Poli Grappa ”La Première” Acquavite di Vinaccia - 700 ml
Producător: Poli Distillerie - Bassano del Grappa, Veneto
Materia primă: tescovină din struguri Merlot, Cabernet și Petit Verdot de la Château Lafite, cel mai prestigios Premier Cru din Pauillac, Bordeaux
Metoda de producție: distilare artizanală în alambic cu cazan cu aburi; păstrată cu grijă în pivnițele Poli
Culoare: galben
Gust: sec și cald, amintește de un platou încărcat cu fructe coapte, marțipan, fructe uscate și confiate
Alcool: 46%
Servire: la ocazii speciale, în familie, la temperatura de 18-20°C, în pahare speciale în formă de lalea
Povestea La Prèmiere începe într-un iunie însorit al anului 1995, când Jacopo Poli, vizitând cel mai prestigios Château Premier Cru din Pauillac (Medoc - Franța), visează să-i distileze tescovina.
Trec 12 ani: din cauza a o mie de obstacole, visul pare de nerealizat, dar curajul, perseverența și pasiunea rezolvă dificultățile. Ușile castelului se deschid și pielițele parfumate de Merlot și Petit Verdot sunt în sfârșit livrate la Distileriile Poli din Schiavon. Pentru prima dată în istoria grappei, cea mai bună tescovină din Franța este distilată în Italia. Astfel, în 2007, se obține primul distilat păstrat, apoi, în pivnițele subterane ale Distileriilor Poli, unde se află aproximativ 4.000 de baricuri de stejar.
Visul s-a împlinit după 21 de ani de așteptare răbdătoare: în iunie 2016 a fost îmbuteliat primul lot de Poli La Première, o apă vie maiestuoasă și solemnă care păstrează aromele amestecului clasic de Bordeaux și le combină cu pasiune venețiană pură.
Poli La Première este la fel de impunătoare ca un castel cuibărit între podgorii.
Producător
Mulți spun că Distilleria Poli produce cea mai bună grappa. Dacă renunțăm la superlative, putem spune cu inima ușoară că se înscrie în top 3 producători ai celebrei băuturi. Oricum ar fi, avem de-a face cu un producător artizanal cu o lungă istorie și, totodată, cea mai inovatoare distilerie de grappa. Situată în Schiavon, aproape de Bassano del Grappa, în inima regiunii Veneto, Poli a fost înființată în 1898 și continuă să fie o afacere de familie. Ajunsă la a patra generație, ea este condusă de frații Jacopo și Andrea Poli, împreună cu sora lor Barbara. Astăzi, Poli produce, pe lângă grappa, alte distilate (inclusiv, gin și un whisky care cucerește tot mai multe piețe) și lichioruri. În distileria istorică se folosește atât alambicul cu cazane de abur specific zonei cât și alambicul ”bain-marie” preferat de producătorii din Piemonte și Trentino. Poli folosește numai borhot proaspăt de la cele mai bune crame din zonă.
Distileria este celebră și pentru Muzeul Grappei (Poli Museo della Grappa) înființat în Bassano del Grappa chiar în fața celebrului pod de lemn ”Ponte Vecchio” unde poți învăța totul despre istoria distilării și a grappei. Muzeul găzduiește cea mai mare colecție de grappe vechi din Italia. El reflectă și istoria familiei Poli care, în Evul Mediu, s-a așezat, la fel ca multe alte familii din Veneto, pe platoul Asiago, la Gomarolo, cu gândul de a cultiva pământul pentru a avea cu ce trăi. Tot în căutarea unui trai mai bun, familia s-a mutat de trei ori pe parcursul a 500 de ani, stabilindu-se în cele din urmă la Schiavon, la doar 18 kilometri distanță.
De-a lungul timpului, membrii familiei Poli au fost, pe rând, ciobani, pălărieri, hangii, ajungând, în cele din urmă, să se impună ca producători de grappa.