Château Pape Clément Blanc 2019
Perioada optimă de consum: 2023-2038
Producător: Château Pape Clément - Grand Vin de Graves, Pessac-Léognan
Proprietar: Bernard Magrez
Oenolog: Michel Rolland
Soi: 46% Sauvignon Blanc, 40% Semillon, 14% Sauvignon Gris - struguri culeși manual și nedesciorchinați
Culoare: galben-auriu profund, cu tente verzi-aurii
Miros: arome de măr verde, lime, kumquat, cimbru proaspăt, cremene, piatră și cochilie de stridie
Gust: corp mediu, cu aciditate vioaie și un palat sărat, mineral și tonic, vibrant și intens, plin de energie și prospețime, cu multă aciditate vie, final strâns.
Recomandări gastronomice: pește (limbă de mare, saint-pierre, somon, păstrăv), carne albă, carne roșie friptă sau prăjită, jamón ibérico, brânzeturi rafinate și cu arome puternice (Comté)
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 8-10°C
Unul dintre cele mai bune vinuri albe din Bordeaux. Fermentat 60% în butoaie de stejar franțuzesc de capacitate la 225 la 500 de litri, 22% noi. 7% fermentat in cuve de ciment de noua generatie în forma de ou, 7% fermentat in foudre mari de stejar francez, 44% noi. Maturat pe drojdii fine cu batonaj.
97 Puncte James Suckling: ”Arome de măr verde, lime, kumquat, cimbru proaspăt, cremene, piatră și cochilie de stridie. Corp mediu, cu aciditate vioaie și un palat sărat, mineral și tonic. Vibrant și intens, plin de energie și prospețime. Multă aciditate vie. Final strâns. Mai lăsați-l încă trei-patru ani la sticlă.”
96 Puncte Jeb Dunnuck: "Vinul alb emblematic al château-ului, Château Pape Clément Blanc 2019, este un amestec de 46% Sauvignon, 40% Sémillon și restul Sauvignon Gris. Nuanța sa aurie deschisă este însoțită de un parfum splendid de mandarină, grapefruit cu miere, flori albe și mineralitate cretoasă. Îmi place prospețimea și vivacitatea sa olfactivă, iar pe palat impresionează prin bogăție medie spre plină, o textură suplă, seducătoare și opulentă, aciditate bună și un final remarcabil. Este un Bordeaux Blanc superb, armonios și complet, care va rezista cel puțin 15 ani în pivnițe reci, deși este absolut încântător chiar și acum. Stilul actual al acestui alb pune mai mult accent pe finețe și eleganță, în contrast cu abordarea mai opulentă și senzuală din trecut."
Producător
Château Pape Clément, un domeniu de 32,5 ha, este un adevărat simbol al Bordeaux-ului, fiind cel mai vechi domeniu viticol al regiunii - recolta cu nr 700 a fost culeasă în 2006! Din 1959, el este clasificat Cru Classé atât pentru vinurile roșii cât și pentru cele albe.
Domeniul își datorează numele celui mai ilustru proprietar al său: Bertrand de Goth, născut în 1264 și devenit, la 31 de ani, Episcop de Comminges, pentru ca în 1299 să devină Arhiepiscop al Bordeaux-ului. După moartea Papei Benedict XI, Bertrand de Goth a devenit Papa Clément V. În 1309, susținut fiind de regele Filip IV, el a mutat curtea papală la Avignon, rupându-se de Roma. Obligațiile papale nemaipermițându-i să se ocupe de via sa din Pessac, La Mothe, o dăruiește Arhiepiscopului de Bordeaux. De aici încolo, ea va purta numele ilustrului pontif.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, după Revoluție, proprietatea papală a fost naționalizată și vândută ca ”bun național”. A urmat o serie de proprietari, printre care poetul și viticultorul Paul Montaigne. Devenit proprietar în 1939, el a replantat viile și l-a angajat pe celebrul oenolog Emile Peynaud pentru a face vinurile. Rezultatele s-au văzut de abia după 10 ani, când Château Pape Clément avea să promoveze în trioul fruntaș din Pessac, alături de Haut-Brion și La Mission.
Intrat în proprietatea lui Bernard Magrez, ”omul cu 40 de Château-uri”, în 1986, Pape Clément a devenit sinonim nu doar cu excelența în vin, ci și cu un stil de viață autentic și luxuriant.