Château Pavie Saint-Emilion Grand Cru 2010
Producător: Château Pavie - Saint-Emilion
Soi: 70% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon
Culoare: roșu-granat aproape negru
Miros: parfum intens de cireșe roșii, prună, zmeură neagră, coacăze, mure, ierburi aromate, condimente dulci, cedru și violete
Gust: atac proaspăt, bogat și dens, cu arome foarte pure de coacăze, scorțișoară, minerale, piele, cutie de trabucuri, trufe, pământ, ierburi aromate de Provence și praf de cretă; foarte puternic și precis, cu tanini crocanți care au nevoie de mult timp pentru a se îmblânzi; sfârșit luxuriant, floral și lung, pe note de ciocolată, cretă, grafit și tutun
Recomandări gastronomice: mezeluri, ciuperci, vânat, jambon, carne roșie, legume la grătar, brânzeturi
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 14-16°C
Perioada optimă de consum: 2025 - 2100
100 Puncte Parker: ”Ce emoție și bucurie va fi peste 25 de ani și mai bine când vom compara cele patru vinuri perfecte făcute de Perse în 2000, 2005, 2009 și 2010. Acest vin este un Bordeaux cu adevărat profund. Toate sunt la locul lor - o concentrație remarcabilă și un nas splendid de lemn de cedru, coacăze negre coapte și mure, cu fundal de cireșe și cutie de condimente. De o bogăție mai mare și cu puțin mai multă structură și contur mai bun decât rablaisianul 2009, acest vin prezintă niște tanini foarte serioși în final și pare incredibil de tânăr. Chiar dacă are deja cinci ani, are mai degrabă gustul unei probe proaspăt îmbuteliate din butoi. În orice caz, acest vin este destinat unei vieți foarte lungi ți trebuie uitat în pivniță cel puțin încă 10 ani. Beți-l în următorii 75 de ani sau mai mulți.
Terroir-ul de la Pavie este unul dintre cele mai bune din Bordeaux, fiind format în cea mai mare parte din soluri de calcar și argilă. Superb așezat, cu expunere sudică, însorită și un drenaj extraordinar, Pavie concurează cu Ausone, probabil cel mai vechi și mai celebru domeniu din Bordeaux. Pe lângă Ausone, Pavie se mai învecinează cu Pavie-Macquin și Troplong-Mondot la nord, cu Larcis-Ducasse la sud-est ți cu La Gaffelière și Saint-Georges Côte Pavie la vest. Până în 1998, aici s-au produs rareori vinuri mari, dar totul s-a schimbat odată cu cumpărarea domeniului de 35 ha de soții Chantal and Gérard Perse. Pe scurt, calitatea a cfrescut în mod dramatic. În acest moment, via este plantată cu 60% Merlot, 25% Cabernet Franc și 15% Cabernet Sauvignon, dar fiecare ediție conține o cantitate puțin mai mare de Merlot. Fiin un perfecționist, Gérard Perse este flexibil în ceea ce privește procentul de stejar nou și durata maturării la butoi. Edițiile mari pot să stea în stejar nou 100% și să petreacă până la 32 de luni în baric. Vinurile din anii mai puțin buni sunt îmbuteliate după 18 luni și stau în 30% mai puțin stejar nou. Vinurile nu sunt nici limpezite nici filtrate. Din 1998 încoace, vinul de la Pavie este considerat a fi unul dintre superstarurile din Bordeaux.”
99 Puncte James Suckling: ”Acesta este un vin cu adevărat excepțional, cu o prospețime, fermitate și focusare extraordinare. Corp plin, tanini incredibil de strânși și sfârșit foarte lung. Atâta putere și eleganță la un loc. Începutul unei ere noi pentru Pavie.”
18/20 Puncte Jancis Robinson
Producător
Château Pavie își are rădăcinile în epoca romană. La început, a fost cunoscut pentru cultura de piersici Pavie - de unde și numele transmis peste veascuri. Dar domeniul așa cum îl cunoaștem azi avea să prindă contur de abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, când negustorul Ferdinand Bouffard începe să cumpere parcelele din jurul proprietății sale, Domaine de la Sable, ajungând la 50 ha. Succesorul său, Albert Porte, unifică proprietățile și astfel prinde viață domeniul viticol Château Pavie. În 1943, el este cumpărat de familia Valette, iar după 12 ani i se acordă titlul de Premier Grand Cru Classé B. Apoi, în 1998, este cumpărat de Gérard Perse pentru $31 milioane, iar la clasificarea din 2012 promovează în categoria ”A”, devenind unul dintre cele patru domenii din Saint-Emilion deținătoare ale acestui titlu. Între timp, Perse a renovat complet crama, a construit un sistem nou de irigații și l-a luat pe Michel Rolland drept consultant. În consecință, vinul a început să fie mai concentrat, mai intens, mai extractiv.
Astăzi, Château Pavie este cel mai mare Premier Grand Cru Classé din Saint-Emilion, cu peste 35 ha de vie cultivate cu Merlot, Cabernet Franc și Cabernet Sauvignon. Cel de-al doilea vin al domeniului se numește Aromes de Pavie.
Familia Perse este, de asemenea, proprietară a Château Pavie-Decesse, Château Bellevue-Mondotte, Clos Lunelles și Esprit de Pavie.
Vinul de la Château Pavie a suscitat numeroase controverse, cea mai cunoscută fiind cea din 2003, despre ”Parkerizarea vinului”, dintre criticul american Robert Parker și britanica Jancis Robinson. Aceasta din urmă l-a acuzat pe Parker că este prea părtinitor cu stilul lui Perse - vinuri concentrate, cu conținut mare de alcool. Descrierea ei, cu bătaie la Parker, suna așa: ”Arome supra-coapte, complet neapetisante. De ce? E dulce ca un Porto. Dar Porto-ul cel mai bun este din Duoro, nu din Saint-Emilion. Un vin ridicol, care aduce mai mult cu un Zinfandel recoltat târziu decât cu un vin roșu de Bordeaux, cu notele astea verzi, neplăcute... 12/20”.
În timp, războiul mult mediatizat dintre cei doi critici s-a stins, iar Château Pavie s-a instalat definitiv în eșalonul vinurilor mari din Bordeaux.