Domaine Henri Giraud Esprit Nature NV
Producător: Domaine Henri Giraud - Aÿ
Soi: 80% Pinot Noir, 20% Chardonnay - struguri cultivați organic
Culoare: galben auriu cu perlaj fin
Miros: debutează cu note de mere roșii, zmeură și coajă de portocală confiată; pe măsură ce se aerisește în pahar, apar cele de ciocolată și ghimbir de sushi
Gust: tone de profunzime și structură pentru o șampanie NV, forța fiindu-i dominată de cremozitate; corp mediu spre plin, cărnoas și învăluitor, are o vinozitate elegantă, cu aciditate vioaie și sfârșit lung și salin, cu note delicate de stejar
Recomandări gastronomice: aperitive, fazan umplut cu foie gras, salată asortată cu carne de bibilică, brânză Brie
Alcool: 12,5%
Dozaj: Brut Nature - 0 g/l
Temperatura de servire: 8-10°C
94 Puncte James Suckling: ”Chiar de la primul nas se fac simțite notele de mere roșii, zmeură și coajă de portocală confiată. Dar, pe măsură ce se aerisește în pahar, apar cele de ciocolată și ghimbir de sushi. Tone de profunzime și structură pentru o șampanie NV, forța fiindu-i dominată de cremozitate. Sfârșitul lung, salin te face să mai vrei un pahar. Din struguri cultivați organic.”
92 Puncte Parker: ”Bazată pe anul de recoltă 2017 (completată cu 50% vin din rezerva permanentă a casei) și degorjată în ianuarie 2020, ultima ediție a acestui vin se prezintă foarte bine, cu un mix de arome de fructe de livadă galbene și piersici și nuanțe de pâine prăjită, goajă de portocală confiată, flori albe, miere și migdale proaspete. Cu corp mediu spre plin, cărnoasă și învăluitoare, are o vinozitate elegantă, cu aciditate vioaie și sfârșit lung, cu note delicate de stejar. Fermentată în butoaie, cca 20% din asamblaj provine din viile domeniului.
Am avut parte de o degustare fascinantă la Champagne Henri Giraud, o casă binecunoscută pentru șampaniile sale fermentate în butoi, musculoase și vinoase. Șeful cramei, Sébastien Le Golvet, ne-a spus că Giraud vinifică fără pesticide sau ierbicide și își produce propriile butoaie în colaborare cu dogăriile Chassin, Champenoise, Mercurey și Gauthier.”
”Cea mai bună casă de șampanie de care nu a auzit, practic, nimeni” - așa sună descrierea lui Robert Parker. Ea se bazează pe faptul că, în anii 1990, șampaniile Giraud se vindeau numai direct unor clienți avizați din Franța și Italia.