Château de Saint Cosme ”Le Claux” Gigondas 2018

Château de Saint Cosme ”Le Claux” Gigondas 2018

95-97 Puncte Parker:

”La Le Claux 2018, totul este grandios. De la fructuozitatea uriașă, de cireșe negre și mure, până la concentrația nebunească, taninii bogați, catifelați și postugustul fără sfârșit, cu adieri de lemn dulce, această frumusețe de vin va evolua foarte bine cel puțin o decadă și jumătate.”

445,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

”Le Claux” Gigondas 2018

”Le Claux” Gigondas 2018

”La Le Claux 2018, totul este grandios. De la fructuozitatea uriașă, de cireșe negre și mure, până la concentrația nebunească, taninii bogați, catifelați și postugustul fără sfârșit, cu adieri de lemn dulce, această frumusețe de vin va evolua foarte bine cel puțin o decadă și jumătate.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château de Saint Cosme ”Le Claux” Gigondas 2018

Producător: Château de Saint Cosme - Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: Grenache - vițe foarte vechi, ciorchini întregi

Culoare: roșu închis cu tente purpurii

Miros: turbă, camfor, trufe și mure

Gust: de o eleganță, finețe și complexitate exemplare, vinul este corpolent, mătăsos, cu postgust lung, aromat

Recomandări gastronomice: vită, pizza cu cîrnați și legume, burgeri, legume la grătar, mâncăruri vegetariene, brânzeturi (Gorgonzola, Gruyère), ciocolată dulce-amară, deserturi cu arome de Espresso

Alcool: 15,5%

Temperatura de servire: 16-18°C

Perioada optimă de consum: 2022 - 2035

Maturat 12 luni în 20% butoaie noi, 50% butoaie de un an și 30% în butoaie de doi ani. Îmbuteliat fără a fi filtrat.

Descrierea lui Louis Barruol: ”Vițe de Grenache foarte vechi co-plantate în plaiul ”Le Claux”. Struguri nedezciorchinați. Marcă calcaroasă din Miocen. Le Claux, plantată în 1870  cu primele grefe altoi americane rezistente la filoxeră, ar fi trebuit să fie smulsă în 1914 pentru că via a început să îmbătrânească și producția a scăzut. La vremea aceea, se vorbea mai puțin de calitate, lumea voia să producă. Stră-unchiul meu Albert Vaton, aeronaut prizonier în Germania în primul război mondial, îi scria regulat străbunicii mele, rămasă la Gigondas (da: prizonierii francezilor și nemților aveau dreptul la corespondență...). La vremea recoltei, și-a întrebat sora dacă se făcuseră mulți struguri. Nu vorbea niciodată de calitate.. În 1918, mai erau foarte puțini bărbați - unchiul Albert a murit în 9 noiembrie 1918, cu două zile înainte de armistițiu, iar via nu a putut fi smulsă din lipsă de forță de muncă. În anii 1970, via era atât de obosită încât tata folosea cantități astronomice de bălegar de oaie pentru redinamiza Le Claux. Bălegarul era păstrat la doi pași de casă - eram copil, iar mirosul mi se părea îngrozitor. Nu puteam înțelege de ce zicea tata că bălegarul ăla era ”extraordinar”!!! După toate aceste peripeții, Le Claux este astăzi o doamnă în vârstă care se ține bine, iar noi înlocuim vițele rând pe rând. Nu cred că o vom scoate cu totul vreodată. În 2018, Le Claux are expresia ei aromatică obișnuită, de gudron, funingine și mure care ne amintește, inevitabil, de registrul aromatic al unui Barolo bun: chestiune de terroir... Turbă, camfor, trufe, mure. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

95-97 Puncte Parker: ”La Le Claux 2018, totul este grandios. De la fructuozitatea uriașă, de cireșe negre și mure, până la concentrația nebunească, taninii bogați, catifelați și postugustul fără sfârșit, cu adieri de lemn dulce, această frumusețe de vin va evolua foarte bine cel puțin o decadă și jumătate.”

95 Puncte Decanter: ”Prune negre și violete, împletite cu cu trandafiri care îi conferă un caracater floral profund, impetuos. Pe palatin, este foarte expansiv, cu aciditatea profund integrată și stejarul foarte bine impregnat. Este foarte lung și puternic, cu alcoolul destul de sus, dar reușește să păstreze o senzație de prospețime.”

95 Puncte Jeb Dunnuck

Ediția 2016 - 100 Puncte Jeb Dunnuck: ”Le Claux 2016 este un pic mai profund pe palatin decât Hominis Fides, fiind, totodată, mai taninos și mai structurat. Din pahar emană note de argilă udă, pământ de pădure, coacăze, condimente și o mineralitate uriașă, iar această frumusețe de vin cu corp plin are o textură onctuoasă care ascunde acum o cantitate considerabilă de tanini. Uitați de sticlă 4-5 ani și bucurați-vă de vin în următorii 15+ ani.

Saint Cosme-ul lui Louis Barruol este fără îndoială unul dintre punctele de referință din Gigondas, dar și din întreaga vale a Ronului de Sud. Proprietatea este situată la est de sat și acoperă 25 ha, dintre care 15 ha în Gigondas. Aici, el produce un Gigondas clasic și patru vinuri din vii unice. Strugurii sunt nedezciorchinați, iar vinul este maturat preponderent în butoaie vechi, cu un mic procent de butoaie noi.”

                 - 97 Puncte Wine Spectator

                 - 96 Puncte James Suckling

                 - 96 Puncte Decanter

                 - 95 Puncte Robert Parker

***

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”

Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.

Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.

Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.

Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați.

Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.

Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară. 

Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre...

Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este  dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu.

Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”

Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

“Le Claux” - “Claux” provine din latinescul “clausum”, care înseamnă “loc închis”. Via de 1,8 hectare este menţionată pentru prima oară în 1902. Ar fi trebuit să fie scoasă în 1914, fiind foarte bătrână, căci fusese plantată după filoxeră, între anii 1870-1880. Dar, în 1914, toţi bărbaţii au plecat la război, iar via a scăpat. În 1918, după război, şi bărbaţii şi banii au fost prea puţini, aşa că au decis să păstreze Le Claux. Ea există şi azi. E o vie a şansei, cu o încărcătură emoţională specială. Aici se produce cel mai “burgund” Gigondas, care se distinge prin fineţe şi aromele puternice de cireşe sălbatice.

30 alte produse din aceeași categorie: