Catena Appellation Tupungato Chardonnay 2020
Perioada optimă de consum: 2021-2024
Producător: Catena Zapata - Tupungato Vineyard (1450m), Mendoza
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: 100% Chardonnay
Culoare: galben-auriu
Miros: arome de pere, salcâm, flori de tei, cremă de porumb și stejar
Gust: opulent,expresiv și echilibrat, cu o textură crocantă, de lemn și o prospețime vioaie; sfârșit sec, serios și gustos în care senzațiile balsamice sunt consecința unor struguri puțin mai copți
Recomandări gastronomice: ca aperitiv sau cu fructe de mare, stridii, pește cu vin alb, carne albă, brânză de capră
Alcool: 13,5%
Aciditate totală: 5,9 g/l
pH: 3,3
Temperatura de servire: 10-12°C
Număr de sticle produse: 180.000
The juice is then fermented for 25 days with a post-fermentation maceration of 6 hours. 8 months in contact with the lees. 100% French oak.
Vinul este stabilizat la rece timp 12 ore, la 5ºC. Apoi, mustul este fermentat 25 zile cu o macerare post-fermentație de 6 ore. Maturat 8 luni pe drojdii în butoaie de stejar franțuzesc.
91 Puncte Parker: ”Appellation Tupungato Chardonnay 2020 combină subtonurile picante și afumate cu aromele florale și de fructe galbene, fiind un vin monovarietal expresiv și echilibrat, cu prospețime bună la 13,5% alcool și un sfârșit sec, serios și gustos în care senzațiile balsamice sunt consecința unor struguri puțin mai copți. În octombrie 2020 au fost îmbuteliate 180.000 sticle.”
91 Puncte Vinous: ”Appellation Tupungato Chardonnay 2020 vine din Tupungato, Valea Uco și a fost maturat până la opt luni în butoaie pe drojdii. Galben cu o tentă aurie. Nasul oferă arome de pere, salcâm, flori de tei, cremă de porumb și stejar. Pe palatin, este opulent, cu o textură crocantă, de lemn și o prospețime vioaie, în timp ce stejarul împinge aromele în partea din spate a gâtului.”
Producător
”Nicolás Catena Zapata este, pe drept cuvânt, cel care a pus vinurile argentiniene pe harta lumii, alegând să se concentreze exclusiv pe calitate. E fantastic că a pus și bazele unei dinastii de vinificatori.” Jancis Robinson, critic și jurnalist de vin
”Nicolás Catena Zapata este un vizionar de mare factură intelectuală, întotdeauna curios să afle despre alții și despre mersul lumii. Mai mult decât oricine altcineva, el a schimbat scena vitivinicolă argentiniană, ducând-o spre calitate.” Baron Eric de Rothschild, Château Lafite
”Am învățat de la bunicul și de la tatăl meu că vinul de calitate depinde de locul unde se naște și că în cramă putem face foarte puțin pentru a îmbunătăți ceea ce ne dă natura.” Nicolás Catena Zapata
Istoria vinului argentinian se confundă cu istoria familiei Catena. Ea îl are în centru pe Nicolás Catena Zapata, cel răsplătit cu titlul de ”Decanter Man of the Year 2009” de către prestigioasa revistă britanică. Era primul producător sud-american onorat cu această distincție. Cel căruia i se spune ”Robert Mondavi al Argentinei” s-a născut și a crescut în Mendoza, la podgoria înființată în 1902 de bunicii săi care emigraseră din Italia în 1898. De mic, a început să lucreze în vie, iar la 10 ani lucra deja în cramă. După studii încheiate cu un doctorat în economie, în anii 1960 a preluat conducerea podgoriei de la tatăl său, Domingo. Obsedat de calitate și încrezător în potențialul vinului argentinian, a investit într-o cramă la standarde internaționale, unde a început să producă vinuri de cea mai bună calitate cu care a deschis, rând pe rând, marile piețe ale lumii. Pentru aceasta, a cercetat și a inovat continuu: a dat o nouă viață Malbec-ului și a îndrăznit să planteze la altitudine mare - via Adrianna, considerată Grand Cru-ul Americii Latine, a fost prima vie plantată la 1450 m. Decisivă pentru succesul său a fost întâlnirea cu vinul californian - în anii 1980, când a fost invitat la Facultatea de economie a Universității Berkeley, a văzut cu ochii lui ce a însemnat revoluția vinului din Napa Valley. Inspirat de dorința californienilor de a face vinuri la fel de bune sau chiar mai bune decât cele din Franța, el a abandonat stilul tradițional italian și l-a adoptat pe cel californiano-francez: temperatură controlată pentru a proteja aromele strugurilor și folosirea baricurilor din stejar franțuzesc.
Apoi, a decis să pună bazele unei mișcări pe termen lung și a creat Catena Institute of Wine, liderul cercetării și dezvoltării nu doar pentru vinul său, ci pentru tot vinul argentinian care a devenit, astfel, tot mai bun din an în an.
Astăzi, crama este condusă de fiica sa, dr. Laura Catena, absolventă Magna cum laudae a Facultății de Medicină de la Harvard și deținătoare a unui doctorat de la Stanford. Ea își împarte timpul între San Francisco, unde practică medicina și Mendoza, unde continuă tradiția familiei aducându-i un suflu nou. Din respect pentru activitatea tatălui său, ea i-a dedicat vinul de top al domeniului, a cărui primă ediție a fost pusă pe piață în 1997. Făcut din struguri proveniți din via Adrianna, Nicolàs Catena Zapata a stabilit un nou standard de calitate pentru vinul argentinian, după ce a câștigat o serie de degustări în orb la care au participat cele mai mari vinuri ale lumii. De atunci, își păstrează nealterat statutul de vin-icoană al Argentinei.