Champagne de Venoge Princes Extra Brut NV
Perioada optimă de consum: 2020 - 2030
Producător: Champagne de Venoge - Épernay
Soi: 35% Chardonnay, 35% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier
Culoare:
Miros: elegant și bine-definit, cu arome foarte frumoase de fruct și o prospețime plăcută
Gust: proaspăt, foarte delicat, ușor picant, pur și sărat pe palatin, cu perlaj frumos și sfârșit lung și mineral, dominat de Chardonnay
Recomandări gastronomice: un aperitiv superb care poate fi băut pe parcursul întregii mese
Alcool: 13%
Dozaj: 4 g/l
Temperatura de servire: 8-10°C
93 Puncte Parker: ”Princes Extra Brut NV este un asamblaj clasic de o treime Pinot Noir (din Hautvillers și Les Riceys), o treime Chardonnay (din Monthelon și Grauves) și o treime Pinot Meunier (din Chigny). Vinul se deschide cu arome foarte frumoase de fruct și o prospețime plăcută în nasul elegant și bine-definit. Proaspăt, foarte delicat, pur și sărat pe palatin, cu perlaj frumos și sfârșit lung și mineral, dominat de Chardonnay. Un aperitiv minunat, cu postgust lung și complex, așa că puteți continua să-l beți și cu primele preparate. Merge chiar și după cină, pentru că avem de-a face cu o șampanie răcoroasă, făcută ca la carte și cu sfârșit enorm de lung.”
Casa de Venoge, înființată în 1837, a reînviat mitica șampanie Princes creată în 1858 de Joseph de Venoge în onoarea Prinților de Orange. Sticla sa elegantă și faimoasă evocă carafele de cristal în care aristocrații europeni obișnuiau să decanteze șampania la începutul secolului XX.
Producător
Casa de Venoge & Cie, membră a Grupului Lanson-BCC, alături de Casele Lanson, Philipponnat, Bonnet, Boizel, a fost înființată în 1837 de emigrantul elvețian Henri-Marc de Venoge împreună cu fiul său, Joseph. Ei aleg ca simbol al casei banderola albastră (Cordon Bleu) care simbolizează râul Venoge din Elveția natală și Ordinul Spiritului Sfânt (Ordre du Saint-Esprit), cel mai cunoscut ordin cavaleresc al monarhiei franceze. După un an, Henri-Marc revoluționează marketingul vremii, creând prima etichetă ilustrată din istoria șampaniei.
În 1845, afacerea trece în mâinile lui Joseph de Venoge, devenit o figură marcantă a înaltei societăți din Epernay. Apoi, în 1858, el creează Cuvée des Princes, un omagiu adus Prinților de Orange. Este urmat, în 1866, de fiul său, Gaëtan, mare iubitor de artă, dar și bun negustor care dezvoltă considerabil exportul, în special pe piața americană. Sub conducerea lui, de Venoge primește în 1876 Marele Premiu de Excelență la Expoziția universală de la Philadelphia, iar în 1882 devine membru fondator al Syndicat des Grandes Marques de Champagne.
Între 1892 – 1922, de Venoge este condusă de fiica lui Gaëtan, Yvonne de Venoge și de soțul ei, Marchizul Adrien de Mun. Împreună, cei doi au crescut vânzările în rândurile aristocrației din Paris și din Europa, ajungând la vânzări de peste un milion de sticle într-o vreme în care întreaga regiune Champagne vindea 30 de milioane de sticle. După moartea Marchizului, în 1922, Casa a fost condusă de soția sa împreună cu mama ei.
Ultimul descendent direct al familiei de Venoge a părăsit conducerea firmei în 1958. După ce a întâmpinat, la fel ca majoritatea Caselor din Champagne, o serie de dificultăți financiare, în 1998 de Venoge a fost inclusă în Grupul Boizel Chanoine Champagne, devenit ulterior Lanson-BCC. Gilles de la Bassetière, angajat inițial ca director de vânzări pentru piața americană, a preluat conducerea Casei în 2005 și a reușit să-i redea strălucirea.