Château de Saint Cosme Côte Rôtie 2017

Château de Saint Cosme Côte Rôtie 2017

92-94 Puncte Parker:

”Nasul e marcat de note de carne afumată și șemineu rece. Corp mediu spre plin, cu o senzație gustativă catifelată seducătoare, tanini suplii și sfârșit lung. Destinat să devină o frumusețe de vin.”

255,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Côte Rôtie 2017

Côte Rôtie 2017

”Nasul e marcat de note de carne afumată și șemineu rece. Corp mediu spre plin, cu o senzație gustativă catifelată seducătoare, tanini suplii și sfârșit lung. Destinat să devină o frumusețe de vin.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Saint Cosme Côte-Rôtie 2017

Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Saint Cosme - Ronul de Nord

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: Serine (Syrah vechi) - ciorchini fermentați întregi

Culoare: roșu-rubiniu închis

Buchet: fermecător, de șuncă afumată, violete, grafit, cenușă rece, lemn dulce

Gust: elegant, puternic și catifelat, cu corp mediu spre plin, tanini supli și arome de fructe negre, cărnuri condimentate, măsline, vânat, grafit, violete, cenușă rece, lemn dulce

Recomandări gastronomice: gulaș, vită, porc miel, vânat, cârnați, friptură de pui, curcan și rață, ton, Mozzarella, Feta, Brie, Parmezan

Alcool: 13%

Temperatura de servire: 16-18°C

Maturitate anticipată: 2019-2029

Maturat 12 luni în butoaie 50% noi și 50% la a doua folosire.

Îmbuteliat fără a fi filtrat.

Descrierea lui Louis Barruol: ”100% Serine (Syrah vechi). Ciorchin întregi. Maturat 12 luni în butoaie 40% noi și 60% la a doua folosire. Sunt deosebit de interesat de Japonia. Din motive culturale, istorice și sociale, această țară ocupă un loc special în inima mea. După 20 de vizite, mi se întâmplă să cred că o cunosc foarte bine; de obicei, cu ocazia vizitei următoare, mă conving că nu e așa. Uneori, Côte Rôtie îmi dă aceeași senzație, la fel ca Burgundia: măreția unui terroir poate fi măsurată și prin complexitatea necesitată de înțelegerea ei. Interesul meu în Côte Rôtie a fost întotdeuna foarte viu: în principiu, locul are tot ce trebuie să aibă un terroir mare. Este locul expresiei maxime a Shiraz-ului. Aici, diversitatea genetică a Shiraz-ului dă naștere unei alte dimensiuni a expresivității solului, iar folosirea strugurilor nedezciorchinați este pe deplin justificată. Côte Rôtie este un accelerator de particule. Anul 2017 este continuarea unei serii de recolte excelente, după un 2014 mediocru. De fapt, 2015, 2016 și 2017 au permis strugurilor să ajungă la maturitatea necesară unui vin mare. Să nu uităm nici de seria anterioară: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, întreruptă doar de 2014. De când temperaturile au început să crească ușor, Côte Rôtie a devenit o țară de vis. Șuncă afumată, violete, grafit, cenușă rece, lemn dulce. Îmbuteliat fără a fi filtrat.

92-94 Puncte Parker: ”Nasul e marcat de note de carne afumată și șemineu rece. Corp mediu spre plin, cu o senzație gustativă catifelată seducătoare, tanini supli și sfârșit lung. Destinat să devină o frumusețe de vin.”

93-95 Puncte Jeb Dunnuck: ”Côte-Rôtie 2017 (făcut numai cu struguri din Côte Brune) evidențiază un caracter mult mai floral, dar are, totuși, puterea, greutatea și bogăția unui vin din Côte Brune. Notele de fructe negre, cărnuri condimentate, măsline și vânat conduc spre un vin eteric, cu corp mediu spre plin, căruia e deja greu să-i reziști. Un vin frumos, în plină evoluție și de bun augur pentru acest an de recoltă.”

Ediția 2016 - Descrierea lui Louis Barruol: ”100% Serine (Syrah vechi). Maturat 12 luni în butoaie 40% noi și 60% la a doua folosire.

În 1997, la începuturile micii noastre afaceri de producător-negociant, după o zi lungă de degustări în nordul Ronului, i-am adus tatălui meu câteva eșantioane de Côte-Rôtie. Vinurile proveneau din minunatele șisturi din Rozier și Grandes Places. Fiind vorba de o perioadă în care schimburile între producători din diferite regiuni erau destul de rare, el nu mai gustase niciun Côte-Rôtie. Dar avea spirit deschis, de artist și s-a îndrăgostit de vinuri: să fie pentru că prospețimea și aromele lor de violete îi aminteau de Gigondas-ul de la Sainte Cosme? Eu așa cred.

Côte-Rôtie-ul din 2016 este magnific prin clasicismul lui. Căci un Côte-Rôtie mare nu trebuie să fie nici supra-copt, nici sub-copt: ca și în Burgundia, este vorba în primul rând de echilibru și măsură. La  extreme, terroir-ul poate fi ușor desfigurat sau poate chiar să dispară.

Pietrarul (pasărea) reprezentat pe eticheta noastră provine dintr-o carte de ornitologie provensală din secolul al XVIII-lea, pe care mi-a dăruit-o tata. Era foarte pasionat de păsări și considera că omniprezența lor în mica vale de la Saint Cosme era vitală atât pentru bio-diversitate cât și pentru cultura biologică. A gândit întotdeauna înaintea vremii sale, așa că a promovat această idee încă din anii 1970. Agricultura nu poate fi practicată ignorând natura care ne înconjoară și, cu atât mai puțin, distrugând-o.

Jambon afumat, violete, grafit, cenușă rece, lemn dulce. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

                  - 94 Puncte James Suckling: ”Arome de piatră, cu o abundență de condimente dulci, urmate de prune coapte și zmeură. Pe palatin, taninii mătăsoși și o desfășurare suavă, cărnoasă de prune roșii dulci și nectarine. Lung și delicios.”

Ediția 2015 - 95 Puncte Wine Spectator

                 - 91-93+ Puncte Parker

Ediția 2014 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Pe lângă Gigondas, zona mea viticolă preferată este Côte-Rôtie. 2014-le nostru debordează de plăcere, fiind o tentație irezistibilă pentru hedoniști, care nu vor putea să reziste mult timp în fața puterii lui de seducție. Din nou, gama lui aromatică este o călătorie a simțurilor: dacă închizi ochii, e ușor să te imaginezi plămbându-te într-o grădină de trandafiri în care soarele de primăvară accentuează parfumul florilor. La fel de ușor, te poți imagina și plimbându-te prin casa veche a bunicilor, la apus, când încă se mai simte mirosul focului de lemne din seara trecută. Anul acesta, palatul este predominant suav și plin de savoare. Côte-Rôtie este singurul loc din Ronul de nord capabil să producă o asemenea catifelare. Aici, austeritatea nu există. Vinul a crescut în perioada de maturare și nu putem decât să ne bucurăm atunci când clasicismul se combină cu plăcerea de o asemenea manieră. Funingine, slănină afumată, violete, grafit, cenușă rece, trandafir vechi și lemn dulce.”

                   - 91 Puncte Parker:Côte-Rôtie 2014 se ridică peste Crozes Hermitage și St Joseph în acest an. Fermentat 100% cu ciorchini întregi și maturat 50% în baricuri noi, te înnebunește cu parfumul de grădină de trandafiri, piper, ciorchini, zmeură neagră și stejar dulce. El introduce un Côte-Rôtie cu corp mediu și o concentrație frumoasă, profund pe palat, proaspăt și cu sfârșit splendid. Ar trebui să trăiască 10-15 ani.”

            - 92-94 Puncte Vinous: ”Rubiniu opac. Nas vibrant și puternic de fructe negre și albastre, completate de note piperate și minerale. Suplu și precis, cu arome intense de coacăze, violete și tort aromat. După ce e aerisit, prinde o notă afumată și se termină pe note dulci, impecabile și foarte persistente, cu tanini furișați, care-i adaugă structură și forță.”

Ediția 2013 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Despre Côte-Rôtie se poate discuta în dialog sau în liniște. Rezultatul va fi același, atât de evidentă este via aceasta. N-o să avem niciodată suficiente cuvinte pentru a demonstra cât de mult se aseamănă Côte-Rôtie cu Burgundia - la fel ca la marile Pinot-uri, vinificarea este o etapă aproape nesemnificativă pentru un Côte-Rôtie dintr-o zonă bună. Când ai de-a face cu terroir-uri atât de minunate, contează cu adevărat doar viticultura și maturarea. 2013-le poartă amprenta clasicismului și echilibrului. El s-a densificat în timpul maturării pentru a atinge plenitudinea finală. S-ar putea să aibă un pic mai multă aciditate decât în 2012, dar dulceața  fermecătoare a Côte-Rôtie-ului este acolo. Această dulceață ”șistică” este cea care îl diferențiază de toate suratele din valea Ronului septentrional. Precum un mare Pinot din Burgundia, Côte-Rôtie nu are nevoie de o mare concentrare pentru a avea stil și magie. Violete, grafit, funingine, cenușă rece, trandafiri vechi.”

                  - 94 Puncte Wine Spectator: ”O ediție foarte seducătoare, cu note pline de savoare energică și de foi de dafin care se văluresc prin miezul de prună neagră și mure. Sfârșitul e conturat de o abundență de accente de măsline și fier, alături de o pișcătură puternică de cărbune de lemn. Are încă o prospețime tinerească, dar toate elementele sunt la locul lor, iar aciditatea foarte bună le va face să se contopească în timp.”

***

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”

Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.

Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.

Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.

Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați.

Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.

Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară. 

Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre...

Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este  dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu.

Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”

Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

30 alte produse din aceeași categorie: