Champagne Jacques Selosse ”Substance” Brut Blanc de Blancs Grand Cru

Champagne Jacques Selosse ”Substance” Brut Blanc de Blancs Grand Cru

100 Puncte Parker:

”Degorjată în iulie 2019, ultima ediție a NV Grand Cru Blanc de Blancs Substance este senzațională. Din pahar emană un buchet intens, de o complexitate caleidoscopică, pe note de coajă de fructe caramelizată, ulei de citrice, nuci prăjite, vin jaune, schinduf, lămâi confiate, fructe galbene de livadă și tartă frangipane.”

ATENȚIE: Ultimele bucăți în stoc!

2 023,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

”Substance” Brut Blanc de Blancs Grand Cru

”Substance” Brut Blanc de Blancs Grand Cru

”Degorjată în iulie 2019, ultima ediție a NV Grand Cru Blanc de Blancs Substance este senzațională. Din pahar emană un buchet intens, de o complexitate caleidoscopică, pe note de coajă de fructe caramelizată, ulei de citrice, nuci prăjite, vin jaune, schinduf, lămâi confiate, fructe galbene de livadă și tartă frangipane.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Champagne Jacques Selosse 'Substance' Brut Blanc de Blancs Grand Cru 

Perioada optimă de consum: 2020 - 2030

Producător: Champagne Jacques Selosse - AOC Champagne

Soi: 100% Chardonnay - struguri cultivați organic și biodinamic

Culoare: Galben-auriu, cu perlaj fin și persistent  

Miros: buchet intens, de o complexitate caleidoscopică, pe note de coajă de fructe caramelizată, ulei de citrice, nuci prăjite, vin jaune, schinduf, lămâi confiate, fructe galbene de livadă și tartă frangipane

Gust: corpolent, bogat și învăluitor, atac cu textură extravagantă, iar palatinul este invadat de o cascadă stratificată de fructe coapte și nuanțe savuroase, însuflețită de o spumă ultra-rafinată

Recomandări gastronomice: stridii, caviar, pește alb, icre, Camenbert

Alcool: 12,5%

Temperatura de servire: 8-10°C

Degorjare: iulie 2019, octombrie 2018, octombrie 2019

Maturată în lemn, trei ani pe drojdii, șase ani la sticlă.

”Substance” este esența terroir-ului din Avize, fără a depinde de diferențele dintre anii de recoltă. Făcută prin metoda Solera, cu două rânduri de vinuri de rezervă - pe un rând, vinuri maturate în butoi, pe celălalt, vinuri maturate în tanc. Ediția cea mai nouă dă aproximativ 22% din volum și este maturată împreună cu vinurile de rezervă, nu adăugată la sfârșit, ceea ce face ca influența vinului nou să fie, practic, imperceptibilă. Cum s-a născut ideea? ”În 1972, am călătorit în Spania, unde am vizitat mai mulți producători. Îmi amintesc că am fost la López de Heredia. Habar n-am avut cine era! Vă puteți imagina așa ceva? Dar, acolo, în Jerez, s-a născut ideea care avea să devină ”Substance”. La mijlocul anilor 1980, am decis să adopt stilul Solera, care este folosit la producerea Sherry-ului și să-l folosesc la șampanie. ”Substance” include toți anii de recoltă, fie ei buni, proști sau medii; secetoși, reci sau normali. Teoretic, toate aceste diferențe dispar prin cupajare.”, Vinous/Antonio Galloni, interviu cu Anselme Selosse

100 Puncte Parker: ”Degorjată în iulie 2019, ultima ediție a NV Grand Cru Blanc de Blancs Substance este senzațională. Din pahar emană un buchet intens, de o complexitate caleidoscopică, pe note de coajă de fructe caramelizată, ulei de citrice, nuci prăjite, vin jaune, schinduf, lămâi confiate, fructe galbene de livadă și tartă frangipane. Este corpolentă, bogată și învăluitoare, atacul are o textură extravagantă, iar palatinul este invadat de o cascadă stratificată de fructe coapte și nuanțe savuroase, însuflețită de o spumă ultra-rafinată. Este expansivă și penetrantă, iar stilul singular, concentrația și plenitudinea o plasează într-o categorie aparte. Este cea mai tulburătoare sticlă de Substance pe care am gustat-o vreodată și n-am putut să-mi iau gândul de la ea - nici să las paharul jos. Așa cum am scris anul trecut, acesta este cuvée-ul care exprimă cel mai bine convingerea lui Selosse că o maturare oxidativă poate scăpa un vin de ceea ce e organic, făcând loc numai mineralității – provenită, în acest caz, spune el, din două plaiuri din Avize: Les Chantereines și Les Marvillannes. Prin urmare, pentru admiratorii lui Selosse, aceasta este cea mai convingătoare ediție a sa, la fel cum detractorii săi vor fi înclinați s-o considere ca fiind cea mai controversată. Nu există un cuvée mai emblematic pentru un om care, fără a fi singurul, este principalul responsabil pentru transformările din Champagne din ultimii 30 sau 40 de ani.”

***
Provenit dintr-o familie care cultiva viță de vie de câteva secole, Jacques Selosse a decis să-și producă propria șampanie. Prima ediție a ajuns pe piață în 1960. Astăzi, șampaniile Selosse sunt adevărate vinuri-cult, produse în cantități mici (60.000 sticle) și vândute pe alocații stricte. Această reputație incredibilă i se datorează în cea mai mare parte fiului lui Jacques, Anselme, care a preluat ștacheta în 1980, alături de soția sa Corinne. Excentric și obsedat de vinificare, el a studiat în Burgundia, unde a făcut stagii la unii dintre cei mai mari producători. Aici, s-a îndrăgostit de vinurile albe din Côte de Beaune și a hotărât să folosească aceleași tehnici la șampaniile sale. Perseverent, a devenit un nume de referință în Champagne, fiind printre primii producători mici care au demonstrat că pot face vinuri mari. Selosse a fost și este un "vigneron récoltant", adică un producător care-și face vinurile doar din struguri proprii. În ceea ce privește vinificarea, el nu urmează normele din Champagne, lăsând procesul să se desfășoare cât mai natural, cu minimum de intervenție. Pionier al biodinamicii în Champagne, el se diferențiază și prin faptul că-și fermentează vinul în butoaie de stejar, nu în tancuri de inox, așa cum fac majoritatea producătorilor din regiune. De asemenea, preferă să folosească drojdii indigene. De aici, calificativul de ”artizanal” care i se aplică foarte des. 
După ce, în 1994, ghidul Gault-Millau i-a acordat titlul de ”Cel mai bun oenolog francez”, în 2018, la 40 de ani după ce a scris o nouă pagină a istoriei șampaniei, Anselme a decis să se retragă, predând ștacheta fiului său Guillaume. Tranziția s-a făcut pe neobservate, căci Guillaume este, și el, un oenolog foarte talentat și plin de imaginație care a lucrat alături de tatăl său, preluându-i filosofia și măiestria. De altfel, Guillaume produce din 2009 și o șampanie pe care o îmbuteliază sub numele său. Nici nu se poate un urmaș mai potrivit pentru moștenirea lui Anselme, cel despre care Andrew Jefford spunea că ”Este greu să te gândești la un personaj din Champagne a cărui muncă să fi avut o influență mai mare decât a lui Anselme Selosse...Dacă viitorul șampaniei este, într-adevăr, unul în care terroir-ul va juca un rol mai important decât regiunea în sine, va trebui să fim mai atenți la Selosse.”

De la același producător

Produse noi

mai mult

Oferte speciale

Toate promoțiile

Wishlist

Nici un produs