Château Smith Haut-Lafitte Grand Cru Classé Blanc 2017
Perioada optimă de consum: 2024-2053
Producător: Château Smith Haut-Lafitte - Pessac-Léognan / Graves
Proprietari: Florence și Daniel Cathiard
Oenolog: Fabien Teitgen
Soi: 90% Sauvignon Blanc, 5% Sémillon, 5% Sauvignon Gris - vițe vechi de 38 ani, struguri culeși manual
Culoare: galben pal translucid și strălucitor
Miros: debutează cu note de flori albe și citrice extraordinar de proaspete și continuă etalând întregul potențial aromatic al vinului: grapefruit, mandarine, nectarine albe, flori de lime și o tușă de anason stelat
Gust: foarte fin, bogat, nervos, dinamic și precis, cu prospețimea și caracterul luminos al edițiilor din 2007 și 2013; pe palatin, debut crocant și ferm, cu arome de fruct și flori albe, împreună cu supratonuri de toast și minerale; sfârșit impresionant de lung
Recomandări gastronomice: aperitiv, fructe de mare, pește
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 8-12°C
Fermentat în butoaie de stejar 50% noi. Maturat 12 luni pe drojdii, cu batonaj în butoaie de stejar 50% noi și 50% la a doua folosire.
Descrierea oenologului: ”Château Smith Haut Lafitte alb 2017 are o culoare galben pal translucid și strălucitor foarte atrăgătoare. Buchetul debutează cu note de flori albe și citrice extraordinar de proaspete și continuă etalând întregul potențial aromatic al vinului: grapefruit, mandarine, nectarine albe, flori de lime și o tușă de anason stelat. Un vin foarte fin și precis. Are prospețimea și caracterul luminos al edițiilor din 2007 și 2013. Pe palatin, debut crocant și ferm. Vinul este foarte dinamic, cu sfârșit impresionant de lung. Substanța și bogăția ajută la echilibrarea notelor acide, conferindu-i vinului un caracter bogat și delicios. Desigur, pe palatin se evidențiază arome de fruct și flori albe, împreună cu supratonuri de toast și minerale care reflectă prezența cremenei din solurile noastre pietroase. Fără îndoială, un Smith Haut Lafitte foarte bun, formidabil de bogat și nervos - o reflectare pură a terroir-ului!”
97+ Puncte Parker: ”Blanc 2017 erupe din pahar cu note vesele, frumoase de mere verzi proaspete, lemongrass, frunze de lime și piersici albe plus tușe picante de ghimbir proaspăt, semințe de coriandru și piper alb. Corp mediu, iar pe palatin, o fantastică intensitate și nerv, cu o coloană vertebrală rasată care răzbate prin straturile dense de citrice și condimente și sfârșit lung, mineral.”
97 Puncte James Suckling: ”Un vin alb fabulos, cu buchet de mere feliate, pere, pietre, cremene și frișcă ușoară. Realmente incredibil. Corpolent, dar atât de concentrat și polisat, cu o superbă finețe și densitate. Un Smith alb fantastic. Beți-l sau păstrați-l.”
97 Puncte Jeb Dunnuck: ”Unul dintre vinurile albe ale acestui an de recoltă, Chateau Smith Haut Lafitte Blanc 2017 oferă un buchet impresionant, sărat și mineral de lămâi zdrobite, flori de salcâm, ananas și stâncă zdrobită. Pe palatin, o bogăție corpolentă, aciditate rasată, stratificat și sfârșit crocant, cizelat și lung care te face să mai vrei o gură. Fructul și textura îl fac să poată fi băut și acum, dar pariez că va beneficia de încă 2-4 ani la sticlă și va mai trăi peste douăzeci de ani.”
Ediția 2016 - 97 Puncte James Suckling: ”Fabuloase arome de plăcintă cu piersici albe, lămâie, grapefruit și frișcă. Complex. Corpolent, dens și liniar. Textură vivace și cremoasă. Grație și complexitate splendide. Durează minute întregi.”
- 96 Puncte Parker: ”Smith Haut Lafitte 2016 alb este un asamblaj de 90% Sauvignon Blanc, 5% Sémillon și 5% Sauvignon Gris maturat în stejar 50% nou. Evidențiază note foarte plăcute de ananas și guava verde care introduc arome prospete de grapefruit și măr verde, alături de adieri de flori de portocal, piatră zdrobită și piersici presărate cu miere. Cu corp mediu spre plin, structură splendid satinată, o abundență de arome de fructe tropicale și citrice pe palatin, sfârșit lung și mineral.”
Producător
În 1365, Verrier Dubosc semna primele documente păstrate despre acest domeniu, în care sunt menționate și câteva vinuri. Apoi, la mijlocul secolului al XVIII-lea, proprietatea trece în mâinile lui George Smith, un negustor scoțian de vinuri care i-a dat numele său. În 1842, castelul este cumpărat de Lodi Martin Duffour-Dubergier, primar al Bordeaux-ului și semnatar al Clasificării de la 1855, care l-a ridicat la rangul de Grand Cru Exceptionnel.
Ulterior, în 1958, Louis Eschenauer, un negustor celebru, cumpără domeniul ale cărui vinuri le vindea încă de la începutul secolului al XX-lea.
Prestigioasa istorie a acestui loc unic ia o nouă turnură în 1990, când intră în proprietatea campionului olimpic de schi Daniel Cathiard care-l scoate din penumbră, transformându-l într-unul din domeniile de frunte din Graves. El a redus la minimum cantitatea de produse chimice și ierbicide folosită în vie, a modernizat complet crama, a crescut proporția de butoaie noi folosite la maturare și, nu în ultimul rând, a apelat la serviciile a trei consultanți celebri, unul dintre ei fiind, bineînțeles, Michel Rolland.
Cele 55 ha de vie ale domeniului sunt situate pe o creastă cu pietriș, la est de Château Haut-Bailly. Vinurile roșii sunt fermentate în inox și maturate în butoaie de stejar 50% noi timp de 15-18 luni, fiind îmbuteliate fără a fi limpezite și filtrate .
Nu e de mirare că fiicele lui Daniel și Florence Cathiard au moștenit talentul în afaceri al părinților. Mathilde Thomas-Cathiard și soțul ei Bertrand Thomas au înființat Laboratoarele Caudalie, vestite în întreaga lume pentru produsele cosmetice exclusiviste din sâmburi și lăstari de viță. Iar Alice Tourbier Cathiard conduce, împreună cu soțul ei Jérôme, două lanțuri hoteliere de vis: Les Sources de Caudalie, Palace Champêtre, plus Les Etangs de Corot din Versailles.