Château Smith Haut-Lafitte Pessac-Léognan Grand Cru Classé Blanc 2019
Perioada optimă de consum: 2021-2035
Producător: Château Smith Haut-Lafitte - Pessac-Léognan
Proprietari: Florence și Daniel Cathiard, foști campioni olimpici la ski
Soi: 90% Sauvignon Blanc, 5% Sémillon, 5% Sauvignon Gris - vițe vechi, în medie, de 38 ani, struguri culeși manual
Culoare: galben pal
Miros: foarte expresiv, cu note extraordinar de proaspete de citrice - grapefruit, dar și note de fructe galbene coapte - piersici, caise, mango urmate de note florale și picante (flori de soc, anason stelat) care îi completează complexitatea aromatică
Gust: atac plin de nerv, după care vinul își dezvăluie concentrația, puterea și onctuozitatea; aciditate frumoasă, echilibrată fantastic de concentrație, textură foarte catifelată, o paletă aromatică dominată de fructe galbene și citrice, cu note foarte complexe de condimente și flori albe
Recomandări gastronomice: aperitiv, fructe de mare, pește
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 8-12°C
Fermentat în butoaie de stejar 50% noi. Maturat 12 luni pe drojdii, cu batonaj, în butoaie de stejar de producție proprie, 50% noi și 50% la a doua folosire.
98 Puncte Wine Enthusiast
97 Puncte James Suckling: "Arome de mere uscate, pere, piersici și piatră zdrobită. Flori proaspete, precum liliac. Corpolent, cu straturi de fruct, este proaspăt și cremos pe palatin. Sfârșit care persistă minute în șir. Un Smith rafinat, precis și polisat. Concentrat, dar reținut în final. Are nevoie de doi sau trei ani ca să se deschidă.”
Producător
În 1365, Verrier Dubosc semna primele documente păstrate despre acest domeniu, în care sunt menționate și câteva vinuri. Apoi, la mijlocul secolului al XVIII-lea, proprietatea trece în mâinile lui George Smith, un negustor scoțian de vinuri care i-a dat numele său. În 1842, castelul este cumpărat de Lodi Martin Duffour-Dubergier, primar al Bordeaux-ului și semnatar al Clasificării de la 1855, care l-a ridicat la rangul de Grand Cru Exceptionnel. Ulterior, în 1958, Louis Eschenauer, un negustor celebru, cumpără domeniul ale cărui vinuri le vindea încă de la începutul secolului al XX-lea. Prestigioasa istorie a acestui loc unic ia o nouă turnură în 1990, când intră în proprietatea campionului olimpic de schi Daniel Cathiard care-l scoate din penumbră, transformându-l într-unul din domeniile de frunte din Graves. El a redus la minimum cantitatea de produse chimice și ierbicide folosită în vie, a modernizat complet crama, a crescut proporția de butoaie noi folosite la maturare și, nu în ultimul rând, a apelat la serviciile a trei consultanți celebri, unul dintre ei fiind, bineînțeles, Michel Rolland. Cele 55 ha de vie ale domeniului sunt situate pe o creastă cu pietriș, la est de Château Haut-Bailly. Vinurile roșii sunt fermentate în inox și maturate în butoaie de stejar 50% noi timp de 15-18 luni, fiind îmbuteliate fără a fi limpezite și filtrate . Nu e de mirare că fiicele lui Daniel și Florence Cathiard au moștenit talentul în afaceri al părinților. Mathilde Thomas-Cathiard și soțul ei Bertrand Thomas au înființat Laboratoarele Caudalie, vestite în întreaga lume pentru produsele cosmetice exclusiviste din sâmburi și lăstari de viță. Iar Alice Tourbier Cathiard conduce, împreună cu soțul ei Jérôme, două lanțuri hoteliere de vis: Les Sources de Caudalie, Palace Champêtre, plus Les Etangs de Corot din Versailles.