Oremus Aszú 6 Puttonyos 2013
Perioada optimă de consum: 2017-2057
Producător: Tempos Vega Sicilia - Oremus, Tokaj, Ungaria
Soi: Furmint, Hárslevelü, Zéta, Sárgamuskotály - vițe vechi de 18 ani, struguri culeși manual în două sau trei ture, între sfârșitul lunii septembrie și începutul lui noiembrie
Culoare: galben-auriu intens și curat
Miros: exotic și rafinat, cu parfum floral și note de caise, oțet balsamic și miere
Gust: de un rafinament memorabil, puternic, echilibrat și structurat, cu sfârșit lung, persistent
Recomandări gastronomice: singur sau cu dulciuri, deserturi, fructe uscate, blue cheese
Alcool: 11%
Zahăr rezidual: 174 g/l
Aciditate: 8,4 g/l
Temperatura de servire: 8°C
Număr de sticle produse: 23.500 sticle de 50 cl
După numărul de coșuri folosite, Aszú 6 Puttonyos este cel mai dulce vin al domeniului.
2013 este, după 2008, cea de a doua cea mai bună ediție a mileniului pentru vinuri dulci! Strugurii pentru Oremus Aszú 6 Puttonyos provin din cele mai prestigioase vii ale regiunii, intrate în patrimoniul UNESCO. Vinul a fost vinificat după metoda folosită încă de acum 400 de ani: strugurii botritizați (Aszú, în maghiară) din cele 6 coșuri (puttonyos) de 25 kg sunt puși în butoaie de 136 l (Gönc, în maghiară). Fermentația este foarte înceată și poate dura până la două luni. Apoi, se adaugă o cantitate de Eszencia, după care vinul este maturat doi sau trei ani în butoaie de stejar unguresc de 136 și 200 l. Urmează 12 luni de învechire la sticlă în pivnițele săpate în sol vulcanic, la temperatură și umiditate constante.
Vinul se poate bea acum, dar poate fi păstrat 40 de ani, dacă este ținut în condiții corecte: temperatură constantă de 12-14ºC și umiditate relativă de 60%.
Producător
Oremus aparține din 1993 grupului Vega Sicilia, cel mai renumit producător spaniol. După căderea Cortinei de fier, David Alvarez, proprietarul Vega Siciliei, a fost atras de ideea de a reînvia legenda renumitului vin de Tokaj, despre care Ludovic al XIV-lea spunea că este ”vinul regilor și regele vinurilor”.
Cu o istorie îndelungată, domeniul din Sátoraljaújhely datează cel puțin din secolul al XIII-lea, când călugării romano-catolici din Ordinul Paulin au ridicat aici o mănăstire și și-au numit viile ”Oremus” (”Să ne rugăm”, în lat.).
Mai târziu, în secolul al XV-lea, pământul le-a fost confiscat de nobilimea locului. Potrivit legendei, primul vin aszú, din struguri botritizați, a fost produs din via Oremus, în anii 1620, de către preotul calvinist László Maté Szepsi, considerat inventatorul acestui tip de vin în accepțiunea lui modernă. Din cauza războiului otoman, strugurii au rămas neculeși și s-au stafidit, iar Szepsi i-a folosit pentru a produce primul vin dulce - un fel de ”late harvest” de azi.
În timp, faima vinului de Tokaj a ajuns atât de mare încât, în secolul al XVIII-lea era considerat ”aur lichid”, fiind vinul cel mai prețuit de prinți, regi și țari.
Căzut în uitare sub comuniști, vinul de Tokaj își regăsește acum splendoarea pierdută, iar Oremus este dovada cea mai bună. Ghidați de pariul lor cu excelența, cei de la Vega Sicilia nu s-au zgârcit și nu au precupețit niciun efort pentru a-și împlini visul de crea cel mai bun Tokaj posibil - au cumpărat cele mai bune vii, au consolidat și au extins vechile pivnițe ale căror galerii subterane se întind pe kilometri întregi și au construit la Tolcsva o cramă modernă, cu tehnologie de ultimă oră. Dintre toate, pivnițele vechi sunt cele mai importante, datorită condițiilor ideale pe care le asigură maturării la butoi: o temperatură constantă de 10°C, umiditate de 95% și coloniile de mucegai și bacterii care nu lasă vinul să se strice.
Astăzi, domeniul de 33 ha se întinde pe trei dealuri, iar viile sunt plantate cu Furmint și Hárslevelű, iar Oremus produce unele dintre cele mai rafinate și mai elegante Tokaj-uri, atât dulci cât și seci, cu mineralitatea unică a locului.