Château Pontet-Canet AOC Pauillac 5eme Grand Cru Classé 2010

Château Pontet-Canet AOC Pauillac 5eme Grand Cru Classé 2010

100 Puncte Parker:

”Un vin absolut uluitor, care are aproape 15% alcool natural. Provine dintr-una dintre puținele podgorii biodinamice din Bordeaux. Un vin surprinzător, cu mirosul clasic de Pauillac: lichior de coacăze, un pic de violete și alte note florale asortate. Masivitatea și intensitatea vinului sunt ieșite din comun. Bravo Pontet-Canet!”

1 495,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

AOC Pauillac 5eme Grand Cru Classé 2010

AOC Pauillac 5eme Grand Cru Classé 2010

”Un vin absolut uluitor, care are aproape 15% alcool natural. Provine dintr-una dintre puținele podgorii biodinamice din Bordeaux. Un vin surprinzător, cu mirosul clasic de Pauillac: lichior de coacăze, un pic de violete și alte note florale asortate. Masivitatea și intensitatea vinului sunt ieșite din comun. Bravo Pontet-Canet!”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château Pontet-Canet - AOC Pauillac 5ème Grand Cru Classé 2010

Producător: Château Pontet-Canet - Pauillac, Bordeaux

Proprietar: familia Tesseron

Soi: 30% Merlot, 65% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot 

Culoare: purpuriu, aproape negru

Miros: aromele foarte complexe, cu caracter vibrant sunt dominate de notele de violete, mure, coacăze roșii și cireșe

Gust: perfect armonios, cu structură puternică și lungime impresionantă; dens și, în același timp, eteric 

Recomandări gastronomice: tartine cu Jamon de Serrano, rață caramelizată, mistreț, medalion de vită, tocană de pasăre, brânzeturi maturate, desert de pere sau smochine cu vin roșu

Alcool: 14,5%

Temperatura de servire: 16-18°C

Potențial de învechire: 50-75 ani

Verdictul producătorului: ”Cel mai bun Pontet din vremurile moderne.”

Ediția 2010 este produsul viticulturii organice și biodinamice, fiind certificată pentru ambele - situație unică printre Grand Cru Classé-urile din Médoc.

100 Puncte Parker: ”Un vin absolut uluitor, făcut din struguri culeși între sfârșitul lui septembrie și 17 octombrie și care are aproape 15% alcool natural. Provine dintr-una dintre puținele podgorii biodinamice din Bordeaux, dar veți mai vedea încă multe ca el, dat fiind succesul de care se bucură Tesseron  atât în privința viei cât și a fermentării/vinificării. Un vin surprinzător, cu mirosul clasic de Pauillac asociat, de regulă, cu vecinul său de peste drum, Mouton-Rothschild: lichior de coacăze, un pic de violete și alte note florale asortate. Masivitatea și intensitatea vinului sunt ieșite din comun, dar nu par greoaie, copleșitoare sau astringente. Prospețimea, precizia de laser, corpolența, bogăția masivă și extractul oferă o experiență pur și simplu remarcabilă. Chiar dacă e ușor să devii blazat tot gustând vinuri mari din ani mari, e un adevărat privilegiu să guști ceva atât de uluitor ca acest vin. Din păcate, are nevoie de cel puțin 10 ani de învechire în pivniță - presupunând că nu se va închide în următorii câțiva ani. Avem de-a face cu un vin destinat să trăiască 50 - 75 de ani, făcut de unul dintre cei șase cei mai obsesivi și fascinanți proprietari din Bordeaux. Se pare că Alfred Tesseron nu dă greș cu nimic. Vorbim de un domeniu din vârful piramidei! Pontet-Canet 2010 este varianta mai structurată, mai taninoasă și mai reținută a celui mai recent vin perfect al lor, 2009. Bravo Pontet-Canet!”

100 Puncte James Suckling: ”Aromele acestui vin sunt incredibile: afine, minerale, flori uscate și pietre. Se duce spre carne uscată și condimente. Corp plin și incredibil de integrat, cu arome de mure, lemn dulce și minerale. De o puritate extraordinară. Persistă minute întregi. Calitatea taninilor este uluitoare. Perfect. Are o transparență fantastică care îți dezvăluie toate elementele terroir-ului unic al acestui  vin. Încercați-l după 2018.”

Château Pontet-Canet este, după mulți, cel mai popular și cel mai căutat vin din Bordeaux. Acest succes se datorează actualului proprietar, Alfred Tesseron, renumit pentru coniacul cu același nume. Mâna lui dreaptă este Jean-Michel Comme, iar oenolog-consultant este binecunoscutul Michel Rolland. Cele 81 ha sunt plantate cu 62% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 4% Cabernet Franc și 2% Petit Verdot. Solul este format din pietriș, argilă și calcar.

Ca majoritatea proprietăților din Bordeaux, domeniul și-a luat numele de la primul său proprietar atestat documentar, în 1725, Jean-François Pontet. Moștenitorii lui au cumpărat, la un moment dat, o vie din faimoasa zonă Canet, întregind astfel și numele proprietății.

Lucru rar în Médoc, de-a lungul a trei secole, doar trei familii au stăpânit Pontet-Canet. Cumpărat de negustorul de vin Herman Cruse în 1865, după ce, în 1855, fusese clasificat 5ème Grand Cru Classé, el a rămas în proprietatea familiei timp de 110 ani, până în 1975, când a fost cumpărat de Alfred Tesseron. Odată cu el, domeniul care a îmbuteliat vin pentru prima dată cu doar doi ani înainte, a intrat într-o nouă eră: viile au fost replantate, iar în 2010 Pontet-Canet a devenit primul mare producător din Bordeaux certificat organic și biodinamic. În vii, se folosesc cei 20 de cai ai domeniului, pentru că, spre deosebire de tractoare, ei nu calcă niciodată în același loc și, astfel, aerisesc pământul în mai multe locuri diferite. Acest exemplu a fost urmat de alte mari châteaux-uri precum Latour, Margaux sau Clinet.

De altfel, Tesseron, adept al intervenției minime în cramă, are o filosofie aparte: ”Eu nu sunt oenolog. Membrii echipei mele nu sunt, nici ei, oenologi. Cum cea mai mare parte a muncii se desfășoară în vie, noi suntem viticultori. Succesul și realizările noastre sunt rezultatul eforturilor făcute în vie, nu în cramă. Pînă la urmă, scopul nostru este să producem vinuri unice, făcute pentru a fi băute, nu doar degustate.”

Odată cu viticultura sustenabilă, Pontet-Canet a trecut și la vinificarea separată a parcelelor. Apoi, din 2010, Tesseron a început să utilizeze tancurile de beton în formă de ou folosite mai întâi de Michel Chapoutier, în Ron. Totodată, el a început să experimenteze tehnici noi de maturare, dorind să înlocuiască o parte din butoaiele de stejar cu străvechile amfore.

E normal ca rezultatul acestor strădanii să se reflecte în piață - cu toate că sunt 5ème Grand Cru Classé, vinurile de la Pontet-Canet le egalează în calitate pe cele 2ème Grand Cru Classé și, câteodată, chiar pe cele 1er Grand Cru Classé. Iar prețul, pe măsură, este acceptat de consumatori.

30 alte produse din aceeași categorie: