La Cueva del Contador 2018
Perioada optimă de consum: 2022 - 2040
Producător: Vinos de Benjamín Romeo, Bodega Contador - Rioja
Soi: Tempranillo - vițe vechi de peste 40-60 de ani
Culoare: roșu-rubiniu intens
Miros: foarte fin și profund, de fructe roșii și negre împletite cu note picante, minerale și balsamice și adieri de carne friptă și ciocolată
Gust: foarte elegant, proaspăt, fin și echilibrat, este puternic și structurat pe palatin, cu stejarul foarte bine integrat și sfârșit foarte lung
Recomandări gastronomice: Jamon Iberico, carne afumată, legume la grătar, pizza cu sos de roșii, carne la grătar, preparate mexicane, brânzeturi maturate
Alcool: 15%
Temperatura de servire: 16-18°C
Aciditate totală: 5,60 g/l
pH: 3,51
Număr de sticle produse: 11.000
Vă recomandăm să-l decantați cu două ore înainte de a-l consuma sau să-l treceți prin aeratorul Vinturi.
La Cueva este cel de-al doilea vin al domeniului: un Rioja modern care-și exprimă cu fidelitate terroir-ul. Fermentat în cuve de stejar. Maturat 18 luni în butoaie noi de stejar franțuzesc. Neclarificat și nefiltrat.
Ediția 2017 - 97 Puncte Parker
Ediția 2016 - 95 Puncte Parker: ”Un vin pe care nu l-am gustat de ceva timp și unul dintre favoritele mele. Ediția 2016 este făcut din struguri Tempranillo selecționați din vii de 40-60 de ani și a fermentat în cuve mici de stejar, cu drojdii indigene, fiind apoi maturat 18 luni în butoaie de stejar franțuzesc. Este cel mai elegant și parfumat dintre vinurile făcute în stilul modern, cu maturitate fenolică, concentrat și puternic al casei. Pare a fi un vin de Burgundia foarte concentrat, în care se combină eleganța și puterea. A fost îmbuteliat în mai 2018.”
Benjamín Romeo lucrează 75 de loturi care însumează 47 de hectare de vie, cu vițe vechi de 15 până la peste 110 ani. Producția anuală a podgoriei este de 150.000 de sticle.”
Producător
Povestea lui Benjamín Romeo, o vedetă incontestabilă a viticulturii și oenologiei spaniole, a început în 1995, când a cumpărat o mică cramă veche de secole și săpată în stâncile de sub Castelul San Vicente de la Sonsierra, în Rioja. Aici avea să producă în 1996 prima ediție a primului său vin, “La Cueva del Contador”. În același an, cumpără și primele vii care aveau să-l ajute să-și împlinească visul de a deveni ”bodeguero”, adică, producător de vinuri. În anii următori, a continuat să cumpere vii și să producă cantități mici de vin. Apoi, în 1999 scotea prima ediție de ”Contador”. În 2000, văzând reacția favorabilă a criticilor și consumatorilor, decide să se dedice în întregime acestui proiect personal. Pentru aceasta, în 2001, el repară și echipează garajul din San Vicente al părinților săi, mărindu-și astfel capacitatea de producție. Aici, continuă să producă vin până în 2007, când se încheie etapa sa de ”garajist”. Nu înainte, însă, de a fi răsplătit de două ori, în 2004 și 2005, cu câte 100 puncte Parker pentru Contador! Această performanță nemaiîntâlnită până atunci la vinul spaniol, i-a consolidat prestigiul și l-a propulsat pe piața internațională. Între 2004-2006, Benjamin Romeo a lucrat cu architectul Hector Herrera la proiectarea noii sale crame din San Vicente de la Sonsierra. Situată în mijlocul viilor care formează Bodega Contador, ea a fost terminată în 2008. Cele trei terase ale cramei oglindesc pantele locului și fac posibilă manevrarea strugurilor și a vinului prin forța gravitației. Viile situate pe unele dintre cele mai bune terroir-uri din Rioja sunt împărțite în 80 de parcele mici, fiind cultivate majoritar cu Tempranillo. De aici se nasc aceste vinuri rare, adevărate capodopere de subtilitate, finețe, mineralitate și eleganță. Nu e de mirare că creatorul lor a devenit un reper în breasla internațională a producătorilor de vin.