Bodega Catena Zapata Nicolas Catena Zapata 2017

Bodega Catena Zapata Nicolas Catena Zapata 2017

97 Puncte James Suckling:

”Buchet de tutun dulce, nuci, mure și flori uscate. Corp plin, dar tanini ultra-fini și sfârșit super lung. Finețe și polisare superbe. Beți-l după 2023, dar deja e fabulos.”

470,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Nicolas Catena Zapata 2017

Nicolas Catena Zapata 2017

”Buchet de tutun dulce, nuci, mure și flori uscate. Corp plin, dar tanini ultra-fini și sfârșit super lung. Finețe și polisare superbe. Beți-l după 2023, dar deja e fabulos.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Producător:  Catena Zapata - Gualtallary, Regiunea Tupungato, Uco Valley, Mendoza

Oenolog: Alejandro Vigil, Fernando Buscema

Soi: 59% Cabernet Sauvignon, 33% Malbec, 8% Cabernet Franc - selecția masală de vițe  prefiloxerice nealtoite, struguri culeși manual

Culoare: roșu-rubiniu intens   

Miros: elegant, proaspăt, parfumat și deosebit de floral, cu note vibrante de violete, tutun dulce, nuci, mure și flori uscate

Gust: foarte proaspăt și echilibrat, cu o finețe și polisare superbe, corp plin, dar tanini ultra-fini și sfârșit super lung

Recomandări gastronomice: salată cu brânză de capră și nuci, fripturi și preparate sățioase din carne:vită, porc, miel, rață afumată

Alcool: 13,9%

Aciditate totală: 6 g/l

pH: 3.63

Temperatura de servire: 17-18°C

Număr de sticle produse: 74.400

Strugurii de pe unele parcele au fermentat nedezciorchinați, pentru a spori structura tanică și prospețimea a vinului. Fermentat 15 zile în butoaie franțuzești de 500 l, tancuri de ciment și tancuri de inox. Maturat 18 luni în stejar franțuzesc. Nelimpezit și nefiltrat. Îmbuteliat în noiembrie 2017.

97 Puncte James Suckling: ”Buchet de tutun dulce, nuci, mure și flori uscate. Corp plin, dar tanini ultra-fini și sfârșit super lung. Finețe și polisare superbe. Beți-l după 2023, dar deja e fabulos.”

95 Puncte Parker: ”Nicolás Catena Zapata 2017 are puțin mai mult Cabernet Franc. În 2017, Cabernet-ul Sauvignon a venit din Altamira și Gualtallary și a fermentat împreunul cu mustul de Cabernet Franc. Maturitatea fenolică se simte puțin în nas, dar nu în exces; vinul are caracter balsamic, paleta aromatică fiind dominată de Cabernet. Pe palatin, el este foarte echilibrat și, poate, un pic mai ușor. Tanini foarte fini și sfârșit curat, focusat. Au fost produse 78.000 sticle. Vinul a fost îmbuteliat în noiembrie 2018.

Catena este unul dintre liderii vinului de calitate din Argentina, fiind, totodată, un producător mare, combinând astfel calitatea cu cantitatea. Mai mult chiar, este și unul dintre pionieri, fiind primul producător care a plantat viță în Gualtallary (lucru considerat de-a dreptul o nebunie), zonă care este considerată azi ca având cel mai mare potențial din țară. Vinurile sunt fenomenale, fidele locului și anului de recoltă. Dacă e să comparăm 2016 cu 2017, se pare că 2017 a fost mai bun în Altamira, iar 2016 a avut mare succes în Gualtallary. Catena a început, de asemenea, să producă o gamă nouă de vinuri fără sulfiți, numită La Marchigiana.”

Ediția 2016 - 96 Puncte Parker: ”Nicolás Catena Zapata 2016 nu a fost încă pus pe piață (octombrie 2019), iar ediția 2017 se va vinde înaintea lui. Acesta este unul dintre vinurile care, la fel ca Adrianna Vineyard Mundus Bacillus Terrae Malbec, în Europa și Asia, se vinde prin negocianții din Bordeaux. Vinul mai trebuie să evolueze, este serios și auster, cu un echilibru formidabil și lungime foarte bună. Este un asamblaj de 61% Cabernet Sauvignon din Gualtallary și 31% Malbec din Nicasia. Are și 8% Cabernet Franc care în 2016 nu avut nevoie de irigație pentru că a plouat destul. Ediția de față pare să urmeze stilul din 2013, un pic reținut, probabil, din cauza Caberneturilor. Un vin nuanțat și complex, soiurile fiind foarte bine integrate cu stejarul, fructul, aciditatea și textura minerală. Una dintre cele mai bune ediții.

Catena este unul dintre cei mai buni producători din Argentina, care combină calitatea cu cantitatea. Vorbim, totodată, despre unul dintre pionieri, fiind primii care au plantat vii în Gualtallary într-o vreme în care au fost considerați nebuni s-o facă. Astăzi, zona este una dintre cele cu cel mai mare potențial din țară. Vinurile sunt fenomenale, fidele locului și anului de recoltă.”

             - 95 Puncte James Suckling: ”Un vin bogat și aromat, cu coacăze negre și tutun. Corpolent, moale și fructat, cu caracter condimentat, de scoică de stridii și ierburi aromate proaspete. Un asamblaj serios pe bază de Cabernet. Beți-l sau păstrați-l.”

***

”Nicolás Catena Zapata este, pe drept cuvânt, cel care a pus vinurile argentiniene pe harta lumii, alegând să se concentreze exclusiv pe calitate. E fantastic că a pus și bazele unei dinastii de vinificatori.”, Jancis Robinson, critic și jurnalist de vin

”Nicolás Catena Zapata este un vizionar de mare factură intelectuală, întotdeauna curios să afle despre alții și despre mersul lumii. Mai mult decât oricine altcineva, el a schimbat scena vinicolă argentiniană, ducând-o spre calitate.”, Baron Eric de Rothschild, Château Lafite

”Am învățat de la bunicul și de la tatăl meu că vinul de calitate depinde de locul unde se naște și că în cramă putem face foarte puțin pentru a îmbunătăți ceea ce ne dă natura.”, Nicolás Catena Zapata

Istoria vinului argentinian se confundă cu istoria familiei Catena. Ea îl are în centru pe Nicolás Catena Zapata, cel răsplătit cu titlul de ”Decanter Man of the Year 2009” de către prestigioasa revistă britanică cu același nume. Era primul producător sud-american onorat cu această distincție.

Cel căruia i se spune ”Robert Mondavi al Argentinei” s-a născut și a crescut în Mendoza, la podgoria înființată în 1902 de bunicii săi care imigraseră din Italia în 1898. De mic, a început să lucreze în vie, iar la 10 ani lucra deja în cramă. După studii încheiate cu un doctorat în economie, în anii 1960, a preluat conducerea podgoriei de la tatăl său Domingo. Obsedat de calitate și încrezător în potențialul vinului argentinian, a investit într-o cramă la standarde internaționale, unde a început să producă vinuri de cea mai bună calitate cu care a deschis, rând pe rând, marile piețe ale lumii. Pentru aceasta, a cercetat și a inovat continuu: a dat o nouă viață Malbec-ului și a îndrăznit să planteze la altitudine mare - via Adrianna, consideratp Grand Cru-ul Americii Latine, a fost prima vie plantată la 1450 m. Decisivă pentru succesul său a fost întâlnirea cu vinul californian - în anii 1980, când a fost invitat la Facultatea de economie a Universității  Berkeley, a văzut cu propriii ochi ce a însemnat revoluția vinului din Napa Valley. Inspirat de dorința californienilor de a face vinuri la fel de bune sau chiar mai bune decât cele din Franța, el a abandonat stiul tradițional italian și l-a adoptat pe cel californiano-francez: temperatură controlată pentru a proteja aromele strugurilor și folosirea baricurilor din stejar franțuzesc. Apoi, a decis să pună bazele unei mișcări pe termen lung și a creat Catena Institute of Wine, liderul cercetării și dezvoltării nu doar pentru vinul său, ci pentru tot vinul argentinian care a devenit tot mai bun din an în an.

Astăzi, podgoria este condusă de fiica sa, dr. Laura Catena, cu serioase studii de specialitate. Ea este cea care i-a dedicat tatălui ei vinul de top al domeniului, a cărui primă ediție a fost pusă pe piață în 1997. Făcut din struguri proveniți din via Adrianna, Nicolàs Catena Zapata a stabilit un nou standard de calitate pentru vinul argentinian, după ce a câștigat o serie de degustări în orb la care au participat cele mai mari vinuri ale lumii. De atunci, își păstrează nealterat statul de vin-icoană al Argentinei. 

6 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

De la același producător

Produse noi

mai mult

Oferte speciale

Toate promoțiile

Wishlist

Nici un produs