Château Cos d'Estournel 2ème Cru Classé Saint-Estèphe 2009
Perioada optimă de consum: 2020-2065
Producător: Cos d'Estournel - Saint-Estèphe
Proprietar: Michel Reybier
Oenolog: Dominique Arangoïts
Soi: 74% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot, 2% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Culoare: roșu-purpuriu-negru
Miros: buchet elegant, cu o multitudine de nuanțe, inclusiv condimente elegante
Gust: frumos structurat, vibrant, puternic și echilibrat, cu tanini foarte moi și sfârșit extrem de lung și persistent
Recomandări gastronomice: preparate din carne roșie sățioase și aromate, în special fripturi, miel și rață afumată
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Descrierea producătorului: ”O ediție extraordinară, cu un imens potețial de păstrare care se va înscrie, fără îndoială, printre edițiile legendare ale domeniului.”
100 Puncte Parker: ”De culoare roșu-granat închis, Cos d'Estournel 2009 etalează o miriadă de note minunat de intense, inclusiv drajeuri de coacăze negre, jeleu de coacăze roșii, vișine și compot de afine cu aluzii de ceai de măceșe, ierburii aromatice sotate, tufăriș, pilitură de creion și condimente indiene. Corpolent, rotund și de o fructuozitate opulentă, are tanini catifelați, o prospețime fantastică și sfârșit lung, foarte picant.”
100 Puncte Jeb Dunnuck
Producător
Château Cos d'Estournel, cel mai important domeniu din Saint-Estèphe, este situat în extrema sudică a apelațiunii, învecinându-se cu celebrul Château Lafite Rothschild din apelațiunea vecină, Pauillac. Numele i-a fost dat de unul dintre foștii proprietari, Louis-Gaspard d'Estournel, la 1810. Ulterior, domeniul a trecut prin mai multe mâini, până când a intrat în posesia familiei Ginestet, în 1917, devenind apoi parte a proprietăților familiilor Ginestet și Prats, sub conducerea cunoscutului oenolog Bruno Prats.
În 2000, domeniul de 100 ha, dintre care 70 ha cultivate cu viță de vie, a fost cumpărat de Michel Reybier, un om de afaceri discret, proprietar, printre altele, al hotelurilor de lux Le Réserve din Geneva, Paris și Ramatuelle.