Quinta da Romaneira Porto Vintage 2011

Quinta da Romaneira Porto Vintage 2011

92-94 Puncte Parker:

”Buchet deschis, cu note de tutun uscat și cuișoare, care se revarsă peste carapacea de fructe negre. Atacul e foarte blând, cu o atingere de piper alb și ghimbir. Foarte armonios, cu o senzație ușor vâscoasă care evoluează spre un sfârșit seducător și delicat, pe note de marmeladă. Un exotism foarte atrăgător, dar care bănuiesc că se va atenua pe măsură ce vinul se maturizează.”

288,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Porto Vintage 2011

Porto Vintage 2011

”Buchet deschis, cu note de tutun uscat și cuișoare, care se revarsă peste carapacea de fructe negre. Atacul e foarte blând, cu o atingere de piper alb și ghimbir. Foarte armonios, cu o senzație ușor vâscoasă care evoluează spre un sfârșit seducător și delicat, pe note de marmeladă. Un exotism foarte atrăgător, dar care bănuiesc că se va atenua pe măsură ce vinul se maturizează.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Quinta da Romaneira Porto Vintage 2011

Producător: Quinta da Romaneira - Duoro

Oenolog: António Agrellos

Soi: 80% Touriga Nacional, 15% Touriga Francesa, 5% Tinto Cão - struguri zdrobiți cu picioarele și fermentați în cuve tradiționale de granit (”lagares”)

Stil: dulce (vin fortificat)

Culoare: roșu-albăstrui aproape negru

Miros: seducător, proaspăt și intens, cu parfum de cireșe negre, fructul pasiunii, fructe negre de pădure și ușoare adieri florale

Gust: foarte elegant și armonios, cu arome complexe și profunde de cireșe negre și coacăze negre coapte, dulci, împletite cu tente ierboase și de fructe de pădure proaspete, pe un fundal mineral foarte plăcut; extraordinar de fin, cu tanini svelți și rafinați, aciditate proaspătă, corp mediu, sfârșit foarte plăcut și persistent

Recomandări gastronomice: companionul ideal pentru ciocolată, dar merge și cu brânzeturi (Cheddar, Blue Stilton, Gorgonzola, Rocquefort) sau poate fi savurat singur, după masă

Alcool: 20%

Zahăr rezidual: 82,7 g/l

Aciditate totală: 4,82 g/l 

Temperatura de servire: ușor răcit sau la temperatura camerei (17-18º C). Vă sfătuim să-l deschideți și să-l decantați cu două ore înainte de a-l bea.

Maturat 20 de luni în butoaie de lemn. Ar mai avea nevoie de încă 8-15 ani la sticlă pentru a atinge complexitatea și buchetul caracteristice anului. Îmbuteliat în 2013.

Păstrați sticla culcată, la răcoare (ideal, 15ºC) și departe de surse de lumină.

92-94 Puncte Parker: ”Quinta da Romaneira 2011 are un buchet deschis, mai accesibil decât Quinta do Noval, cu note de tutun uscat și cuișoare, care se revarsă peste carapacea de fructe negre și cu o sugestie de iod care se insinuează la aerare. Atacul e foarte blând, cu o atingere de piper alb și ghimbir. Foarte armonios, cu o senzație ușor vâscoasă care evoluează spre un sfârșit seducător și delicat, pe note de marmeladă. Un exotism foarte atrăgător, dar care bănuiesc că se va atenua pe măsură ce vinul se maturizează.”

95 Puncte Wine Spectator: ”Un stil floral exuberant, cu arome pure și proaspete de zmeură, cireșe negre și stafide, peste care se revarsă notele florale. Palatul mediu e mineral, cu note de mocca și piper în sfârșitul lung, muschiulos. Pur, complex și aproape monolitic. Își va atinge apogeul între 2030-2050.”

94 Puncte Wine Enthusiast: ”Din pahar se revarsă splendide note de fructe de pădure și prună. Chiar dacă structura solidă e evidentă, impresia dominantă este dată de caracterul matur și de echilibrul savuros dintre fructuozitatea superbă și acididtate.” 

***

Porto este cel mai renumit vin dulce (fortificat), produs exclusiv în regiunea Duoro din Portugalia. Fortificarea are loc prin adăugarea unui rachiu de struguri neutru în timpul fermentării. Rachiul omoară drojdiile, întrerupând fermentația înainte ca tot zahărul să fie transformat în alcool. Datorită acestui zahăr rezidual, vinul rămâne dulce și cu conținut mare de alcool. Înainte de asamblare, vinurile sunt maturate separat, în butoaie vechi de stejar. Stilul vinului este dat de durata de maturare.

Stiluri de Porto

Ruby

Porto-ul de bază și, totodată, cel mai ieftin. Maturarea durează mai puțin de trei ani, iar vinurile sunt simple, fructuoase, de culoare rubinie. Ruby Reserva petrece până la cinci ani în butoi, este superior calitativ, cu arome mai intense.

Late Bottle Vintage Port (LBV)

LBV are un stil similar cu Ruby Reserva, dar e făcut din recolta unui singur an. Se poate bea imediat după îmbuteliere sau poate fi păstrat câțiva ani în sticlă. Are arome intense de fructe negre și roșii, cu tente picante. Unfiltered LBV este îmbuteliat fără a fi filtrat și de aceea are nevoie de decantare.

Vintage Port

Cele mai cunoscute și mai apreciate Porto-uri, la fel de faimoase ca și vinurile din Bordeaux sau Burgundia. Ele se produc numai din cele mai bune vii și doar în anii cei mai buni. Se îmbuteliază nefiltrate, după o scurtă maturare în butoaie mari de lemn. Pot fi băute și tinere, dar beneficiază enorm de învechirea la sticlă. Pe măsură ce se învechesc, produc o cantitate destul de mare de depuneri și trebuie să fie decantate. Porto-ul Vintage poate trăi zeci de ani.

Tawny Port (Porto arămiu)

Porto-uri mai accesibile ca preț, mai ușoare ca stil, de culoare mai deschisă decât Ruby și cu arome de toffee și caramel. Tawny Port Reserva este făcut din struguri de cea mai bună calitate, fiind maturat cel puțin șase ani în butoi, ceea ce-i conferă o structură mătăsoasă și arome picante, de nuci, cafea, ciocolată și caramel. Poate fi păstrat 10, 20, 30 sau 40 de ani, conform indicației de pe etichetă.

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Cele mai vândute

mai mult

Produse noi

mai mult