Vega-Sicilia Pintia 2014

Vega-Sicilia Pintia 2014

95 Puncte Decanter:

”2014 a fost un an bun, fără căldură excesivă, iar acest vin este o expresie realmente elegantă a Toro-ului, care va continua să evolueze - Pintia demonstrează că și-a găsit locul. Arome de violete și cedru, cu gust proaspăt, echilibrat și rotund care evidențiază note bogate, dense de coacăze roșii și prune goldane. Are un filon de aciditate și o căldură care explodează în final.”

260,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Pintia 2014

Pintia 2014

”2014 a fost un an bun, fără căldură excesivă, iar acest vin este o expresie realmente elegantă a Toro-ului, care va continua să evolueze - Pintia demonstrează că și-a găsit locul. Arome de violete și cedru, cu gust proaspăt, echilibrat și rotund care evidențiază note bogate, dense de coacăze roșii și prune goldane. Are un filon de aciditate și o căldură care explodează în final.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Pintia 2014

Producător: Tempos Vega Sicilia, Bodegas Pintia - DO Toro, Castilla y León

Proprietar: familia Alvarez 

Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan

Soi: Tinta de Toro (Tempranillo) - vițe vechi de 35 ani, struguri culeși manual

Culoare: roșu închis, cu tente purpurii

Miros: curat, amplu, expresiv și elegant, cu note intense de fruct bine integrate cu o nuanță picantă, de lemn 

Gust: proaspăt și voluptuos, cu corp plin, structură extraordinară și tanini frumoși, cu arome florale care se fac simțite retronazal; sfârșit proaspăt, lung și persistent

Recomandări gastronomice: vită, friptură de miel, vânat cu pene, tocănițe

Temperatura de servire: 16°C

Alcool: 14,5%

Număr de sticle produse: 177.477 sticle obișnuite, 5.515 magnum-uri, 422 Double Magnum, 35 Imperial 

Perioada optimă de consum: 2019 - 2026

Fermentație malolactică 60% în baricuri din stejar franțuzesc (80%) și american (20%). Maturat 12 luni în stejar franțuzesc (70%) și american (30%).

Vinul poate fi băut acum, dar are un potențial de învechire de 10 ani, dacă este păstrat în condiții corecte: temperatură constantă de 12-14 ºC și umiditate relativă de 60%.

95 Puncte Decanter: ”2014 a fost un an bun, fără căldură excesivă, iar acest vin este o expresie realmente elegantă a Toro-ului, care va continua să evolueze - Pintia demonstrează că și-a găsit locul. Arome de violete și cedru, cu gust proaspăt, echilibrat și rotund care evidențiază note bogate, dense de coacăze roșii și prune goldane. Are un filon de aciditate și o căldură care explodează în final.” Sarah Jane Evans MW

94 Puncte Parker: ”Pintia 2014 este mai puternic decât cel din 2013 și este extrem de aromat, expresiv și deschis, tipic pentru Toro. Are un stil elegant, mai pușin rustic, iar taninii sunt fin granulați, prezenți și abundenți, dar și destul de rotunzi. Gust minunat, cu arome de fructe sălbatice, ierburi aromatice și condimente. Un an mare pentru Pintia. Chiar și după ce a stat mai mult timp în pahar, își păstrează subtonurile afumate care îl fac să pară destul de tânăr. A fost îmbuteliat în aprilie 2016.”

94 Puncte James Suckling: ”Caracter puternic. Note atrăgătoare de violete și pământ umed, împletite cu prune negre și cireșe. Intensitatea aromei de prune sângerii este impresionantă, iar pe palatin, vinul este foarte catifelat și neted. Putere și prospețime și o profunzime senzațională a taninilor. O mare realizare a acestui an de recoltă.”

***

Pintia a fost cumpărată de familia Alvarez în 1996 datorită terroir-ului său presărat cu pietre și subsolurilor bogate în argilă. La baza acestei decizii a stat dorința de a produce un vin cu o expresie diferită a soiului Tempranillo, cu toată tipicitatea Toro-ului. Spre deosebire de Ribera del Duero, verile din Toro sunt toride, iar cea mai mare provocare pentru oenologi este aceea de a echilibra concentrația cu eleganța. Bodegas Pintia reușește să facă acest lucru la superlativ, vinul său fiind unul dintre cele mai renumite din Toro.

De altfel, de pe cele 96 ha cultivate numai cu Tempranillo, Pintia produce un singur vin care se distinge prin intensitatea, eleganța și distincția tipice casei Vega Sicilia.

Numele de Vega Sicilia apare în documente cu secole înainte de apariția cramei, în 1864. Originea exactă a numelui nu este cunoscută, dar e cert că nu are nimic de-a face cu insula italiană. ”Vega” este o referință la vegetația abundentă de pe malurile râului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux și fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel încât nu e de mirare că în 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei.

După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari continuându-și ascensiunea, în 1982, anul în care Ribera del Duero obținea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumpărat de familia Alvarez. Acesta a fost începutul unei epoci de modernizare în care Vega Sicilia a fost primită în asociația exclusivistă Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producători de vin mondiali.

15 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: