Domaines Chermette Origine Vieilles Vignes 2019

Domaines Chermette Origine Vieilles Vignes 2019

91 Puncte Parker:

”Debordând de arome de cireșe, mure și bujori, Beaujolais Origine Vieilles Vignes 2019 are corp mediu spre plin, este cărnos, cu un nucleu dulce de fructe coapte dar crocante și tanini prăfoși. Gustos și fermecător, acest vin este o reușită.”

69,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Origine Vieilles Vignes 2019

Origine Vieilles Vignes 2019

”Debordând de arome de cireșe, mure și bujori, Beaujolais Origine Vieilles Vignes 2019 are corp mediu spre plin, este cărnos, cu un nucleu dulce de fructe coapte dar crocante și tanini prăfoși. Gustos și fermecător, acest vin este o reușită.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Domaines Chermette Origine Vieilles Vignes Beaujolais Primeur 2019

Perioada optimă de consum: 2020-2023

Producător: Domaines Chermette - AOC Beaujolais

Soi: 100% Gamay - struguri certificați Terra Vitis, viticultură sustenabilă; struguri vechi de 35-100 ani și culeși manual, la maturitate deplină

Culoare: roșu-rubiniu intens

Miros: buchet debordant de cireșe, mure și bujori, cu adieri de caramel și ciocolată 

Gust: proaspăt, concentrat și plin de caracter, cărnos, cu corp mediu spre plin, un nucleu dulce de fructe roșii coapte, note de mure, coacăze negre, lemn dulce și o aluzie minerală, aciditate bine integrată, tanini prăfoși și sfârșit persistent și proaspăt 

Recomandări gastronomice: asocieri infinite, dintre care se remarcă preparatele din iepure, rață, păsări sălbatice, porumbel, tarte cu fructe roșii

Alcool: 13,5%

Temperatura de servire: 13°C

Vinul emblematic al domeniului, care își dorește să reînvie Beaujolais-ul în stil vechi. A fost produs pentru prima dată în 1988, în colaborare cu Caves Legrand din Paris. Acest Primeur este făcut din vii vechi, în cea mai pură tradiție - neșaptalizat, puțin filtrat și maturat în butoaie mari de stejar. Expresie pură a Gamay-ului, acest cuvée este foarte ”vinos”, debordând de fruct - un cuvée plin de caracter care îi va îmbuna pe cei supărați pe Beaujolais Nouveau. Complexitatea îl face să fie un vin adevărat, care poate deveni mai bun peste iarnă și de care vă puteți bucura de-a lungul verii. ”De păstrat în anii buni!”, ne sfătuiește producătorul.

Vinificare tradițională din Beaujolais: macerare semi-carbonică, 5 zile macerare în tancuri de beton, fără șaptalizare. Maturat o lună în butoaie vechi de stejar. Conținut minim de SO2.

91 Puncte Parker: ”Debordând de arome de cireșe, mure și bujori, Beaujolais Origine Vieilles Vignes 2019 are corp mediu spre plin, este cărnos, cu un nucleu dulce de fructe coapte dar crocante și tanini prăfoși. Gustos și fermecător, acest vin este o reușită.

Jean-Étienne Chermette a fost mulțumit de calitatea recoltei din 2019 și nu pot decât să fiu de acord cu el. Cu structură mai fină și mai elegante decât cele cărnoase din 2018, aceste vinuri tinere sunt foarte promițătoare. După cum am mai scris, vițele vechi, vinificarea conștiincioasă dar tradițională și maturarea în butoaie mari de stejar sunt secretele acestei abordări. Tânărul Chermette - care își lansează o etichetă proprie, revizuită de noi - mi-a spus că domeniul a obținut certificarea Terra Vitis în 2019, acesta fiind, evident, un pas în direcția bună. După gustul meu, unele dintre cuvée-urile evaluate aici se numără printre vinurile franțuzești cu cea mai bună valoare și le recomand cititorilor care încă nu au descoperit acest domeniu să încerce câteva sticle.”

***

Povestea domeniului începe în secolul al XVII-lea la Vissoux, loc al cărui nume avea să-l poarte până în 2017. În 1982, la doar 22 de ani, Pierre-Marie Chermette preia afacerea familiei și decide să-și vândă vinurile la sticlă. Perfecționist înnăscut, el era obsedat de calitate și a preluat controlul întregului proces, de la plantarea viilor până la marketing și vânzări. În 1986, el îl întâlnește pe celebrul chef și proprietar de restaurant Jean Brouilly, la al cărui îndemn domeniul se rupe de moda Beaujolais primeur, plin de drojdii și aromă de banane. În schimb, alege o cale nouă, devenind pionierul Cuvée Traditionnelle Vieilles Vignes, vin vinificat în cea mai pură tradiție a Beaujolais-ului. Fără șaptalizare și drojdii adăugate, vinul este îmbuteliat primăvara. Pentru a-l îmbutelia, Pierre-Marie și soția sa, Martine, care a părăsit Laboratoarele Boiron pentru a i se alătura, au ales sticlele din Burgundia. Astfel îmbuteliat, vinul  a ajuns pe rafturile barurilor din Paris, unde a avut un real succes. Acest cuvée a dat tonul stilului de vinificare al domeniului, care a făcut ca vinurile Chermette să cucerească piața internațională.

În timp, cei doi soți și-au mărit proprietatea, ajungând la 31 ha de Beaujolais roșu, 5,5 ha de Beaujolais alb și 16,5 ha în cru-urile Fleurie, Brouilly și Moulin-à-Vent.

În 2017, după ce a făcut studii de oenologie și de comerț internațional, Jean-Etienne Chermette a început să preia treptat din atribuțiile părinților săi. El a început prin a schimba numele domeniului în Chermette și, la fel ca bunicul său, se ocupă de viticultură, oenologie, marketing și vânzări în Franța și în străinătate. Tot el a schimbat, în 2018, numele de ”Cuvée Traditionnelle” în ”Origine Vieilles Vignes”, din respect pentru vinul care le-a definit stilul: ”cel mai aproape de strugure” - respect pentru mediul înconjurător, recoltare la maturitate deplină, triere multiplă, drojdii naturale și vinificare semi-carbonică tradițională.

Munca de multe generații le-a fost răsplătită în 2019, când Domeniilor Chermette le-a fost acordată certificarea Terra Vitis pentru recolta din 2018.

4 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: