Château Smith Haut-Lafitte Le Petit Smith Haut Lafitte Blanc 2021
Perioada optimă de consum: 2023-2030
Producător: Château Smith Haut-Lafitte - Pessac-Léognan / Graves
Proprietari: Florence și Daniel Cathiard
Oenolog: Fabien Teitgen
Soi: 80% Sauvignon Blanc, 20% Sémillon - vii cultivate organic și biodinamic, struguri culeși manual și presați într-un mediu lipsit de oxigen pentru a păstra aromele intacte
Culoare: galben pal translucid și strălucitor
Miros: atât proaspăt cât și matur cu note plăcute de mango verde, papaya, lime și kiwi și tușe de cremene și scoici
Gust: complex, fenolic și mineral cu arome de fructe cu sâmbure coapte, corp mediu, forță și sfârșit texturat
Recomandări gastronomice: aperitiv, fructe de mare, pește
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 8-12°C
Fermentat în butoaie de stejar franțuzesc 50% noi și făcute în dogăria proprie. Maturat 10 luni pe drojdii cu batonaj în butoaie de stejar 50% noi din dogăria proprie.
93-94 Puncte James Suckling: ”Atât proaspăt cât și matur cu note plăcute de mango verde, papaya, lime și kiwi. De asemenea, cremene și scoici. Corp mediu, forță și sfârșit texturat. 80% Sauvignon Blanc, 20% Sémillon. Făcut din struguri cultivați organic.”
Producător
În 1365, Verrier Dubosc semna primele documente păstrate despre acest domeniu, în care sunt menționate și câteva vinuri. Apoi, la mijlocul secolului al XVIII-lea, proprietatea trece în mâinile lui George Smith, un negustor scoțian de vinuri care i-a dat numele său. În 1842, castelul este cumpărat de Lodi Martin Duffour-Dubergier, primar al Bordeaux-ului și semnatar al Clasificării de la 1855, care l-a ridicat la rangul de Grand Cru Exceptionnel. Ulterior, în 1958, Louis Eschenauer, un negustor celebru, cumpără domeniul ale cărui vinuri le vindea încă de la începutul secolului al XX-lea. Prestigioasa istorie a acestui loc unic ia o nouă turnură în 1990, când intră în proprietatea campionului olimpic de schi Daniel Cathiard care-l scoate din penumbră, transformându-l într-unul din domeniile de frunte din Graves. El a redus la minimum cantitatea de produse chimice și ierbicide folosită în vie, a modernizat complet crama, a crescut proporția de butoaie noi folosite la maturare și, nu în ultimul rând, a apelat la serviciile a trei consultanți celebri, unul dintre ei fiind, bineînțeles, Michel Rolland. Cele 55 ha de vie ale domeniului sunt situate pe o creastă cu pietriș, la est de Château Haut-Bailly. Vinurile roșii sunt fermentate în inox și maturate în butoaie de stejar 50% noi timp de 15-18 luni, fiind îmbuteliate fără a fi limpezite și filtrate . Nu e de mirare că fiicele lui Daniel și Florence Cathiard au moștenit talentul în afaceri al părinților. Mathilde Thomas-Cathiard și soțul ei Bertrand Thomas au înființat Laboratoarele Caudalie, vestite în întreaga lume pentru produsele cosmetice exclusiviste din sâmburi și lăstari de viță. Iar Alice Tourbier Cathiard conduce, împreună cu soțul ei Jérôme, două lanțuri hoteliere de vis: Les Sources de Caudalie, Palace Champêtre, plus Les Etangs de Corot din Versailles.