Château de Saint Cosme «Le Poste» - Gigondas 2015

Château de Saint Cosme «Le Poste» - Gigondas 2015

94-96 Puncte Parker:

”Gigondas Le Poste 2015 este expresia clasică a acestei vii și demonstrează stilul mai elegant și mai parfumat caracteristic. Acest Gigondas corpolent, lung și impecabil de echilibrat, cu tanini ultrafini și aciditatea perfect integrată emană arome de violete, flori, zmeură, afine și ierburi verzi. Va fi mai accesibil tânăr, dar bănuiesc că va îmbătrâni mult și bine.”

385,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

«Le Poste» - Gigondas 2015

«Le Poste» - Gigondas 2015

”Gigondas Le Poste 2015 este expresia clasică a acestei vii și demonstrează stilul mai elegant și mai parfumat caracteristic. Acest Gigondas corpolent, lung și impecabil de echilibrat, cu tanini ultrafini și aciditatea perfect integrată emană arome de violete, flori, zmeură, afine și ierburi verzi. Va fi mai accesibil tânăr, dar bănuiesc că va îmbătrâni mult și bine.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château de Saint Cosme «Le Poste» - Gigondas 2015

Producător: Château de Saint Cosme - Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: Grenache - vițe foarte vechi, ciorchini întregi

Culoare: roșu-purpuriu cu tente violet

Miros: arome intense de violete, flori, zmeură, afine și ierburi verzi

Gust: elegant, corpolent, lung și impecabil de echilibrat, cu tanini ultrafini și aciditatea perfect integrată, emană arome de iod, violete, piper, cenușă

Recomandări gastronomice: vită, pizza cu cîrnați și legume, burgeri, legume la grătar, mâncăruri vegetariene, brânzeturi (Gorgonzola, Gruyère), ciocolată dulce-amară, deserturi cu arome de Espresso

Alcool: 14,5 %

Temperatura de servire: 16-18°C

Perioada optimă de consum: 2020 - 2030

Maturat 12 luni - 20% în butoaie noi, 50% în butoaie la a doua folosire și 30% în butoaie la a treia folosire

Îmbuteliat fără a fi filtrat. 

94-96 Puncte Parker: ”Gigondas Le Poste 2015 este expresia clasică a acestei vii și demonstrează stilul mai elegant și mai parfumat caracteristic. Acest Gigondas corpolent, lung și impecabil de echilibrat, cu tanini ultrafini și aciditatea perfect integrată emană arome de violete, flori, zmeură, afine și ierburi verzi. Va fi mai accesibil tânăr, dar bănuiesc că va îmbătrâni mult și bine.”

17/20 Puncte Jancis Robinson

97 Puncte Tim Atkin

Descrierea lui Louis Barruol: ”Vițe vechi. Ciorchini întregi. Sol calcaros la Capela Saint Cosme, o singură vie numită ”Le Poste”. Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 50% în butoaie la a doua folosire și 30% în butoaie la a treia folosire. Dacă pentru Le Claux am foarte multă afecțiune, Le Poste mi-a furat inima. Acest loc un pic magic este dintotdeauna locul în care mama își culege cimbrul, rozmarinul, murele, smochinele, cireșele și migdalele. Aici, socul și arbuștii cu flori galbene cresc în voie și facem chiar și miere din doi stupi: mierea de la Le Poste. Totul e intens și parfumat în acest loc. Câteodată, visez la o degustare ”orizontală” a acestui terroir, care să reunească toate minunile pe care le produce. Dar acesta va rămâne doar un vis, pentru că fructele naturii nu se coc toate deodată! Iubesc Le Poste și pentru că, în 1963, via a fost replantată de tatăl meu. Avea 35 de ani, iar pozele vremii arată un om energic, capabil să răstoarne munții. În același an, era nevoit să vinifice cea mai proastă recoltă din tot secolul. Iar Gigondas-ul său a ieșit de o calitate acceptabilă (un tur de forță în 1963), cu ajutorul prietenului său cel mai bun, oenologul Jean-Paul Laval care avea, pe vremea aceea, singurul laborator oenologic din regiune. Îi dedic acest magnific Le Poste 2015 tatălui meu: când îl veți bea, gândiți-vă la truda lui. Iod, violete, piper, cenușă. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

Ediția 2014 - Descrierea lui Louis Barruol: ”În 2014, le Poste este un vin feminin arhetipal, catifelat, eteric, aromatic, proaspăt și savuros care te face să te gândești la mâncare bună și plăceri. Iod, violete, dafin și căpșune sălbatice.”

92-94 Puncte Parker: ”Cel mai frumos, mai elegant și mai fin dintre vinurile făcute dintr-o singură vie, Gigondas Le Poste 2014 oferă mai multe note florale, împreună cu coacăze negre, violete și piper zdrobit. Îmi place calitatea taninilor, precum și puritatea fructului, echilibrul perfect și sfârșitul lung, curat. Întotdeauna găsesc în acest cuvee mai puțină concentrație și densitate, dar mai multă puritate și finețe, iar acest lucru e valabil și pentru 2014.

Château de Saint Cosme al lui Louis Barruol este, în continuare, domeniul de referință în Gigondas. Greu îți poți imagina Gigondas-uri și Grenache-uri mai bune decât cele făcute de el din cele trei vii unice. Vinificarea e tradițională, fără dezciorchinare și cu maturare în baricuri vechi. Dacă vinurile de top pot fi taninoase și dificil de înțeles la tinerețe, ele îmbătrânesc frumos, începând să fie plăcute pe la vârsta de 6-7 ani, după care continuă să evolueze cu eleganță.”

Ediția 2013 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Solul nostru, format la sfârșitul Miocenului, e la fel cu cel din Barolo și Barbaresco. Se simte, oare, această înrudire în vin? Vă puteți face singuri o părere... În orice caz, via Le Poste este fără îndoială copilul care nu seamănă cu niciunul dintre ceilalți copii ai domeniului. Acest terroir este foarte diferit de vecinii săi, chiar și cei mai apropiați. Are expunere sudică, dar beneficiază de un curent de aer rece care vine din vale, fiind un puternic element de reglare. Deși Le Poste este parcela cea mai înaltă a domeniului, ea face parte din viile noastre precoce. ”Precoce” înseamnă, la Saint Cosme, că recoltarea se face în jur de 5 octombrie - totul este relativ. Aici, continuăm să producem vinuri albe și roșii și e o plăcere mereu reînnoită de a explora diversitatea interpretărilor propuse de un sol bun - ele sunt ca și variațiunile pe aceeași temă: Bach excela la acest exercițiu care însemna pentru el posibilitatea de a explora unicitatea universului. Violete, soc, căpșună, iod.”

96 Puncte Wine Spectator

94 Puncte Parker: ”Gigondas ”Le Poste” 2013 este un Gigondas parfumat, elegant, provenit din soluri calcaroase, terasate. Are un buchet mare, dulce și floral, cu note de violete, mentă, flori de primăvară și fructe negre dulci. Ca și ”Hominis Fides”, e mai degrabă elegant decât puternic, cu o trecere perfectă între primul gust, mijlocul palatului și sfârșit, și un echilibru perfect între toate componentele. Concentrație fabuloasă, tanini fini și o lungime impresionantă. Lăsați-l câțiva ani în pivniță și beți-l până în 2028.” 

95 Puncte Guide Hachette 2016: ”Buchet extraordinar de violete, pământ proaspăt arat și mure zdrobite. Foarte corpolent, enorm de concentrat, cu o fructuozitate minunată. Echilibru, prospețime, complexitate aromatică și eleganță extraordinare. Sfârșit foarte sec și plăcut, cu tone de fruct. Și, toate astea, la un nivel rezonabil al alcoolului. Foarte impresionant, e prea puternic pentru a-i face față acum, dar va fi un adevărat ”knockout” peste câțiva ani. 2018-2028.”

30 alte produse din aceeași categorie:

Cele mai vândute

mai mult

Produse noi

mai mult