Marchesi Antinori Solaia 2008
Perioada optimă de consum: 2018-2038
Producător: Marchesi Antinori - Toscana
Enolog: Renzo Cotarella
Soi: 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese, 5% Cabernet Franc - Supertoscan
Culoare: roșu-rubiniu închis
Miros: frumos, cu parfum de coacăze, flori și violete
Gust: de o frumusețe impresionantă, este un vin de forță, catifelat și proaspăt, cu tanini foarte dulci și fermi și sfârșit lung și intens
Recomandări gastronomice: preparate asiatice, vită, porc
Alcool:14%
Temperatura de servire: 18-20°C
Via Solaia are 20 ha și este situată la 350-400 m altitudine pe domeniul Tignanello, pe un sol calcaros și argilos. Familia Antinori a produs acest vin pentru prima dată în 1978. De atunci, el este făcut numai în anii excepționali.
Fiecare soi a fermentat la o temperatură de cca 27°C fără a depăși însă 31°C, pentru a păstra caracteristicile olfactive și tipicitatea strugurilor. Apoi, musturile au fost mutate în butoaie de stejar pentru fermentația malolactică. Maturarea a avut loc în butoaie noi de stejar franțuzesc timp de 18 luni. Evoluția fiecărui baric a fost atent monitorizată pentru a garanta eleganța și caracterul taninilor. Ulterior, vinul a fost asamblat și maturat 12 luni la sticlă, înainte de a fi pus în vânzare. Vă recomandăm să-l decantați 2-4 ore.
96 Puncte James Suckling: ”Caracter minunat și pur de Cabernet cu note de coacăze, flori și violete. Catifelat și proaspăt. Lung și intens. Mai puțin auster decât cel din 2007, cu tanini foarte dulci și fermi. De o frumusețe impresionantă. De mare forță. Dați-i trei sau patru ani înainte de a-l deschide.”
Ediția 2007 - 97 Puncte Parker: ”Solia 2007 saturează palatinul cu arome îmbătătoare de cireșe negre super-coapte, prune, coacăze, cafea mocca și stejar franțuzesc dulce. Are o calitate exotică pe care o găsesc totalmente irezistibilă. În ciuda opulenței și aromelor mature, Solaia 2007 nu este deloc greu, ci, mai degrabă, impresionează cu finețea și echilibrul său. Minerale, grafit și stâncă zdrobită încadrează sfârșitul lung, seducător. Un Solaia minunat, plin de caracterul anului de recoltă și al viei. 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese, 5% Cabernet Franc. Maturat 100% în butoaie noi. Continui să fiu uluit de calitatea medie ridicată pe care reușește s-o dea Antinori la o producție totală de nici mai mult nici mai puțin de 20 de milioane de sticle pe an.”
- 97 Puncte James Suckling: ”Un vin subtil și rasat. Echilibrat, cu o fructuozitate vibrantă, aciditate vivace și arome de ciocolată și condimente. Corpolent și rasat. Foarte lung. Auster. Fascinant. Foarte închis acum (septembrie 2011). Dați-i minimum cinci sau șase ani. Oenologul Renzo Cotarella spune că vinul are un caracter mai rezervat decât Guado al Tasso din Bolgheri, care este mai cărnos. Mă face să zâmbesc.”
- 97 Puncte Vinous
- 97 Puncte Decanter
Producător
Antinori este, probabil, cel mai cunoscut nume din lumea vinului italian. În ultimii 25 de ani, Piero Antinori a influențat-o covârșitor, dar, în 1996, când a preluat afacerea de la tatăl său, vinul toscan avea mari probleme, iar Chianti-ul era considerat ieftin și comun. Chiar dacă respectă tradiția, a hotărât că viitorul merită o schimbare. Împreună cu celălalt nume mare al vinului italian, oenologul Giacomo Tachis, și-au întors privirea către Franța și l-au luat drept consultant pe nu mai puțin celebrul oenolog bordelez Émile Peynaud. În 1970 au scos pe piață Tignanello, primul vin supertoscan și, totodată, primul vin care a demonstrat că Italia poate da vinuri cu adevărat mari. A urmat Solaia, un asamblaj pe bază de Cabernet - concurență pentru vinurile din Bordeaux și Napa Valley. Și apoi, a venit recunoașterea internațională: în 2000, Wine Spectator desemna Solaia 1997 drept Vinul anului. Era primul vin italian căruia i se făcea această onoare. După ce Tignanello și Solaia au dovedit că Toscana poate da vinuri de prima mână - atât din Sangiovese cât și din soiuri internaționale - la prețuri pe măsură, nu puțini producători italieni au înțeles că merită să le calce pe urme.