Torbreck Woodcutter's Semillon 2023
Perioada optimă de consum: 2024-2038
Producător: Torbreck Vintners - Barossa Valley (Rowland Flat, Ebenezer)
Soi: 100% Semillon (clona Madeira) - vițe vechi de peste 100 ani, struguri culeși manual în mai multe ture, timp de o lună
Culoare: galben pal cu tente verzui
Miros: note frumoase de lămâie și lime echilibrate de note de flori de citrice și lime kaffir; în timp, dezvoltă note complexe de brioșă și lemon curd
Gust: proaspăt și răcoros, corp mediu, aciditate puternică, învăluitor la mijlocul evoluției pe palatin
Recomandări gastronomice: fructe de mare și preparate fine din pește cu carne albă
Alcool: 13,5%
Aciditate: 5,95 g/l
pH: 3,26
Temperatura de servire: 8°C
Maturat 3 luni - 60% în tancuri de inox, 40% în baricuri de stejar franțuzesc. Se poate bea și acum, sau poate fi păstrat 7-15 ani în condiții propice. Un adevărat Semillon din Australia!
92 Puncte Parker: ”Woodcutter's Semillon 2023 are un nas fin și ierbos condimentat cu note de mere verzi, lychee, fân, paie, iarbă tăiată, lemongrass, lime brûlée și cretă. Realmente foarte bun; învăluitor la mijlocul evoluției pe palatin. Bun! Frumos. 13,5% alcool, dop metalic cu filet.”
Producător
Torbreck Vitners s-a născut din dorința de a crea un domeniu care să ajungă în topul ierarhiei mondiale. Viziunea fondatorului Dave Powell, cel care a înființat Torbreck în 1994, a fost de a aduce un omagiu viilor din Barossa, vale care reunește unele dintre cele mai vechi vițe de pe planetă. El a pornit aventura Torbreck după ce a lucrat câțiva ani la renumita cramă Rockford. Numele i l-a pus după o pădure din Scoția, unde a lucrat ca tăietor de bușteni. A început prin a căuta surse unice de Shiraz, Grenache, Mourvèdre (Mataro) și Viognier. În cei 19 ani cât a lucrat la Torbreck, Dave Powell a strâns în jurul lui un număr impresionant de viticultori din Barossa, pe care i-a ajutat să resusciteze câteva dintre cele mai vechi vii din lume.
La sfârșitul anului 2002, crama a fost vândută omului de afaceri australian Jack Cowin, iar Powell a continuat să lucreze ca oenolog și managing director. În 2008, Torbreck Vitners a fost cumpărată de Peter Kite, proprietar, de asemenea, al Quivira Winery din Sonoma. Dave Powell a părăsit crama în 2013, iar din 2016, oenolog-șef și director general este Ian Hongel. Împreună cu viticultorul Nigel Breischke, el a rămas fidel angajamentului tradițional al Torbreck față de viile cu vițe vechi și clone tradiționale, introducând practicile viticulturii sustenabile în toate viile.
Primul succes al cramei l-a reprezentat Ranrig 1996, care a fost pus pe piață în 1997, iar o recenzie pozitivă din numărul din iunie 1999 al Wine Advocate, a stârnit imediat interesul colecționarilor internaționali.
Cunoscută inițial datorită vinurile roșii, în anii din urmă Torbreck este tot mai apreciată pentru vinurile sale albe produse din soiurile Viognier, Marsanne și Roussanne.
Datorită unicității lor, vinurile Torbreck sunt astăzi exportate în peste 50 de țări.