flori, zmeură, afine și ierburi verzi. Va fi mai accesibil tânăr, dar bănuiesc că va îmbătrâni mult și bine.”

17/20 Puncte Jancis Robinson

97 Puncte Tim Atkin

Descrierea lui Louis Barruol: ”Vițe vechi. Ciorchini întregi. Sol calcaros la Capela Saint Cosme, o singură vie numită ”Le Poste”. Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 50% în butoaie la a doua folosire și 30% în butoaie la a treia folosire. Dacă pentru Le Claux am foarte multă afecțiune, Le Poste mi-a furat inima. Acest loc un pic magic este dintotdeauna locul în care mama își culege cimbrul, rozmarinul, murele, smochinele, cireșele și migdalele. Aici, socul și arbuștii cu flori galbene cresc în voie și facem chiar și miere din doi stupi: mierea de la Le Poste. Totul e intens și parfumat în acest loc. Câteodată, visez la o degustare ”orizontală” a acestui terroir, care să reunească toate minunile pe care le produce. Dar acesta va rămâne doar un vis, pentru că fructele naturii nu se coc toate deodată! Iubesc Le Poste și pentru că, în 1963, via a fost replantată de tatăl meu. Avea 35 de ani, iar pozele vremii arată un om energic, capabil să răstoarne munții. În același an, era nevoit să vinifice cea mai proastă recoltă din tot secolul. Iar Gigondas-ul său a ieșit de o calitate acceptabilă (un tur de forță în 1963), cu ajutorul prietenului său cel mai bun, oenologul Jean-Paul Laval care avea, pe vremea aceea, singurul laborator oenologic din regiune. Îi dedic acest magnific Le Poste 2015 tatălui meu: când îl veți bea, gândiți-vă la truda lui. Iod, violete, piper, cenușă. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

Ediția 2014 - Descrierea lui Louis Barruol: ”În 2014, le Poste este un vin feminin arhetipal, catifelat, eteric, aromatic, proaspăt și savuros care te face să te gândești la mâncare bună și plăceri. Iod, violete, dafin și căpșune sălbatice.”

92-94 Puncte Parker: ”Cel mai frumos, mai elegant și mai fin dintre vinurile făcute dintr-o singură vie, Gigondas Le Poste 2014 oferă mai multe note florale, împreună cu coacăze negre, violete și piper zdrobit. Îmi place calitatea taninilor, precum și puritatea fructului, echilibrul perfect și sfârșitul lung, curat. Întotdeauna găsesc în acest cuvee mai puțină concentrație și densitate, dar mai multă puritate și finețe, iar acest lucru e valabil și pentru 2014.

Château de Saint Cosme al lui Louis Barruol este, în continuare, domeniul de referință în Gigondas. Greu îți poți imagina Gigondas-uri și Grenache-uri mai bune decât cele făcute de el din cele trei vii unice. Vinificarea e tradițională, fără dezciorchinare și cu maturare în baricuri vechi. Dacă vinurile de top pot fi taninoase și dificil de înțeles la tinerețe, ele îmbătrânesc frumos, începând să fie plăcute pe la vârsta de 6-7 ani, după care continuă să evolueze cu eleganță.”

Ediția 2013 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Solul nostru, format la sfârșitul Miocenului, e la fel cu cel din Barolo și Barbaresco. Se simte, oare, această înrudire în vin? Vă puteți face singuri o părere... În orice caz, via Le Poste este fără îndoială copilul care nu seamănă cu niciunul dintre ceilalți copii ai domeniului. Acest terroir este foarte diferit de vecinii săi, chiar și cei mai apropiați. Are expunere sudică, dar beneficiază de un curent de aer rece care vine din vale, fiind un puternic element de reglare. Deși Le Poste este parcela cea mai înaltă a domeniului, ea face parte din viile noastre precoce. ”Precoce” înseamnă, la Saint Cosme, că recoltarea se face în jur de 5 octombrie - totul este relativ. Aici, continuăm să producem vinuri albe și roșii și e o plăcere mereu reînnoită de a explora diversitatea interpretărilor propuse de un sol bun - ele sunt ca și variațiunile pe aceeași temă: Bach excela la acest exercițiu care însemna pentru el posibilitatea de a explora unicitatea universului. Violete, soc, căpșună, iod.”

96 Puncte Wine Spectator

94 Puncte Parker: ”Gigondas ”Le Poste” 2013 este un Gigondas parfumat, elegant, provenit din soluri calcaroase, terasate. Are un buchet mare, dulce și floral, cu note de violete, mentă, flori de primăvară și fructe negre dulci. Ca și ”Hominis Fides”, e mai degrabă elegant decât puternic, cu o trecere perfectă între primul gust, mijlocul palatului și sfârșit, și un echilibru perfect între toate componentele. Concentrație fabuloasă, tanini fini și o lungime impresionantă. Lăsați-l câțiva ani în pivniță și beți-l până în 2028.” 

***

Robert Parker: "Louis Barruol has been at the top of his game since the late 1990s, and over the last few vintages, he has been making some of the finest wines in the Southern Rhone as well as France."

Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.

Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.

Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.

Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați.

Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.

Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară. 

Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre...

Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este  dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu.

Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”

Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

“Le Poste” - via care înconjoară capela şi are trei terase, dintre care una e cultivată cu soiul Clairette, iar celelalte două, cu Grenache. Via a fost replantată de Henri Barruol în 1963. Fascinanta ei istorie începe cu Jean IV de Chalon-Arlay (1443-1502), prinţ de Orange, senior de Arlay, Nozeroy şi Montfort, unul dintre strămoşii familiei Orange-Nassau, din care face parte Regina Beatrix a Olandei. I se spunea “Jean de Chalon, Prinţ de Orange”. În 1467, s-a căsătorit cu Jeanne de Bourbon, strănepoata ducelui de Burgundia. A murit în 1502, la 49 de ani. Pe atunci, Gigondas făcea parte din regatul Orange, care avea să devină parte a Franţei de abia în 1703.

În 1480, Jean de Chalon, prinţ de Orange,  vindea un ”pământ pentru vii pe dealul Saint Cosme.”

Acum 518 ani, când prinţul de Orange de atunci vindea via, Le Poste este menţionat ca fiind un terroir extraordinar. Esprit Vaton, strămoşul lui Louis Barruol, o cumpără zece ani mai târziu, în 1490, împreună cu tot domeniul.

Între 1930-1940, bunicul lui Louis, Henri Rolland, a produs aici un vin celebru - ”vinul alb de Le Poste”.

30 alte produse din aceeași categorie:

Cele mai vândute

mai mult