Château Pape Clément ”Clémentin” Blanc 2020
Perioada optimă de consum: 2022-2029
Producător: Château Pape Clément - Pessac-Léognan
Proprietar: Bernard Magrez
Oenolog: Michel Rolland
Soi: 75% Sauvignon Blanc, 20% Sémillon, 5% Muscadelle - struguri culeși manual și nedesciorchinați
Culoare: galben-auriu cu tente verzi-aurii
Miros: parfum atrăgător de mure, coacăze negre și piatră zdrobită
Gust: seducător, cu corp mediu, aromele regăsite și în nas, tanini cremoși și sfârșit proaspăt
Recomandări gastronomice: pește (limbă de mare, saint-pierre, somon, păstrăv), carne albă, carne roșie friptă sau prăjită, jamón ibérico, brânzeturi rafinate și cu arome puternice (Comté)
Alcool: 13%
Temperatura de servire: 8-10°C
Fermentat în butoaie de stejar franțuzesc. Maturat 15 luni pe drojdii fine - 55% butoaie noi, 35% butoaie de un an și 10%
tancuri de beton în formă de ou.
92-93 Puncte James Suckling: ”Caracter foarte atrăgător de mure, coacăze negre și piatră zdrobită atât în nas, cât și în gură. Corp mediu cu tanini cremoși și sfârșit proaspăt. Un al doilea vin seducător de la Pape Clément.”
Producător
Château Pape Clément, un domeniu de 32,5 ha, este un adevărat simbol al Bordeaux-ului, fiind cel mai vechi domeniu viticol al regiunii - recolta cu nr 700 a fost culeasă în 2006! Din 1959, el este clasificat Cru Classé atât pentru vinurile roșii cât și pentru cele albe.
Domeniul își datorează numele celui mai ilustru proprietar al său: Bertrand de Goth, născut în 1264 și devenit, la 31 de ani, Episcop de Comminges, pentru ca în 1299 să devină Arhiepiscop al Bordeaux-ului. După moartea Papei Benedict XI, Bertrand de Goth a devenit Papa Clément V. În 1309, susținut fiind de regele Filip IV, el a mutat curtea papală la Avignon, rupându-se de Roma. Obligațiile papale nemaipermițându-i să se ocupe de via sa din Pessac, La Mothe, o dăruiește Arhiepiscopului de Bordeaux. De aici încolo, ea va purta numele ilustrului pontif.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, după Revoluție, proprietatea papală a fost naționalizată și vândută ca ”bun național”. A urmat o serie de proprietari, printre care poetul și viticultorul Paul Montaigne. Devenit proprietar în 1939, el a replantat viile și l-a angajat pe celebrul oenolog Emile Peynaud pentru a face vinurile. Rezultatele s-au văzut de abia după 10 ani, când Château Pape Clément avea să promoveze în trioul fruntaș din Pessac, alături de Haut-Brion și La Mission.
Intrat în proprietatea lui Bernard Magrez, ”omul cu 40 de Château-uri”, în 1986, Pape Clément a devenit sinonim nu doar cu excelența în vin, ci și cu un stil de viață autentic și luxuriant.