Château Smith Haut Lafitte AOC Pessac-Léognan Grand Cru Classé de Graves 2012

Château Smith Haut Lafitte AOC Pessac-Léognan Grand Cru Classé de Graves 2012

95 Puncte Parker:

”Smith Haut Lafitte 2012 oferă note de lemn dulce, grafit, afine și mure, corp mediu spre plin, tanini uluitor de maturi și catifelați și sfârșit foarte lung. Încă o realizare senzațională a familiei Cathiard, cu echilibru perfect, complexitate și puritate. Beți-l în următorii 20-25 ani.” 

530,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

AOC Pessac-Léognan Grand Cru Classé de Graves 2012

AOC Pessac-Léognan Grand Cru Classé de Graves 2012

”Smith Haut Lafitte 2012 oferă note de lemn dulce, grafit, afine și mure, corp mediu spre plin, tanini uluitor de maturi și catifelați și sfârșit foarte lung. Încă o realizare senzațională a familiei Cathiard, cu echilibru perfect, complexitate și puritate. Beți-l în următorii 20-25 ani.” 

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château Smith Haut Lafitte Grand Cru Classé de Graves 2012

Perioada optimă de consum: 2015-2040

Producător: Château Smith Haut Lafitte - AOC Pessac-Léognan, Bordeaux

Proprietar: Familia Cathiard

Soi: 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 4% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot - vițe vechi de 38 ani, struguri nedezciorchinați

Culoare: roșu-purpuriu opac, cu tente albăstrui

Miros: nas expresiv, cu note foarte proaspete de fructe roșii (căpșuni, cireșe) și o adiere de fum; după aerare, își dezvăluie întreaga complexitate, cu note picante (anason stelat, lemn dulce, scorțișoară) și de fructe roșii, alături de note florale deosebit de frumoase și elegante, împletite cu arome de terroir - piatră de silex și șemineu  

Gust: foarte elegant, proaspăt și armonios, cu atac proaspăt și echilibrat și textură cărnoasă și onctuoasă; vinul este un amalgam subtil de maturitate și prospețime - maturitatea este dată de concentrare, onctuozitatea și dulceața impresionante, dar și de structura frumoasă dată de taninii lungi și rasați, iar prospețimea provine de la nerv, dinamism și arome; sfârșit lung, de o prospețime bordeleză, cu o adevărată explozie de fructe roșii; aromatic, este foarte aproape de miros, cu arome de fructe roșii crocante, lemn dulce, ierburi aromate uscate, șemineu și piatră de silex

Recomandări gastronomice: carne roșie și albă, ciuperci, vânat, preparate gratinate, jambon, legume, brânzeturi moi sau tari

Alcool: 14%

Temperatura de servire: 18°C

Boabele întregi, nezdrobite, au fermentat în cuve mici de lemn. Maturat 18 luni pe drojdii în butoaie 60% noi

95 Puncte Parker: ”Smith Haut Lafitte 2012 oferă note de lemn dulce, grafit, afine și mure, corp mediu spre plin, tanini uluitor de maturi și catifelați și sfârșit foarte lung. Încă o realizare senzațională a familiei Cathiard, cu echilibru perfect, complexitate și puritate. Beți-l în următorii 20-25 ani.” 

94 Puncte James Suckling: ”Un vin foarte profund și senzual  pentru acest an de recoltă, cu caracter de mure, tutun, ciocolată, cafea și condimente. Corpolent, cu tanini super-integrați și sfârșit interminabil. Superb pentru acest an de recoltă. Dați-i doi sau trei ani pentru a se deschide complet, dar e deja minunat.”

Ediția 2011 - 94+ Puncte Parker: ”Un alt mare succes după remarcabilele 2009 și 2010 sau genialul 2008. De culoare purpuriu închis, vinul are un buchet opulent, dulce, de crème de cassis, dude, lemn dulce, pe un fundal subtil de stejar. Cu corp plin și tanini mătăsoși, aciditate, lemn și alcool frumos integrate și un sfârșit care durează 45 de secunde, acest vin genial se va bea cu plăcere în următorii 15-20 ani.

                  - 94 Puncte James Suckling

                  - 93 Puncte Wine Spectator

                  - 18 Puncte Gault & Millau

                  - 18 Puncte La Revue du Vin de France

***

În 1365, Verrier Dubosc semna primele documente păstrate despre acest domeniu, în care sunt menționate și câteva vinuri. Apoi, la mijlocul secolului al XVIII-lea, proprietatea trece în mâinile lui George Smith, un negustor scoțian de vinuri care i-a dat numele său. În 1842, castelul este cumpărat de Lodi Martin Duffour-Dubergier, primar al Bordeaux-ului și semnatar al Clasificării de la 1855, care l-a ridicat la rangul de Grand Cru Exceptionnel.

Ulterior, în 1958, Louis Eschenauer, un negustor celebru, cumpără domeniul ale cărui vinuri le vindea încă de la începutul secolului al XX-lea.

Prestigioasa istorie a acestui loc unic ia o nouă turnură în 1990, când intră în proprietatea campionului olimpic de schi Daniel Cathiard care-l scoate din penumbră, transformându-l într-unul din domeniile de frunte din Graves. El a redus la minimum cantitatea de produse chimice și ierbicide folosită în vie, a modernizat complet crama, a crescut proporția de butoaie noi folosite la maturare și, nu în ultimul rând, a apelat la serviciile a trei consultanți celebri, unul dintre ei fiind, bineînțeles, Michel Rolland.  

Cele 55 ha de vie ale domeniului sunt situate pe o creastă cu pietriș, la est de Château Haut-Bailly. Vinurile roșii sunt fermentate în inox și maturate în butoaie de stejar 50% noi timp de 15-18 luni, fiind îmbuteliate fără a fi limpezite și filtrate.

Nu e de mirare că fiicele lui Daniel și Florence Cathiard au moștenit talentul în afaceri al părinților. Mathilde Thomas-Cathiard și soțul ei Bertrand Thomas au înființat Laboratoarele Caudalie, vestite în întreaga lume pentru produsele cosmetice exclusiviste din sâmburi și lăstari de viță. Iar Alice Tourbier Cathiard conduce, împreună cu soțul ei Jérôme, două lanțuri hoteliere de vis: Les Sources de Caudalie, Palace Champêtre, plus Les Etangs de Corot din Versailles.

30 alte produse din aceeași categorie: