Château Cheval Blanc Le Petit Cheval Rouge 2016

Château Cheval Blanc Le Petit Cheval Rouge 2016

96 Puncte James Suckling:

”Foarte rafinat, cu tanini extra-fini. Îmi plac parfumul și aromele complexe de lemn dulce, zmeură și piatră. Evoluează încet pe palatin și apoi persistă minute în șir. Un al doilea vin minunat de la Cheval Blanc.”

1 150,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Le Petit Cheval Rouge 2016

Le Petit Cheval Rouge 2016

”Foarte rafinat, cu tanini extra-fini. Îmi plac parfumul și aromele complexe de lemn dulce, zmeură și piatră. Evoluează încet pe palatin și apoi persistă minute în șir. Un al doilea vin minunat de la Cheval Blanc.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Château Cheval Blanc Le Petit Cheval Rouge 2016

Perioada optimă de consum: 2023 - 2043

Producător: Château Cheval Blanc - AOC Saint-Émilion

Proprietar: Grupul LVMH

Soi: 62% Merlot, 38% Cabernet Franc

Culoare: galben deschis, cu tente verzui  

Miros: încântător, complex și foarte curat, cu note vibrante de fructe roșii și flori, predominant zmeură și violete

Gust: atac onctuos, dens și crocant; pe palatin, vinul este lung și liniar datorită acidității; tanini denși și foarte prezenți, dar frumos rotunjiți și maturi, conferind o cremozitate foarte plăcută; sfârșit lung, proaspăt și fructat, cu un echilibru perfect între tanini și aciditate

Recomandări gastronomice: preparate din carne roșie, miel, vânat, friptură de pui, preparate asiatice, ton, ciuperci și paste

Alcool: 13%

Temperatura de servire: 16-18°C

O minunată introducere în universul Cheval Blanc.

96 Puncte James Suckling: ”Foarte rafinat, cu tanini extra-fini. Îmi plac parfumul și aromele complexe de lemn dulce, zmeură și piatră. Evoluează încet pe palatin și apoi persistă minute în șir. Un al doilea vin minunat de la Cheval Blanc.”

94 Puncte Parker: ”Le Petit Cheval 2016 este 62% Merlot și 38% Cabernet Franc. De culoare granat-purpuriu medie, are un nas care te dă pe spate, cu parfum frumos de trandafiri roșii, ceai negru, țigări neaprinse, mentol și extract de drojdie și un nucleu aromatic de cireșe negre, vișine și prune calde, plus o adiere de pământ prăfos. Cu corp mediu, tanini tineri și extraordinar de parfumat în gură, are arome vibrante, imaculate de fruct, textură foarte catifelată și sfârșit lung.”

***

Chiar dacă Château Cheval Blanc, regele neîncoronat al Saint-Emilion-ului, este atestat documentar din secolul al V-lea, se pare că aici se cultiva viță de vie încă de pe vremea romanilor. Situat într-o zonă specială a Saint-Emilion-ului, necalcaroasă și cu textură variată, unde se învecinează cu alte câteva domenii prestigioase, Cheval Blanc a avut noroc de un terroir unic, unde pietrișul și argila se regăsesc în proporții aproape egale - un hazard care i-a creionat istoria!

Domeniul ca atare începe să fie cunoscut după ce Jean-Jacques Ducasse, președintele tribunalului din Libourne cumpăra, în 1832, o vie aparținând marelui domeniu de atunci, Château Figeac, care se întindea pe nu mai puțin de 200 ha. Spre deosebire de alți cumpărători, care au păstrat și numele Figeac în denumire, Jean Laussac-Fourcaud, ginerele domnlui Ducasse, a decis să-și creeze o identitate proprie și distinctă - de aici numele noului domeniu de 39 de ha, a cărui suprafață a rămas neschimbată aproape un secol și jumătate, începând din 1870.

Reputația domeniului a fost pecetluită în 1862, când vinul său primește prima sa medalie la Expoziția universală de la Londra - aceasta este medalia de bronz care ornează și acum etichetele de Cheval Blanc. Apoi, urmează prima medalie de aur, în 1878, la Expoziția universală de la Paris și o a doua medalie de aur, la Expoziția universală din Anvers, în 1886. Acum începe și construcția castelului care domină proprietatea și se deschide drumul către recunoașterea internațională.

La mijlocul anilor 1860, Jean Laussac-Fourcaud, ghidat de o intuiție extraordinară, replantează o parte din vie, optând pentru jumătate Merlot, soiul emblemă al Malului Drept, și jumătate Cabernet Franc. Întreprinderea sa ia sfârșit în 1871. 

Prestigioasa carieră a Cheval Blanc începe în 1852, când este comercializat primul vin sub acest nume. 

Generație după generație, domeniul a fost condus spre gloria deplină de descendenții familiei Laussac-Fourcaud. Încununarea eforturilor lor a venit în 1954, odată cu prima clasificare a vinurilor din Saint-Emilion, când Cheval Blanc primește distincția supremă: clasificarea Premier Grand Cru Clasa ”A”, care, de atunci, a fost reconfirmată permanent, din zece în zece ani. Cheval Blanc a intrat definitiv în invidiatul ”Club al celor 9”, care reunește crema cremei ”premier”-ilor din Bordeaux.

Era Laussac-Fourcaud se încheie în 1998, când domeniul este vândut lui Bernard Arnault și baronului belgian Albert Frère pentru echivalentul a 135 milioane Euro. Cei doi prieteni îndrăgostiți de vinuri mari aduc un suflu nou, în deplin respect față de istoria și patrimoniul proprietății. Ei au păstrat întreaga echipă, atât de devotată căutării perfecțiunii și l-au angajat pe Pierre Lurton să o conducă. Astăzi, el conduce și Château d’Yquem, Château La Tour du Pin și Quinault l’Enclos, celelalte proprietăți ale celor doi întreprinzători. 

În 2009, grupul LVMH a cumpărat acțiunile lui Bernard Arnault, printr-o tranzacție secretă. Apoi, în iunie 2011, este inaugurată splendida cramă concepută de arhitectul Christian de Portzamparc, laureat al premiului Pritzker Architecture în 1994. Așa cum și-au dorit Bernard Arnault și Albert Frère, impozanta construcție prefigurează viitorul, încadrându-se, totodată, în peisajul istoric care face parte din Patrimondial al Unesco. Ea este și o moștenire lăsată de marele vizionar Albert Frère care s-a stins din viață la 92 de ani, în decembrie 2018. 

Astfel, de șase secole, toți proprietarii care s-au succedat la Cheval Blanc au contribuit cu pasiune la crearea unuia dintre cele mai mari vinuri ale lumii, o adevărată comoară de voluptate și fericire.

Astăzi, la Cheval Blanc se produc trei vinuri: Cheval Blanc, Le Petit Cheval (a doua etichetă) și Le Petit Cheval Blanc, un vin alb a cărui primă ediție a fost pusă pe piață în 2014.

30 alte produse din aceeași categorie: