Vermut Gran Bassano Bianco - 700 ml
Producător: Poli Distillerie - Bassano del Grappa, Veneto
Materia primă: 39 plante aromatice
Metoda de producție: infuzie naturală de 39 plante aromatice în vin din struguri Verspaiolo
Culoare: alb
Gust: dulce, catifelat, de grapefruit învelit într-un buchet de flori albe
Alcool: 18%
Servire: rece, ca aperitiv, sau în long drinks cu gheață și apă tonică
Poli Gran Bassano Bianco este un vermut pe bază de Vespaiolo, soi alb originar din zona Bassano del Grappa. Vespaiolo are un parfum floral caracteristic care atrage viespile, de unde și numele. Evantaiul aromatic original al Gran Bassano Bianco se datorează infuziei bine dozate de 39 plante aromatice dintre care se remarcă păducelul și socul, plante caracteristice zonei Bassano, alături de grapefruit, galangal (ghimbir thailandez), mirt, portocală dulce și portocală amară.
Producător
Mulți spun că Distilleria Poli produce cea mai bună grappa. Dacă renunțăm la superlative, putem spune cu inima ușoară că se înscrie în top 3 producători ai celebrei băuturi. Oricum ar fi, avem de-a face cu un producător artizanal cu o lungă istorie și, totodată, cea mai inovatoare distilerie de grappa. Situată în Schiavon, aproape de Bassano del Grappa, în inima regiunii Veneto, Poli a fost înființată în 1898 și continuă să fie o afacere de familie. Ajunsă la a patra generație, ea este condusă de frații Jacopo și Andrea Poli, împreună cu sora lor Barbara. Astăzi, Poli produce, pe lângă grappa, alte distilate (inclusiv, gin și un whisky care cucerește tot mai multe piețe) și lichioruri. În distileria istorică se folosește atât alambicul cu cazane de abur specific zonei cât și alambicul ”bain-marie” preferat de producătorii din Piemonte și Trentino. Poli folosește numai borhot proaspăt de la cele mai bune crame din zonă.
Distileria este celebră și pentru Muzeul Grappei (Poli Museo della Grappa) înființat în Bassano del Grappa chiar în fața celebrului pod de lemn ”Ponte Vecchio” unde poți învăța totul despre istoria distilării și a grappei. Muzeul găzduiește cea mai mare colecție de grappe vechi din Italia. El reflectă și istoria familiei Poli care, în Evul Mediu, s-a așezat, la fel ca multe alte familii din Veneto, pe platoul Asiago, la Gomarolo, cu gândul de a cultiva pământul pentru a avea cu ce trăi. Tot în căutarea unui trai mai bun, familia s-a mutat de trei ori pe parcursul a 500 de ani, stabilindu-se în cele din urmă la Schiavon, la doar 18 kilometri distanță.
De-a lungul timpului, membrii familiei Poli au fost, pe rând, ciobani, pălărieri, hangii, ajungând, în cele din urmă, să se impună ca producători de grappa.