Poli Grappa aromată ”Pò di Poli Aromatica”
Producător: Poli Distillerie - Bassano del Grappa, Veneto
Materia primă: Gewürztraminer
Metoda de producție: distilare artizanală în loturi mici, în alambic cu bain marie și ciclu discontinuu
Culoare: alb
Gust: senzații fructate și citrice care evocă lime și note intense de piper și ghimbir
Alcool: 40%
Servire: la temperatura de 10-15°C, în pahare speciale în formă de lalea
Linia ”PO' di Poli” se prezintă cu patru gusturi ușor de recunoscut chiar și de cei care cumpără grappa pentru prima oară: Moale - Sec - Aromatic - Elegant.
”PO' di Poli Aromatica” își ia numele de la principala caracteristică a soiului utilizat pentru producerea sa, Gewürztraminer, un soi alb italian cunoscut pentru notele sale picante și aromate. Aromele primare ale Gewürztraminer-ului, conținute în principal în pielița strugurilor, trec în grappa datorită distilării la bain-marie, făcând-o piperată și ușor de ținut minte.
”PO' di Poli Aromatica” este o grappa cu o aromă deosebit de intensă care amintește de o ploaie de vară care răcorește o pădure de pini,
Producător
Mulți spun că Distilleria Poli produce cea mai bună grappa. Dacă renunțăm la superlative, putem spune cu inima ușoară că se înscrie în top 3 producători ai celebrei băuturi. Oricum ar fi, avem de-a face cu un producător artizanal cu o lungă istorie și, totodată, cea mai inovatoare distilerie de grappa. Situată în Schiavon, aproape de Bassano del Grappa, în inima regiunii Veneto, Poli a fost înființată în 1898 și continuă să fie o afacere de familie. Ajunsă la a patra generație, ea este condusă de frații Jacopo și Andrea Poli, împreună cu sora lor Barbara. Astăzi, Poli produce, pe lângă grappa, alte distilate (inclusiv, gin și un whisky care cucerește tot mai multe piețe) și lichioruri. În distileria istorică se folosește atât alambicul cu cazane de abur specific zonei cât și alambicul ”bain-marie” preferat de producătorii din Piemonte și Trentino. Poli folosește numai borhot proaspăt de la cele mai bune crame din zonă.
Distileria este celebră și pentru Muzeul Grappei (Poli Museo della Grappa) înființat în Bassano del Grappa chiar în fața celebrului pod de lemn ”Ponte Vecchio” unde poți învăța totul despre istoria distilării și a grappei. Muzeul găzduiește cea mai mare colecție de grappe vechi din Italia. El reflectă și istoria familiei Poli care, în Evul Mediu, s-a așezat, la fel ca multe alte familii din Veneto, pe platoul Asiago, la Gomarolo, cu gândul de a cultiva pământul pentru a avea cu ce trăi. Tot în căutarea unui trai mai bun, familia s-a mutat de trei ori pe parcursul a 500 de ani, stabilindu-se în cele din urmă la Schiavon, la doar 18 kilometri distanță.
De-a lungul timpului, membrii familiei Poli au fost, pe rând, ciobani, pălărieri, hangii, ajungând, în cele din urmă, să se impună ca producători de grappa.