El Enemigo Chenin 2022
Perioada optimă de consum: 2025-2029
Producător: El Enemigo - Gualtallary, Tupungato (Valle de Uco), Mendoza
Proprietar: Adrianna Catena și Alejandro Vigil, oenologul-șef al Catena Zapata
Via: Ugarteche
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: Chenin Blanc
Culoare: galben
Miros: hiper-mineral, plin de arome de scoici zdrobite, lime și o notă subtilă de nuci albe
Gust:amplu și tensionat, dar totodată elegant și transparent, cu o aciditate sărată, revigorantă și un final lung, frumos auster și liniar
Recomandări gastronomice: preparate din pește alb, fructe de mare, crustacee, risotto cu șofran sau brânzeturi cremoase și delicate
Alcool: 12,5%
Temperatura de servire: 8-10°C
Vinificat în bazine de beton cu drojdii sălbatice, la temperatura maximă de 18°C.
95 Puncte James Suckling: “Nas hiper-mineral, plin de arome de scoici zdrobite, lime și o notă subtilă de nuci albe. Palatul este amplu și tensionat, dar totodată elegant și transparent, cu o aciditate sărată, revigorantă și un final lung, frumos auster și liniar. Ador puritatea asemănătoare apei minerale pe care o are acest vin. Bucurați-vă de el acum pentru mineralitatea sa salină și metalică, dar acesta va evolua excelent în timp.”
Ediția 2021 - 95 Puncte James Suckling: ”Nas sărat apetisant cu note de lămâi fierte, minerale de piatră fierbinte, drojdie, ienupăr și aluzii de coajă de pâine și migdale. Corpolent, dar vivace și ușor fenolic, cu o prospețime și o forță extraordinare. Sfârșit transparent, sec și salin. Delicios și super băubil. Beți-l sau păstrați-l.”
Producător
El Enemigo este rodul colaborării dintre Alejandro Vigil, oenologul-șef al Catena Zapata și Adrianna Catena, fiica cea mică a lui Nicolás Catena. Ideea le-a venit într-o seară de septembrie 2009, la Londra, pe când părăseau sediul Ambasadei Argentinei, unde Nicolás Catena tocmai primise titlul de ”Man of the Year” acordat de revista Decanter. Atunci au hotărât că vor face împreună un vin care să fie expresia respectului lor profund față de istorie și tradiții, dar și a disprețului față de status quo. Visul lor a devenit realitate, iar vinurile i-au cucerit rapid atât pe consumatori cât și pe critici.
Despre Alejandro Vigil se spune că este un maestru al Chardonnay-ului și al Cabernetului Franc, dar și un om căruia îi place să rupă barierele. Expert în sol, el a condus mulți ani Institutul vinului din Argentina. Totodată, el este creatorul vinului El Gran Enemigo, pentru care a primit punctajul maxim, 100 puncte, singurul acordat vreodată de The Wine Advocate unui Cabernet Franc pur. Alejandro spune că îi place să facă vinuri abordabile, pe care să le bei cu aceeași plăcere cu care asculți o arie de Mozart.
La rândul ei, Adrianna, mezina familiei Catena, este posesoarea unui doctorat în istoria modernă a Spaniei susținut la Universitatea din Oxford. Dincolo de pasiunea pentru istorie și scris, ea a moștenit de la familie microbul vinului. Și-a dorit dintotdeauna să continue tradiția familiei, creând vinuri inspirate de natură, care vorbesc de la sine.
Vinurile produse de Alejandro și Adrianna poartă numele de El Enemigo (Dușmanul). Ele sunt produse în crama de la Piedemonte al Sur, din sudul Mendozei. Numele a fost inspirat de capodopera lui Dante, Divina Comedie: ”La sfârșitul călătoriei, ne amintim o singură bătălie. Cea pe care am dus-o cu noi înșine, dușmanul originar. Cea care ne-a definit.” - un tribut adus căutărilor devenite realitate.