Château Bel-Air Jean & Gabriel Lussac Saint-Émilion 2018
Perioada optimă de consum: 2023-2035
Producător: Château Bel-Air Jean & Gabriel - Lussac, Saint-Émilion
Oenolog consultant: Stéphane Derenoncourt
Soi: 50% Cabernet Franc, 50% Merlot - vii lucrate manual, vițe vechi de peste 40 ani
Culoare: roșu-granat intens, aproape negru
Miros: foarte proaspăt și complex, de afine, cafea, coajă de copac și ciocolată
Gust: elegant, corpolent, concentrat și seducător, cu textură catifelată și exact atâta prospețime cât să învioreze sfârșitul
Recomandări gastronomice: preparate de pui, rață și carne roșie puțin condimentate, fructe de mare cu bacon sau prosciutto, paste cu sos de roșii, blue cheese
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 24.000
Fermentat în butoaie 40% noi, 40% la a doua folosire și 20% la a treia folosire. Maturat 18 luni în butoaie de stejar franțuzesc 40% noi, 40% la a doua folosire și 20% la a treia folosire.
93 Puncte James Suckling: ”Aromele de afine, cafea, coajă de copac și ciocolată introduc un vin corpolent, cu tanini rotunzi, crocanți și totodată polisați. Vinul are a profunzime frumoasă a fructului și echilibru. Vițe vechi de 45 ani. Încercați-l după 2023.”
91-93 Puncte Parker: ”De culoare granat-purpuriu, Cuvée Jean & Gabriel 2018 emană un parfum puternic de mure zdrobite, cireșe negre, compot de cireșe negre și jeleu de coacăze roșii, cu aluzii de cutie de condimente, violete și anason. Corpolent, concentrat și seducător, cu textură catifelată și exact atâta prospețime cât să învioreze sfârșitul. Degustat din butoi.”
Producător
Situat în inima apelațiunii Saint-Émilion, Château Bel-Air este compus dintr-un singur lot de 30 ha, dintre care 21 ha plantate cu vie.
În 1978, Jean-Noël Roi a preluat domeniul care aparținea familiei sale de peste 100 de ani.
În 2004, au fost cumpărate alte 6 ha de vie din apelațiunea Bordeaux, situate în Petit-Palais, un mic sat la doi kilometri de proprietatea principală.
Apoi, în 2008, lui Jean-Noël i s-a alăturat fiul său, Antoine, proaspăt absolvent al unei facultăți de specialitate. El a preluat funcția de manager al proprietății, fiind, totodată, oenolog-asistent. Fratele său, Guillaume, se ocupă de marketing și vânzări. Prin cei doi frați, cea de a cincea generație a preluat administrarea domeniului.
În 2014, ei au început să lucreze cu renumitul și talentatul oenolog Stéphane Derenoncourt. Expertiza sa, combinată cu munca meticuloasă din vie și cramă, au făcut ca Château Bel-Air să producă azi vinuri de o calitate comparabilă cu a celor mai bune vinuri ale apelațiunii, reflectând deplin complexitatea și subtilitatea unui terroir unic.