Domaine de Chevalier L’Esprit de Chevalier Blanc 2020
Producător: Domaine de Chevalier - Pessac-Léognan
Proprietar: Olivier Bernard
Oenolog: Stéphane Dérenoncourt
Soi: 70% Sauvignon Blanc, 30% Sémillion
Culoare: galben-auriu deschis
Miros: proaspăt și complex, de fructe albe ușor baricate, fructe tropicale
Gust: dominat de prospețime și concentrat, vinul este elegant, vioi și exotic, cu aciditate proaspătă și mineralitatea discretă și elegantă tipică domeniului; pe palatin, e rotund, chiar cărnos, pur și direct, cu o textură datorată batonajului intens; arome din același registru ca cel olfactiv, plus frumoase note de grapefruit și cimișir; sfârșit persistent, la fel de elegant și complex
Recomandări gastronomice: icre, caviar, fructe de mare, scoici, pește, pui
Alcool: 13.5%
Temperatura de servire: 10-12°C
Număr de sticle produse: 10 000
Maturat 12 luni în butoaie de stejar noi și vechi.
94 Puncte James Suckling: ”Crushed stone, sliced apple and lemon. Green apple. Some limes, too. Full and intense with beautiful intensity and brightness. Phenolic and vivid. Flavorful finish. Vibrant. 60% sauvignon blanc and 40% semillon. Drink or hold.”
Ediția 2017 - 95 Puncte James Suckling: ”Arome de mere coapte, piersică și pară. Subtonuri de piatră și calcar. Corp plin. Dens și stratificat. Sfârșit fantastic, de pieliță de portocală uscată, sare și fruct. Frumos și acum (decembrie 2019), dar va fi și mai bun peste un an sau doi. Cel de-al doilea vin al Domaine de Chevalier.”
L’Esprit de Chevalier Blanc este cel de-al doilea vin al reputatului Domaine de Chevalier, considerat a fi cel mai bun producător de vin alb din Bordeaux. L’Esprit de Chevalier beneficiază de aceleași condiții stricte de selecție ca și prima etichetă: struguri recoltați la maturitatea optimă și, mai ales, selecționarea butoaielor. Vinul din fiecare butoi este testat de cinci specialiști și de oenologul domeniului, nu mai puțin celebrul Stéphane Dérenoncourt. Până în 2016, la moartea sa, vinurile albe erau produse de un alt nume mare al vinului francez, Denis Dubourdieu, iar Dérenoncourt răspundea de cele roșii. Dacă unul singur dintre specialiști nu este convins de calitatea vinului dintr-un butoi, acesta este scos din cursa pentru prima etichetă, urmând a fi gustat din nou pentru a se vedea dacă îndeplinește cerințele pentru cel de-al doilea vin. Dacă nu trece testul nici acum, el va intra în cel de-al treilea vin.
Producător
Domaine de Chevalier, ale cărui vinuri roșii și albe sunt clasificate, a luat naștere în secolul al XVIII-lea. Situat la marginea orașului Bordeaux, el a fost cumpărat în 1983, contra sumei de 23 milioane de franci, de familia Bernard, mari producători de alcool industrial și unii dintre cei mai importanți comercianți de vin din Bordeaux. De atunci, domeniul - unul dintre puținele care nu a adoptat denumirea mai nouă de ”Château”, tocmai pentru a-și dovedi vechimea - este condus de Olivier Bernard, care păstrează vii spiritul de armonie și strădania de a atinge perfecțiunea caracteristice acestor vinuri superbe. Chiar dacă este un om foarte ocupat - Președinte al Union des Grands Crus, oenolog al Domaine de la Solitude (proprietate a maicilor de la Congrégation de la Sainte-Famille de Bordeaux) și al Château de Martillac, co-proprietar al Château Guiraud (http://www.winepoint.ro/franta/125-g-de-guiraud-bordeaux-blanc-sec-2016.html) și, recent, proprietar al Clos des Lunes, el rămâne atașat de Domaine de Chevalier, unde locuiește și produce unele dintre cele mai bune vinuri roșii din Pessac-Léognan și unul dintre cele mai mari vinuri albe seci din lume.