Catena Zapata Adrianna Vineyard White Stones Chardonnay 2019
Perioada optimă de consum: 2021-2030
Producător: Catena Zapata - Via Adrianna - Gualtallary, Tupungato Alto Region, Uco Valley, Mendoza
Numele parcelei: White Stones (2,5 ha, 1.450 m altitudine)
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: 100% Chardonnay
Culoare: galben-auriu
Miros: foarte parfumat, cu fagure de miere, pere coapte și un pic de mere uscate
Gust: realmente excepțional, corpolent, cu intensitate și lungime incredibile; caracter intens de mere verzi și tone de flori; de asemenea, mango uscat; tușa de flor din butoi îi conferă un caracter unic; sfârșitul persistă minute întregi; aciditate interminabilă, vibrantă și textură minerală
Recomandări gastronomice: ca aperitiv sau cu fructe de mare, stridii, pește cu vin alb, carne albă, brânză de capră
Alcool: 12,9%
Aciditate totală: 7,75 g/l
pH: 3,1
Temperatura de servire: 10-12°C
Număr de sticle produse: 6.600
Nelimpezit și nefiltrat. Stabilizat la rece în cisterne de inox, la 6º C. Fermentat 45-95 zile în butoaie de stejar franțuzesc la 16°C. Fermentație malolactică parțială. Maturat 12-16 luni în butoaie de stejar franțuzesc la a doua, a treia și a patra folosire.
99 Puncte Parker: ”Uluitorul White Stones Chardonnay 2019 provine din 27 de rânduri excepționale plantate pe Lotul 1 al viei Adrianna, unde solul constă din pietre albe ovale acoperite cu pietriș. Via Adrianna este plantată la o altitudine de aproape 1500 m deasupra nivelului mării, în Tupungato, districtul Gualtallary. Solul pietros nu lasă rădăcinile să pătrundă în adâncime, asigurând drenajul optim. Nopțile reci asigură coacerea înceată, retenția optimă a acizilor și randament scăzut. Acest vin este întotdeauna mai auster decât White Bones, mai mineral și mai reținut, mai puțin aromat, mai echilibrat, cu alcoolul puțin mai ridicat și o aciditate foarte bună, fiind mai rotund și mai apropiat de un Meursault decât de un Chablis, dar având, totuși, prospețimea de citrice, aromele puternice și un pic de condimente (curry) datorită maturării în butoaie sub flor. Anul acesta, cele două vinuri albe au o personalitate mai puternică, posibil și datorită anului mai rece, dar și pentru că poducătorul a ajuns la o mai bună cunoaștere a locului. Este încă foarte tânăr și neevoluat; poate fi băut acum, dar după ce va petrece mai mult timp în sticlă, va câștiga în complexitate. Acum, sfârșitul este marcat de aciditate și sare, ceea ce-l face foarte vibrant. În mai 2020 au fost îmbuteliate 6.600 sticle.”
98 Puncte James Suckling: ”Un White Stones cu miros foarte subtil dar intens de piatră, oase, coajă rasă de lămâie și mere uscate care introduce un vin corpolent, încă închis, dar cu o structură compactă a fructului - mango feliat și mere fierte. Sfârșit vioi, de o mineralitate flamboiantă. Va fi mai bun în 2022.”
Producător
”Nicolás Catena Zapata este, pe drept cuvânt, cel care a pus vinurile argentiniene pe harta lumii, alegând să se concentreze exclusiv pe calitate. E fantastic că a pus și bazele unei dinastii de vinificatori.” Jancis Robinson, critic și jurnalist de vin
”Nicolás Catena Zapata este un vizionar de mare factură intelectuală, întotdeauna curios să afle despre alții și despre mersul lumii. Mai mult decât oricine altcineva, el a schimbat scena vitivinicolă argentiniană, ducând-o spre calitate.” Baron Eric de Rothschild, Château Lafite
”Am învățat de la bunicul și de la tatăl meu că vinul de calitate depinde de locul unde se naște și că în cramă putem face foarte puțin pentru a îmbunătăți ceea ce ne dă natura.” Nicolás Catena Zapata
Istoria vinului argentinian se confundă cu istoria familiei Catena. Ea îl are în centru pe Nicolás Catena Zapata, cel răsplătit cu titlul de ”Decanter Man of the Year 2009” de către prestigioasa revistă britanică. Era primul producător sud-american onorat cu această distincție. Cel căruia i se spune ”Robert Mondavi al Argentinei” s-a născut și a crescut în Mendoza, la podgoria înființată în 1902 de bunicii săi care emigraseră din Italia în 1898. De mic, a început să lucreze în vie, iar la 10 ani lucra deja în cramă. După studii încheiate cu un doctorat în economie, în anii 1960 a preluat conducerea podgoriei de la tatăl său, Domingo. Obsedat de calitate și încrezător în potențialul vinului argentinian, a investit într-o cramă la standarde internaționale, unde a început să producă vinuri de cea mai bună calitate cu care a deschis, rând pe rând, marile piețe ale lumii. Pentru aceasta, a cercetat și a inovat continuu: a dat o nouă viață Malbec-ului și a îndrăznit să planteze la altitudine mare - via Adrianna, considerată Grand Cru-ul Americii Latine, a fost prima vie plantată la 1450 m. Decisivă pentru succesul său a fost întâlnirea cu vinul californian - în anii 1980, când a fost invitat la Facultatea de economie a Universității Berkeley, a văzut cu ochii lui ce a însemnat revoluția vinului din Napa Valley. Inspirat de dorința californienilor de a face vinuri la fel de bune sau chiar mai bune decât cele din Franța, el a abandonat stilul tradițional italian și l-a adoptat pe cel californiano-francez: temperatură controlată pentru a proteja aromele strugurilor și folosirea baricurilor din stejar franțuzesc.
Apoi, a decis să pună bazele unei mișcări pe termen lung și a creat Catena Institute of Wine, liderul cercetării și dezvoltării nu doar pentru vinul său, ci pentru tot vinul argentinian care a devenit, astfel, tot mai bun din an în an.
Astăzi, crama este condusă de fiica sa, dr. Laura Catena, absolventă Magna cum laudae a Facultății de Medicină de la Harvard și deținătoare a unui doctorat de la Stanford. Ea își împarte timpul între San Francisco, unde practică medicina și Mendoza, unde continuă tradiția familiei aducându-i un suflu nou. Din respect pentru activitatea tatălui său, ea i-a dedicat vinul de top al domeniului, a cărui primă ediție a fost pusă pe piață în 1997. Făcut din struguri proveniți din via Adrianna, Nicolàs Catena Zapata a stabilit un nou standard de calitate pentru vinul argentinian, după ce a câștigat o serie de degustări în orb la care au participat cele mai mari vinuri ale lumii. De atunci, își păstrează nealterat statutul de vin-icoană al Argentinei.