Château Cheval Blanc Saint-Emilion - 1er Grand Cru Classé 2012

Château Cheval Blanc Saint-Emilion - 1er Grand Cru Classé 2012

95+ Puncte Parker:

”Arome frumoase de coacăze, cireșe negre calde și jeleu de coacăze roșii, cu subtonuri de cedru, tufăriș, condimente indiene și pământ ud. Cu corp mediu spre plin, are o energie și o prospețime minunată pe palatin, cu o frumoasă natură eterică și sfârșit lung, mineral.” 

2 595,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Saint-Emilion - 1er Grand Cru Classé 2012

Saint-Emilion - 1er Grand Cru Classé 2012

”Arome frumoase de coacăze, cireșe negre calde și jeleu de coacăze roșii, cu subtonuri de cedru, tufăriș, condimente indiene și pământ ud. Cu corp mediu spre plin, are o energie și o prospețime minunată pe palatin, cu o frumoasă natură eterică și sfârșit lung, mineral.” 

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château Cheval Blanc 1er Grand Cru Classé 2012

Producător: Château Cheval Blanc - Saint-Emilion

Proprietar:    

Soi: 75% Cabernet Franc, 25% Merlot - vii vechi de peste 40 ani, struguri culeși manual

Culoare: roșu-purpuriu profund, cu reflexii mov  

Miros: de o mare puritate aromatică, caracterizată de o complexitate uluitoare, în care notele de fructe roșii (zmeură, cireșe pietroase) se împletesc cu cele de fructe negre (dulceață de coacăze, mure, afine); registrul floral este delicat, cu note de trandafiri și violete; prospețimea (mentă proaspătă, eucalipt) și mineralitatea (grafit, cretă) completează paleta aromatică foarte puternică; în ansamblu, nasul este concentrat și caracterizat de o strălucire aromatică foarte specială și de o mare puritate, în care semnele îmbătrânirii sunt imperceptibile - semn că anul de recoltă va fi unul mare

Gust: atacul sincer și puternic face loc unei senzații gustative în care densitatea și fermitatea taninilor se topesc într-o onctuozitate fără egal; trama vinului continuă prin taxtura rasată și elegantă care acompaniază aromele proaspete și complexe; lungimea incredibilă a vinului se regăsește în finalul delicat care conferă sentimentul că vinul își ia zborul și dispare pe nesimțite; pe scurt, un vin cizelat și gurmand, complex și de o lungime excepțională pentru un Saint-Emilion atât de tânăr      

Recomandări gastronomice: toate preparatele clasice din carne de vițel, porc, vită, miel, rață, vânat, friptură de pui, carne la grătar, preparate asiatice, ton, ciuperci, paste sățioase

Alcool: 14%

Temperatura de servire: 15,5°C

Perioada optimă de consum: 2020 - 2040

Număr de sticle produse: 150.000

95+ Puncte Parker: ”De culoare roșu-granat mediu spre închis, Cheval Blanc 2012 evidențiază arome frumoase de coacăze, cireșe negre calde și jeleu de coacăze roșii, cu subtonuri de cedru, tufăriș, condimente indiene și pământ ud. Cu corp mediu spre plin, are o energie și o prospețime minunată pe palatin, cu o frumoasă natură eterică și sfârșit lung, mineral. Această frumusețe de de vin, de o eleganță cizelată, ar trebui să-și atingă vârsta optimă de consum în câțiva ani buni și să mai poată fi păstrat în pivniță alți 20+ ani.”

96 Puncte Jeb Dunnuck: ”Un vin somptuos și parfumat. Bogat, cu textură catifelată care ascunde taninii negri și scoate în evidență aromele bogate de prune. Textura densă este echilibrată de aciditatea proaspătă și postgustul fructat. Beți-l începând din 2024.”

94-97+ Puncte Wine Spectator

18,5 Puncte Decanter

18,5 Puncte Jancis Robinson

Chiar dacă regele neîncoronat al Saint-Emilion-ului, Château Cheval Blanc, este atestat documentar din secolul al V-lea, se pare că aici se cultiva viță de vie încă de pe vremea romanilor. Situat într-o zonă specială a Saint-Emilion-ului, necalcaroasă și cu textură variată, unde se învecinează cu alte câteva domenii prestigioase, Cheval Blanc a avut noroc de un terroir unic, unde pietrișul și argila se regăsesc în proporții aproape egale - un hazard care i-a creionat istoria!

Domeniul ca atare începe să fie cunoscut după ce Jean-Jacques Ducasse, președintele tribunalului din Libourne cumpăra, în 1832, o vie aparținând marelui domeniu de atunci, Château Figeac, care se întindea pe nu mai puțin de 200 ha. Spre deosebire de alți cumpărători, care au păstrat și numele Figeac în denumire, Jean Laussac-Fourcaud, ginerele domnlui Ducasse, a decis să-și creeze o identitate proprie și distinctă - de aici numele noului domeniu de 39 de ha, a cărui suprafață a rămas neschimbată aproape un secol și jumătate, începând din 1870.

Reputația domeniului a fost pecetluită în 1862, când vinul său primește prima sa medalie la Expoziția universală de la Londra - aceasta este medalia de bronz care ornează și acum etichetele de Cheval Blanc. Apoi, urmează prima medalie de aur, în 1878, la Expoziția universală de la Paris și o a doua medalie de aur, la Expoziția universală din Anvers, în 1886. Acum începe și construcția castelului care domină proprietatea și se deschide drumul către recunoașterea internațională.

La mijlocul anilor 1860, Jean Laussac-Fourcaud, ghidat de o intuiție extraordinară, replantează o parte din vie, optând pentru jumătate Merlot, soiul emblemă al Malului Drept, și jumătate Cabernet Franc. Întreprinderea sa ia sfârșit în 1871. 

Prestigioasa carieră a Cheval Blanc începe în 1852, când este comercializat primul vin sub acest nume. 

Generație după generație, domeniul a fost condus spre gloria deplină de descendenții familiei Laussac-Fourcaud. Încununarea eforturilor lor a venit în 1954, odată cu prima clasificare a vinurilor din Saint-Emilion, când Cheval Blanc primește distincția supremă: clasificarea Premier Grand Cru Clasa ”A”, care, de atunci, a fost reconfirmată permanent, din zece în zece ani. Cheval Blanc a intrat definitiv în invidiatul ”Club al celor 9”, care reunește crema cremei ”premier”-ilor din Bordeaux.

Era Laussac-Fourcaud se încheie în 1998, când domeniul este vândut lui Bernard Arnault și baronului belgian Albert Frère pentru echivalentul a 135 milioane Euro. Cei doi prieteni îndrăgostiți de vinuri mari aduc un suflu nou, în deplin respect față de istoria și patrimoniul proprietății. Ei au păstrat întreaga echipă, atât de devotată căutării perfecțiunii și l-au angajat pe Pierre Lurton să o conducă. Astăzi, el conduce și Château d’Yquem, Château La Tour du Pin și Quinault l’Enclos, celelalte proprietăți ale celor doi întreprinzători. 

În 2009, grupul LVMH a cumpărat acțiunile lui Bernard Arnault, printr-o tranzacție secretă. Apoi, în iunie 2011, este inaugurată splendida cramă concepută de arhitectul Christian de Portzamparc, laureat al premiului Pritzker Architecture în 1994. Așa cum și-au dorit Bernard Arnault și Albert Frère, impozanta construcție prefigurează viitorul, încadrându-se, totodată, în peisajul istoric care face parte din Patrimondial al Unesco. Ea este și o moștenire lăsată de marele vizionar Albert Frère care s-a stins din viață la 92 de ani, în decembrie 2018. 

Astfel, de șase secole, toți proprietarii care s-au succedat la Cheval Blanc au contribuit cu pasiune la crearea unuia dintre cele mai mari vinuri ale lumii, o adevărată comoară de voluptate și fericire.

Astăzi, la Cheval Blanc se produc trei vinuri: Cheval Blanc, Le Petit Cheval (a doua etichetă) și Le Petit Cheval Blanc, un vin alb a cărui producție a început în 2015.

 

3 alte produse din aceeași categorie:

Cele mai vândute

mai mult

Produse noi

mai mult