Vega-Sicilia Valbuena 5º 2014

Vega-Sicilia Valbuena 5º 2014

96 Puncte Parker:

”Vinul este spectaculos și îmi amintește de cel din 2010, fiind, totuși, un pic mai elegant și mai puțin puternic. Este expresiv, iar în nas are note florale, de fructe de pădure, ierburi aromate și o tușă picantă și afumată, foarte frumos integrată. Are o complexitate bună și nuanțată, cu corp mediu spre plin, arome intense, picante și lungime și persistență excelente. Realmente spectaculos!”

640,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Valbuena 5º 2014

Valbuena 5º 2014

”Vinul este spectaculos și îmi amintește de cel din 2010, fiind, totuși, un pic mai elegant și mai puțin puternic. Este expresiv, iar în nas are note florale, de fructe de pădure, ierburi aromate și o tușă picantă și afumată, foarte frumos integrată. Are o complexitate bună și nuanțată, cu corp mediu spre plin, arome intense, picante și lungime și persistență excelente. Realmente spectaculos!”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Vega Sicilia Valbuena 5º 2014

Producător: Tempos Vega Sicilia - DO Ribera del Duero

Proprietar: familia Alvarez 

Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan

Soi: 95% Tinto Fino (Tempranillo), 5% Merlot - vițe vechi de 35 ani, struguri culeși manual

Culoare: roșu-purpuriu închis

Miros: foarte expresiv, cu note florale, de zmeură, mure și mirodenii de Crăciun

Gust: rafinat, proaspăt, puternic și cărnos, cu atac catifelat, corp mediu spre plin, arome bogate de afine, coacăze și ierburi aromatice pentru friptură; extraordinar de pur, complex și armonios, cu tanini mătăsoși și sfârșit lung, persistent 

Recomandări gastronomice: aperitive, Jamon Iberico, șuncă, carne roșie la grătar, cotlet de miel cu cartofi dulci, cârnați, foie gras, vânat (căprioară)

Temperatura de servire: 18°C

Alcool: 14%

Număr de sticle produse: 184.684 sticle obișnuite, 5.578 magnum-uri, 388 Double Magnum, 39 Imperial și 3 Salmanazar 

Perioada optimă de consum: 2019 - 2044

Maturat 5 ani (vezi numele) în baricuri noi și vechi din stejar franțuzesc și american.

96 Puncte Parker: ”Valbuena 2014, majoritar Tempranillo și 5% Malbec, este fermentat pe loturi, făcându-se o selecție din via de 210 ha, iar maturarea are loc în baricuri și tancuri de 20.000 l. Vinul este spectaculos și îmi amintește de cel din 2010, fiind, totuși, un pic mai elegant și mai puțin puternic. Este expresiv, iar în nas are note florale, de fructe de pădure, ierburi aromate și o tușă picantă și afumată, foarte frumos integrată. Are o complexitate bună și nuanțată, cu corp mediu spre plin, arome intense, picante și lungime și persistență excelente. Realmente spectaculos! A fost îmbuteliat în iunie 2016.”

96 Puncte James Suckling: ”Maturitate impresionantă. În 2014 s-a lucrat din greu în vie pentru a obține randamentul dorit. Vinul exhibă arome de fructe negre - cireșe negre, prune, ciocolată neagră și lemn dulce. Pe palatin, este foarte cărnos, cu arome bogate de afine, coacăze și ierburi aromatice pentru friptură. Fructuozitate foarte profundă, puternică, de fructe negre, cu structură taninoasă și mai profundă. Puterea și prospețimea sunt extraordinare. Stratificare profundă. Super. Se poate bea și acum, dar va fi mai bun după 2014.”

Descrierea oenologului: ”Valbuena nu este al doilea vin, ci un vin diferit (de Unico). Secretul stă în locul unde se află viile, oenologul nu este atât de important. Solul și locația produc vinuri care pot fi păstrate timp îndelungat. Pentru mine, solul este mai important decât vârsta vițelor. Valbuena 5° este predominant Tempranillo, cu puțin Merlot folosit pentru asezonare, la sarea și piperul. Vinul este maturat în stejar american și franțuzesc, acesta din urmă conferindu-i o trăsătură unică.” 

***

Numele de Vega Sicilia apare în documente cu secole înainte de apariția cramei, în 1864. Originea exactă a numelui nu este cunoscută, dar e cert că nu are nimic de-a face cu insula italiană. ”Vega” este o referință la vegetația abundentă de pe malurile râului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux și fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel încât nu e de mirare că în 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei.

După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari continuându-și ascensiunea, în 1982, anul în care Ribera del Duero obținea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumpărat de familia Alvarez. Acesta a fost începutul unei epoci de modernizare în care Vega Sicilia a fost primită în asociația exclusivistă Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producători de vin mondiali.

15 alte produse din aceeași categorie: