Muga Reserva 2015

Muga Reserva 2015

92 Puncte James Suckling:

”Un 2013 excelent, cu uimitor de multă puritate și finețe. Arome de cireșe, piatră și puțin cedru conduc spre un corp plin, tanini foarte fini și un sfârșit proaspăt și curat. Aluzii de cedru. Evidențiază o energie focusată.” 

Un Rioja ca la carte, cu un raport calitate-preț excelent. Au fost produse aproape un milion de sticle, ceea ce e impresionant pentru această calitate.

98,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Reserva 2015

Reserva 2015

”Un 2013 excelent, cu uimitor de multă puritate și finețe. Arome de cireșe, piatră și puțin cedru conduc spre un corp plin, tanini foarte fini și un sfârșit proaspăt și curat. Aluzii de cedru. Evidențiază o energie focusată.” 

Un Rioja ca la carte, cu un raport calitate-preț excelent. Au fost produse aproape un milion de sticle, ceea ce e impresionant pentru această calitate.

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Muga Reserva 2013

Producător: Muga - Rioja, Spania

Soi: 70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo, 3% Graciano

Culoare: roșu strălucitor  

Miros: debutează cu fructe negre coapte, sirop de struguri, ciocolată amară, iar, pe măsură ce se deschide, se adaugă tente picante de piper, vanilie și tufăriș de munte

Gust: echilibrat, cu o ușoară aciditate care-i asigură potențialul de îmbătrânire; atacul e amplu și lung, cu o evoluție care răspândește senzații mătăsoase și minerale înainte de a se închide cu tanini dulci care mai ”pișcă” un pic și mai au nevoie de timp pentru a se integra complet; retro-nazal, notele de stejar și tufăriș de munte sunt definite mai clar, repetând impresiile din nas, dar cu o pondere mai mare

Recomandări gastronomice: vânat, fripturi, carne și legume la grătar, ardei umpluți, cu sos picant, supă de fasole cu afumătură sau fasole cu cârnați

Alcool: 14%

Temperatura de servire: 18°C

Număr de sticle produse: 500 000

Maturitate anticipată: 2018-2021

Fermentat în butoaie mari de stejar, cu drojdii indigene. Maturat 24 luni în baricuri produse de Muga. Îmbătrânit la sticlă minimum 12 luni.

Descrierea oenologului: ”Nasul debutează cu note de fructe negre coapte, sirop de struguri, ciocolată amară, iar, pe măsură ce se deschide, se adaugă tente picante de piper, vanilie și tufăriș de munte. Pe palat, e echilibrat, cu o ușoară aciditate care-i asigură potențialul de îmbătrânire. Atacul amplu și lung emană senzații mătăsoase și minerale înainte de a se închide cu tanini dulci care mai ”pișcă” un pic și mai au nevoie de timp pentru a se integra complet. Retro-nazal, notele de stejar și tufăriș de munte sunt definite mai clar, repetând impresiile din nas, dar cu o pondere mai mare. O ediție cu caracter.”

92 Puncte James Suckling: ”Un 2013 excelent, cu uimitor de multă puritate și finețe. Arome de cireșe, piatră și puțin cedru conduc spre un corp plin, tanini foarte fini și un sfârșit proaspăt și curat. Aluzii de cedru. Evidențiază o energie focusată.”

90 Puncte Parker: ”Jorge Muga mi-a spus că este foarte mândru de Reserva 2013 pentru că vine din cel mai dificil an de recoltă pe care l-a văzut: frig, ploi, botrytis, noroi... oribil!” Au produs doar această Reserva, fără Selección Especial Torre Muga sau Prado Enea și chiar și din Reserva au produs mai puțin decât de obicei. Acesta este anul în care au introdus sortarea optică a strugurilor și recunosc că i-a ajutat foarte mult la obținerea calității vinului. La acest preț și volum, este unul dintre cele mai bune vinuri din Rioja, în 2013. Are caracterul clasic al Muga, rafinat și ușor de băut. 700.000 de sticle produse.

Responsabilitatea pentru vinurile albe și roze îi revine acum lui Isaac Muga, în timp ce fratele lui Jorge face toate roșiile. Am gustat toate albele și rozeurile disponibile, ca să văd ce se întâmplă. A apărut un nou roze de top, Flor de Muga, și continuă să lucreze la un nou vin alb, făcut majoritar din Viura, Garnacha Blanca și Maturana Blanca, care va ieși, probabil, pe piață în 2018. A fost o degustare lungă și ralaxată, în care au adus și câteva ediții mai vechi atunci când am discutat despre asemănările dintre diferiți ani, așa că pot să vă dau câteva opinii despre evoluția unor vinuri mai vechi. O teamă comună în regiune (și într-o mare parte a Spaniei) este legată de lipsa producției din 2017. Când am vorbit despre asta cu familia Muga, mi-au spus că ei au pierdut cam 60% din struguri din cauza gerului din 2017. În ceea ce privește vinurile roșii, Prado Enea 2010 s-ar prea putea să fie una dintre cele mai reușite ediții ale acestui vin clasic, cu potențial mare de învechire. Odată cu ediția 2015, revine în scenă Aro, vinul făcut majoritar din Graciano; nu mai fusese produs din 2010. Două vinuri pe care să le cumpărați și să le ascundeți în pivniță...”, Luis Gutiérrez

Editia 2012 - 91+ Puncte Parker / Luis Gutierrez: ”Reserva 2012 este vândut ca și Crianza sau ca Reserva în funcție de piață, dar este întotdeauna un asamblaj de Tempranillo cu aproximativ 20% Garnacha, 10% Graciano și 5% Mazuelo, din partea inferioară a văii râului Oja-Tirón. Soiurile sunt fermentate și maturate separat până când cea mai mare parte a vinului (80%) este asamblată în vara ulterioară. Chiar și în anii în care nu se produc cuvée-urile de top (de ex, 2012), strugurii nu se folosesc niciodată la acest vin. 2012 a avut struguri bine copți și acest lucru se vede în vin, fără excese. Vinificarea este cât se poate de tradițională: strugurii fermentează cu drojdii naturale, iar vinul este maturat în primul an în baricuri noi; apoi, este transferat în butoaie bine-uscate pentru încă un an. Aromele de stejar sunt încă destul de puternice și sunt acompaniate de arome afumate și de note de semințe se susan prăjite. Palatul e luxuriant și rotund, cu tanini slefuiți. Vinul este un Rioja ca la carte, la un preț foarte bun pentru calitatea pe care o livrează. Au fost produse aproape un milion de sticle, ceea ce e impresionant pentru această calitate.”

Ediția 2011 - 91+ Puncte Parker: ”Un Rioja care combină caracterul tradițional și cel modern cu fructul copt și conține arome de stejar destul de picante. Notele de toast și fum se vor integra prin îmbătrânirea la sticlă.Pe palat, corpul e mediu, aromele sunt curate și în echilibru cu taninii dulci. Un vin care se bea ușor, e plăcut dar nu banal și oferă foarte mult pentru acest preț. Anual, se produc o jumătate de milion de sticle, care se vând ca Crinza în Spania și ca Reserva în restul lumii. An după an, este una dintre Reserve-le cele mai accesibile și mai demne de încredere.”

Ediția 2010 - 93 Puncte Decanter: ”O reserva-școală, de la un producător mare din regiunea istorică Haro. Fructe roșii suculente, cu note de vanilie și tanini din stejar cu structură fină; sfârșit lung, elegant. Valoare maximă.”

30 alte produse din aceeași categorie:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: