Vega-Sicilia Unico 2004

Vega-Sicilia Unico 2004

98 (19,5) Puncte Jancis Robinson:

”Roșu-purpuriu închis. Vinul are un miros evident mai opulent decât cel din 2005, probabil datorită substratului său seducător și deja complex. Caracter complet, frumos. Atât de frumos echilibrat încât te invită deja să-l bei, chiar dacă devine un pic mai sec în final. Realmente uluitor - exploziv! Sfârșit mineral.”

1 945,00 lei

Adaugă în coş

Trimite unui prieten

Unico 2004

Unico 2004

”Roșu-purpuriu închis. Vinul are un miros evident mai opulent decât cel din 2005, probabil datorită substratului său seducător și deja complex. Caracter complet, frumos. Atât de frumos echilibrat încât te invită deja să-l bei, chiar dacă devine un pic mai sec în final. Realmente uluitor - exploziv! Sfârșit mineral.”

Destinatar(i) :

* Câmpuri obligatorii

Mai multe informații

Vega Sicilia Unico 2004

Producător: Tempos Vega Sicilia - DO Ribera del Duero

Proprietar: familia Alvarez 

Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan

Soi: 87% Tempranillo, 13% Cabernet Sauvignon - unele vițe au o vechime de peste 100 de ani

Culoare: roșu-purpuriu închis, cu tente de culoarea cernelii

Miros: impresionant, curat și proaspăt, cu o simfonie de fructe negre (mure și coacăze) și roșii (zmeură), împletite armonios cu note de cedru și tutun

Gust: atac puternic, dar deloc agresiv, corp plin, tanini moi, arome intense de compot de cireșe negre, lemn dulce, piper alb și minerale, plus o adiere de smoală caldă; echilibru minunat între putere și eleganță, cu sfârșit complex și persistent

Recomandări gastronomice: vânat (mistreț, căprioară), friptură de miel sau carne roșie 

Alcool: 14%

Temperatura de servire: 16-18°C

Număr de sticle produse: 100.000

Perioada optimă de consum: 2016 - 2029

Descrierea oenologului: ”Vinul de referință al domeniului Vega Sicilia. Făcut din cele mai vechi vii ale proprietății. Pe lângă Tempranillo, Cabernet-ul Sauvignon contribuie cu un surplus de forță. Aciditatea frumoasă echilibrează alcoolul. Predomină aromele de lemn ars. Taninii au o amăreală plăcută care compensează ușoara dulceață a vinului.”

19,5 (98) Puncte Jancis Robinson: ”Roșu-purpuriu închis. Vinul are un miros evident mai opulent decât cel din 2005, probabil datorită substratului său seducător și deja complex. Caracter complet, frumos. Atât de frumos echilibrat încât te invită deja să-l bei, chiar dacă devine un pic mai sec în final. Realmente uluitor - exploziv! Sfârșit mineral.”

98 Puncte Wine Enthusiast

97 Puncte Parker: ”Trecând la liga mare, Unico 2004 este cu adevărat spectaculos, la fel ca cel din 1970 și 1994. Un asamblaj de 87% Tempranillo și 13% Cabernet Sauvignon. Unico beneficiază de o perioadă de maturare extrem de mare - 15 luni în cuve de 20.000 l, 25 de luni în butoaie noi, 17 luni în butoaie vechi și încă 26 luni în budane de stejar. Note complexe de tutun, lemn de cedru și mure și un foarte bun echilibru între putere și eleganță, precum și un nivel de coacere perfect. Profil asemănător cu al ediției din 1994, dar cu 10 ani de experiență și cunoștințe tehnice în plus. Există o nuanță: aici, avem grijă la detalii, lucrătură de filigran, echilibru, armonie și complexitate. Textură fină. Pe scurt, un vin mare, de clasă mondială, o ediție cu adevărat superbă. Poate fi băut acum, dar e păcat să-l beți atât de repede. Va îmbătrâni frumos mulți ani de acum încolo, căci are echilibrul și armonia necesare și va dezvolta o mai mare complexitate în timp. Beți-l între 2016-2029.”

Unico este unul dintre vinurile iconice ale lumii, fiind, totodată, cel mai căutat și mai dorit de colecționari vin al Spaniei. Este produs din vițe cu randament foarte mic, unele vechi de peste 100 de ani și maturat 10 ani - 7 ani în budane de stejar noi și vechi și 3 ani la sticlă.

***

Numele de Vega Sicilia apare în documente cu secole înainte de apariția cramei, în 1864. Originea exactă a numelui nu este cunoscută, dar e cert că nu are nimic de-a face cu insula italiană. ”Vega” este o referință la vegetația abundentă de pe malurile râului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux și fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel încât nu e de mirare că în 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei.

După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari continuându-și ascensiunea, în 1982, anul în care Ribera del Duero obținea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumpărat de familia Alvarez. Acesta a fost începutul unei epoci de modernizare în care Vega Sicilia a fost primită în asociația exclusivistă Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producători de vin mondiali.

30 alte produse din aceeași categorie: