Vega-Sicilia Unico 2009

Vega-Sicilia Unico 2009

98 Puncte Parker:

”Am gustat o sticlă de Unico 2009 în orb și am fost fermecat de prospețimea lui, de aromele de fructe roșii și de caracterul bordelez al acestei ediții. În pahar, după un timp, vinul s-a deschis și a început să semene cu Valbuena, dar cu mai multă profunzime și o eleganță extraordinară.” 

1 690,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Unico 2009

Unico 2009

”Am gustat o sticlă de Unico 2009 în orb și am fost fermecat de prospețimea lui, de aromele de fructe roșii și de caracterul bordelez al acestei ediții. În pahar, după un timp, vinul s-a deschis și a început să semene cu Valbuena, dar cu mai multă profunzime și o eleganță extraordinară.” 

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Vega Sicilia Unico 2009

Producător: Tempos Vega Sicilia - DO Ribera del Duero

Proprietar: familia Alvarez 

Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan

Soi: 94% Tinto Fino (Tempranillo), 6% Cabernet-Sauvignon - unele vițe au o vechime de peste 100 de ani

Culoare: roșu-purpuriu închis, cu tente de culoarea cernelii

Miros: impresionant, curat și proaspăt, cu o simfonie de fructe negre (mure și coacăze) și roșii (zmeură), împletite armonios cu note de cedru și tutun

Gust: atac puternic, dar deloc agresiv, corp plin, tanini moi, arome intense de compot de cireșe negre, lemn dulce, piper alb și minerale, plus o adiere de smoală caldă; echilibru minunat între putere și eleganță, cu sfârșit complex și persistent

Recomandări gastronomice: vânat (mistreț, căprioară), friptură de miel sau carne roșie 

Alcool: 14%

Temperatura de servire: 16-18°C

Număr de sticle produse: 74.274 sticle obișnuite, 3.390 Magnum, 209 Double Magnum și 22 Imperial

Perioada optimă de consum: 2020 - 2035

Vinul se poate bea acum și are un potențial de învechire de 40-60 ani, dacă este păstrat în condiții ideale: temperatură constantă de 12-14 ºC și umiditate relativă de 60%. Îmbuteliat în iunie 2015.

Descrierea oenologului: ”Vinul de referință al domeniului Vega Sicilia. Făcut din cele mai vechi vii ale proprietății. Pe lângă Tempranillo, Cabernet-ul Sauvignon contribuie cu un surplus de forță. Aciditatea frumoasă echilibrează alcoolul. Predomină aromele de lemn ars. Taninii au o amăreală plăcută care compensează ușoara dulceață a vinului.”

98 Puncte Parker: ”Am gustat o sticlă de Unico 2009 în orb și am fost fermecat de prospețimea lui, de aromele de fructe roșii și de caracterul bordelez al acestei ediții. În pahar, după un timp, vinul s-a deschis și a început să semene cu Valbuena, dar cu mai multă profunzime și o eleganță extraordinară. În nas, are ceva ce îmi amintește de edițiile mai vechi, dar are tanini foarte polisați și o senzație gustativă dătătoare de eleganță. Vinul este maturat 10 ani înainte de a fi pus pe piață. 2009 pare a fi un an foarte bun pentru Vega Sicilia, mult mai bun decât m-am așteptat. Va evolua frumos în sticlă.” 

98 Puncte James Suckling: ”Vinificare complexă, de la butoaie mici la butoaie mai mari, timp de șase ani și sfârșind în budane. Apoi, petrece patru ani în sticlă. Edițiile sunt scoase pe piață aleatoriu - 2005 și 2006, după 2007 și 2008. În nas, 2009 are o maturitate și o fructuozitate foarte bune, cu note intense de fructe roșii și prune negre, tușe subtile de condimente, cedru și tutun proaspăt. O concentrație grozavă pe palatin și arome de prune negre foarte coapte, afine și cireșe. Taninii sunt proaspeți, foarte lungi și duc aromele în profunzimea vinului. De asemenea, o prospețime naturală și putere - atributul marcant al Unico! Foarte băubil acum, va îmbătrâni fără probleme câteva zeci de ani.”

Unico este unul dintre vinurile iconice ale lumii, fiind, totodată, cel mai căutat și mai dorit de colecționari vin al Spaniei. Este produs din vițe cu randament foarte mic, unele vechi de peste 100 de ani și maturat 10 ani - 7 ani în budane de stejar noi și vechi și 3 ani la sticlă.

***

Numele de Vega Sicilia apare în documente cu secole înainte de apariția cramei, în 1864. Originea exactă a numelui nu este cunoscută, dar e cert că nu are nimic de-a face cu insula italiană. ”Vega” este o referință la vegetația abundentă de pe malurile râului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux și fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel încât nu e de mirare că în 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei.

După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari continuându-și ascensiunea, în 1982, anul în care Ribera del Duero obținea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumpărat de familia Alvarez. Acesta a fost începutul unei epoci de modernizare în care Vega Sicilia a fost primită în asociația exclusivistă Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producători de vin mondiali.

17 alte produse din aceeași categorie: