Catena Zapata Adrianna Vineyard White Bones Chardonnay 2019
Perioada optimă de consum: 2021 - 2029
Producător: Catena Zapata - Via Adrianna - Gualtallary, Tupungato Alto Region, Uco Valley, Mendoza
Numele parcelei: White Bones (2,2 ha, 1.450 m altitudine)
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: 100% Chardonnay
Culoare: galben-auriu
Miros: foarte parfumat, cu fagure de miere, pere coapte și un pic de mere uscate
Gust: realmente excepțional, corpolent, cu intensitate și lungime incredibile; caracter intens de mere verzi și tone de flori; de asemenea, mango uscat; tușa de flor din butoi îi conferă un caracter unic; sfârșitul persistă minute întregi; aciditate interminabilă, vibrantă și textură minerală
Recomandări gastronomice: ca aperitiv sau cu fructe de mare, stridii, pește cu vin alb, carne albă, brânză de capră
Alcool: 12,6%
Aciditate totală: 8.1 g/l
pH: 3.2
Temperatura de servire: 10-12°C
Număr de sticle produse: 6.000
Nelimpezit și nefiltrat. Butoaie de 500 l. Drojdii sălbatice. Fermentat 45-95 zile în butoaie de stejar franțuzesc la 16°C. Batonaj. Fermentație malolactică parțială. Maturat 12-16 luni în butoaie de stejar franțuzesc la a doua, a treia și a patra folosire.
99 Puncte James Suckling: ”Fagure de miere, pere coapte și un pic de mere uscate. Foarte parfumat. Corpolent, cu intensitate și lungime incredibile. Caracter intens de mere verzi și tone de flori. De asemenea, mango uscat. Tușa de flor din butoi îi conferă un caracter unic. Sfârșitul persistă minute întregi. Aciditate interminabilă, vibrantă. Textură minerală. Beți-l sau păstrați-l.”
98 Puncte Parker: ”Chardonnay White Bones 2019 este foarte mentolat și provine din extraordinara vie Adrianna din Gualtallary. Numele (Oase albe) se referă la solul viei compus din straturi de depozite calcaroase și oase animale fosilizate - rămășițe ale unui râu care trecea prin regiune, aproape de Los Cerrillos del Jaboncillo; un sol vechi într-o formațiune nouă. 2019 a fost un an rece, iar vinul are numai 12,5% alcool și o aciditate notabilă (8.1 g). Acest vin are întotdeauna o personalitate mai extrovertită decât mai austerul White Stones. Debordează de ierburi aromatice, cimbru, lavandă, lemongrass, trandafir de stâncă, note balsamice, puțin curry (vinul a fost maturat puțin sub flor) și este vibrant pe palatin, cu aciditate efervescentă și vioaie. Sfârșit salin. Vibrant și proaspăt, mai degrabă în stilul unui Chablis. Realmente excepțional. Un vin foarte ușor de recunoscut. În mai 2020 au fost îmbuteliate 6.000 de sticle.”
Producător
”Nicolás Catena Zapata este, pe drept cuvânt, cel care a pus vinurile argentiniene pe harta lumii, alegând să se concentreze exclusiv pe calitate. E fantastic că a pus și bazele unei dinastii de vinificatori.” Jancis Robinson, critic și jurnalist de vin
”Nicolás Catena Zapata este un vizionar de mare factură intelectuală, întotdeauna curios să afle despre alții și despre mersul lumii. Mai mult decât oricine altcineva, el a schimbat scena vitivinicolă argentiniană, ducând-o spre calitate.” Baron Eric de Rothschild, Château Lafite
”Am învățat de la bunicul și de la tatăl meu că vinul de calitate depinde de locul unde se naște și că în cramă putem face foarte puțin pentru a îmbunătăți ceea ce ne dă natura.” Nicolás Catena Zapata
Istoria vinului argentinian se confundă cu istoria familiei Catena. Ea îl are în centru pe Nicolás Catena Zapata, cel răsplătit cu titlul de ”Decanter Man of the Year 2009” de către prestigioasa revistă britanică. Era primul producător sud-american onorat cu această distincție. Cel căruia i se spune ”Robert Mondavi al Argentinei” s-a născut și a crescut în Mendoza, la podgoria înființată în 1902 de bunicii săi care emigraseră din Italia în 1898. De mic, a început să lucreze în vie, iar la 10 ani lucra deja în cramă. După studii încheiate cu un doctorat în economie, în anii 1960 a preluat conducerea podgoriei de la tatăl său, Domingo. Obsedat de calitate și încrezător în potențialul vinului argentinian, a investit într-o cramă la standarde internaționale, unde a început să producă vinuri de cea mai bună calitate cu care a deschis, rând pe rând, marile piețe ale lumii. Pentru aceasta, a cercetat și a inovat continuu: a dat o nouă viață Malbec-ului și a îndrăznit să planteze la altitudine mare - via Adrianna, considerată Grand Cru-ul Americii Latine, a fost prima vie plantată la 1450 m. Decisivă pentru succesul său a fost întâlnirea cu vinul californian - în anii 1980, când a fost invitat la Facultatea de economie a Universității Berkeley, a văzut cu ochii lui ce a însemnat revoluția vinului din Napa Valley. Inspirat de dorința californienilor de a face vinuri la fel de bune sau chiar mai bune decât cele din Franța, el a abandonat stilul tradițional italian și l-a adoptat pe cel californiano-francez: temperatură controlată pentru a proteja aromele strugurilor și folosirea baricurilor din stejar franțuzesc.
Apoi, a decis să pună bazele unei mișcări pe termen lung și a creat Catena Institute of Wine, liderul cercetării și dezvoltării nu doar pentru vinul său, ci pentru tot vinul argentinian care a devenit, astfel, tot mai bun din an în an.
Astăzi, crama este condusă de fiica sa, dr. Laura Catena, absolventă Magna cum laudae a Facultății de Medicină de la Harvard și deținătoare a unui doctorat de la Stanford. Ea își împarte timpul între San Francisco, unde practică medicina și Mendoza, unde continuă tradiția familiei aducându-i un suflu nou. Din respect pentru activitatea tatălui său, ea i-a dedicat vinul de top al domeniului, a cărui primă ediție a fost pusă pe piață în 1997. Făcut din struguri proveniți din via Adrianna, Nicolàs Catena Zapata a stabilit un nou standard de calitate pentru vinul argentinian, după ce a câștigat o serie de degustări în orb la care au participat cele mai mari vinuri ale lumii. De atunci, își păstrează nealterat statutul de vin-icoană al Argentinei.