Château Latour Pauillac 1er Grand Cru Classé 2009

Château Latour Pauillac 1er Grand Cru Classé 2009

100 Puncte Parker, 100 Puncte Suckling!

”Latour 2009 este nerușinat de tânăr, cu arome puternice de coacăze negre, cireșe negre și prune calde, plus nuanțe de cufăr de cedru, anason, suc de carne de vită prăjită, trufe și tapenadă, cu o adiere de pământ negru arat. Corpolent, concentrat și puternic, cu tanini fermi, granulați și o prospețime fantastică. Sfârșit foarte lung, cu o mineralitate superbă. Un bebeluș - are nevoie de timp.”

6 250,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Pauillac 1er Grand Cru Classé 2009

Pauillac 1er Grand Cru Classé 2009

”Latour 2009 este nerușinat de tânăr, cu arome puternice de coacăze negre, cireșe negre și prune calde, plus nuanțe de cufăr de cedru, anason, suc de carne de vită prăjită, trufe și tapenadă, cu o adiere de pământ negru arat. Corpolent, concentrat și puternic, cu tanini fermi, granulați și o prospețime fantastică. Sfârșit foarte lung, cu o mineralitate superbă. Un bebeluș - are nevoie de timp.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château Latour Pauillac 1er Grand Cru Classé 2009

Perioada optimă de consum: 2022 - 2080

Producător: Château Latour - Pauillac

Proprietar: François Pinault

Oenolog: Frédéric Engerer

Soi: 91,3% Cabernet Sauvignon, 8,7% Merlot

Culoare: roșu-rubiniu închis, cu tente purpurii   

Miros: parfum impresionant și curat de ciocolată neagră și coacăze

Gust: rafinat, puternic și concentrat, cu arome intense de mure, frișcă, cedru, cafea și o mineralitate vioaie; sfârșit uimitor și foarte persistent      

Recomandări gastronomice: preparate sățioase, grase și aromate din porc, vită, miel, rață afumată

Alcool: 13,7%

Temperatura de servire: 14-16°C

100 Puncte Parker: ”Latour 2009 este nerușinat de tânăr, cu arome puternice de coacăze negre, cireșe negre și prune calde, plus nuanțe de cufăr de cedru, anason, suc de carne de vită prăjită, trufe și tapenadă, cu o adiere de pământ negru arat. Corpolent, concentrat și puternic, cu tanini fermi, granulați și o prospețime fantastică. Sfârșit foarte lung, cu o mineralitate superbă. Un bebeluș - mai are nevoie de timp.”

100 Puncte James Suckling: ”Închis la culoare și ciocolatiu, cu o mare bogăție de arome, dar și cu o prospețime răcoroasă, de plante aromate, acesta este un Médoc impresionant care se bea deja cu plăcere. Sfârșit foarte lung și surprinzător de suplu pentru acest château. Un vin perfect. Beți-l sau păstrați-l. (Degustare orizontală, Londra, 2019)”

***

Château Latour, situat în Pauillac, comună care găzduiește trei dintre cele cinci 1er Cru-uri din Bordeaux, este faimos atât datorită unei continuități fenomenale cât și datorită calității constante a vinului produs aici de mai multe secole. 

Cel mai vechi document în care este menționat, o autorizație pentru construirea unui turn fortificat în parohia Saint Maubert, datează din 1331. Apoi, în 1378, pe vremea Războiului de 100 de ani, apare în Cronicile lui Jean Froissart care povestește că ”La Tor de Sent-Maubert”, un turn cu două etaje, a căzut în mâinile englezilor.

Docmente din secolele al XIV-lea și al XV-lea arată că două treimi din faimoasa vie L’ Enclos erau deja plantate cu viță de vie.

Un raport, de astă dată din 1755, cu 100 de ani înainte de Clasificarea din 1855, spune că Latour era deja recunoscut ca producător al unora dintre cele mai bune vinuri din regiune, alături de Haut-Brion, Lafite și Cantenac.

Până când a lovit filoxera, vinurile de la Latour au fost făcute integral din vițe nealtoite. Apoi, între 1900 și 1920, s-a făcut altoirea pe portaltoi american rezistent la filoxeră.

În ceea ce privește proprietarii domeniului, povestea este mai simplă decât în cazul majorității Château-urilor, căci schimbarea lor s-a făcut mult mai rar.  Familia Mullet a fost proprietară până la sfârșitul secolului al XVII-lea, după care, în urma unor căsătorii succesive, domeniul a intrat în proprietatea lui Alexandre de Ségur, moment în care începe cu adevărat povestea vinului de la Latour.

După Clasificarea din 1855, când a devenit Premier Cru, alături de Lafite-Rothschild, Margaux și Haut-Brion, numărul mare de moștenitori, dintre care unii și-au vândut acțiunile, a făcut ca, la un moment dat, acționar majoritar să ajungă grupul financiar englez Pearson. Firma Harveys din Bristol, care ulterior a fost preluată de grupul Allied Lyons, a cumpărat și ea 25% din acțiuni. În 1989, Allied Lyons a preluat acțiunile Pearson, ajungând să dețină 93%, 7% rămânând în proprietatea familiei Ségur. În 1993, miliardarul François Pinault a cumpărat acțiunile Allied Lyons prin compania sa Artémis. În 1998, director al domeniului a devenit Frédéric Engerer. Sub conducerea lui a avut loc renovarea totală a cramei și a fost numită a nouă echipă tehnică. S-au făcut și se fac eforturi considerabile, inclusiv în ceea ce privește trecerea la viticultura organică și biodinamică, pentru a păstra tradiția de excelență a acestui domeniu legendar.

30 alte produse din aceeași categorie:

De la același producător

Produse noi

mai mult

Oferte speciale

Toate promoțiile

Wishlist

Nici un produs