Champagne Jacques Selosse V.O. Blanc de Blancs Extra Brut Grand Cru
Producător: Champagne Jacques Selosse - AOC Champagne
Soi: 100% Chardonnay - struguri cultivați organic și biodinamic
Culoare: Galben-auriu, cu perlaj fin și persistent
Miros: elegant și complex de fructe verzi de livadă, mere uscate, fagure de miere, nuci, cu aluzii subtile de lichior din ierburi aromate
Gust: rafinată, corpolentă, profundă și cărnoasă, este vibrantă, cu arome bine definite, mineralitate, perlaj foarte fin și sfârșit apetisant
Recomandări gastronomice: aperitive, fructe de mare, carne albă
Alcool: 12%
Temperatura de servire: 8-10°C
V.O. sau Version Originale este un cupaj din struguri din trei ani de recoltă consecutivi, proveniți de pe dealurile din Avize, Cramant și Oger. Șampania a stat șase ani pe drojdii, are un dozaj foarte mic (între 0 și 1,3 g/l) și este o șampanie de mare caracter.
***
Provenit dintr-o familie care cultiva viță de vie de câteva secole, Jacques Selosse a decis să-și producă propria șampanie. Prima ediție a ajuns pe piață în 1960. Astăzi, șampaniile Selosse sunt adevărate vinuri-cult, produse în cantități mici (60.000 sticle) și vândute pe alocații stricte. Această reputație incredibilă i se datorează în cea mai mare parte fiului lui Jacques, Anselme, care a preluat ștacheta în 1980, alături de soția sa Corinne. Excentric și obsedat de vinificare, el a studiat în Burgundia, unde a făcut stagii la unii dintre cei mai mari producători. Aici, s-a îndrăgostit de vinurile albe din Côte de Beaune și a hotărât să folosească aceleași tehnici la șampaniile sale. Perseverent, a devenit un nume de referință în Champagne, fiind printre primii producători mici care au demonstrat că pot face vinuri mari. Selosse a fost și este un "vigneron récoltant", adică un producător care-și face vinurile doar din struguri proprii. În ceea ce privește vinificarea, el nu urmează normele din Champagne, lăsând procesul să se desfășoare cât mai natural, cu minimum de intervenție. Pionier al biodinamicii în Champagne, el se diferențiază și prin faptul că-și fermentează vinul în butoaie de stejar, nu în tancuri de inox, așa cum fac majoritatea producătorilor din regiune. De asemenea, preferă să folosească drojdii indigene. De aici, calificativul de ”artizanal” care i se aplică foarte des.
După ce, în 1994, ghidul Gault-Millau i-a acordat titlul de ”Cel mai bun oenolog francez” în 2018, la 40 de ani după ce a scris o nouă pagină a istoriei șampaniei, Anselme a decis să se retragă, predând ștacheta fiului său Guillaume. Tranziția s-a făcut pe neobservate, căci Guillaume este, și el, un oenolog foarte talentat și plin de imaginație care a lucrat alături de tatăl său, preluându-i filosofia și măiestria. De altfel, Guillaume produce din 2009 și o șampanie pe care o îmbuteliază sub numele său. Nici nu se poate un urmaș mai potrivit pentru moștenirea lui Anselme, cel despre care Andrew Jefford spunea că ”Este greu să te gândești la un personaj din Champagne a cărui muncă să fi avut o influență mai mare decât a lui Anselme Selosse...Dacă viitorul șampaniei este, într-adevăr, unul în care terroir-ul va juca un rol mai important decât regiunea în sine, va trebui să fim mai atenți la Selosse.”
Producător
Provenit dintr-o familie care cultiva viță de vie de câteva secole, Jacques Selosse a decis să-și producă propria șampanie. Prima ediție a ajuns pe piață în 1960. Astăzi, șampaniile Selosse sunt adevărate vinuri-cult, produse în cantități mici (60.000 sticle) și vândute pe alocații stricte. Această reputație incredibilă i se datorează în cea mai mare parte fiului lui Jacques, Anselme, care a preluat ștacheta în 1980, alături de soția sa Corinne. Excentric și obsedat de vinificare, el a studiat în Burgundia, unde a făcut stagii la unii dintre cei mai mari producători. Aici, s-a îndrăgostit de vinurile albe din Côte de Beaune și a hotărât să folosească aceleași tehnici la șampaniile sale. Perseverent, a devenit un nume de referință în Champagne, fiind printre primii producători mici care au demonstrat că pot face vinuri mari. Selosse a fost și este un "vigneron récoltant", adică un producător care-și face vinurile doar din struguri proprii. În ceea ce privește vinificarea, el nu urmează normele din Champagne, lăsând procesul să se desfășoare cât mai natural, cu minimum de intervenție. Pionier al biodinamicii în Champagne, el se diferențiază și prin faptul că-și fermentează vinul în butoaie de stejar, nu în tancuri de inox, așa cum fac majoritatea producătorilor din regiune. De asemenea, preferă să folosească drojdii indigene. De aici, calificativul de ”artizanal” care i se aplică foarte des. După ce, în 1994, ghidul Gault-Millau i-a acordat titlul de ”Cel mai bun oenolog francez”, în 2018, la 40 de ani după ce a scris o nouă pagină a istoriei șampaniei, Anselme a decis să se retragă, predând ștacheta fiului său Guillaume. Tranziția s-a făcut pe neobservate, căci Guillaume este, și el, un oenolog foarte talentat și plin de imaginație care a lucrat alături de tatăl său, preluându-i filosofia și măiestria. De altfel, Guillaume produce din 2009 și o șampanie pe care o îmbuteliază sub numele său. Nici nu se poate un urmaș mai potrivit pentru moștenirea lui Anselme, cel despre care Andrew Jefford spunea că ”Este greu să te gândești la un personaj din Champagne a cărui muncă să fi avut o influență mai mare decât a lui Anselme Selosse...Dacă viitorul șampaniei este, într-adevăr, unul în care terroir-ul va juca un rol mai important decât regiunea în sine, va trebui să fim mai atenți la Selosse.”