Domaine Servin Chablis Vieilles Vignes Sélection Massale 2023
Perioada optimă de consum: 2025–2035
Producător: Domaine Servin
Soiuri: 100% Chardonnay
Culoare: Galben pai cu reflexe aurii
Miros: Arome intense de citrice (lămâie, grapefruit), flori albe, note minerale de cremene și un strop subtil de vanilie
Gust: Sec, cu o aciditate vibrantă, textură cremoasă și un final lung și mineral
Recomandări gastronomice: Se potrivește excelent cu fructe de mare, pește la grătar, pui cu sosuri cremoase și brânzeturi de capră
Alcool: 12.5%
Temperatura de servire: 10–12°C
Vinificație: Strugurii sunt recoltați manual de pe parcele situate în climatul Les Clos, cel mai renumit Grand Cru din Chablis. Fermentația are loc în tancuri de inox și butoaie de stejar, urmată de o maturare de 12 luni pe drojdii fine, pentru a adăuga complexitate și profunzime vinului.
O treime din vin a fost maturat în butoaie vechi, iar restul, în tanc. Fermentație malolactică completă.
Via, situată pe plaiul Les Pargues, a fost replantată acum peste 50 de ani cu lăstari selecționați din cele mai bune vițe ale viei, nu din clone. Această tehnică rar folosită se numește ”selecție masală.” Aceste vițe vechi neclonate au un randament extrem de mic și exprimă o mare diversitate de arome din terroir-ul Chablis-ului.
Producător
Încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea, călugării de la Saint Martin au menționat familia Servin ca proprietară de vii în Chabils. De atunci, generațiile care au urmat au continuat tradiția familiei devenind pricepuți nu doar la cultivarea viței de vie, ci și ca dogari și vinificatori. Așa se face că Servin Chablis a ajuns să-i încânte pe iubitorii și profesioniștii vinului din întreaga lume. Printre ei, Alexis Lichine, cunoscutul scriitor și importator de vinuri american cu care Servin a încheiat un parteneriat istoric acum 60 de ani. Astăzi, aproape 85% din vinurile domeniului sunt exportate în cele patru colțuri ale lumii.
Din cele 39 ha de vie, 36 sunt situate în satul Chablis, pe soluri de calcar kimmeridgian din care vinurile își iau binecunoscuta mineralitate. Majoritatea viilor au peste 40 de ani, iar vițele nu sunt clonate, producând un stil unic de Chablis în care se combină arome intense și concentrate, garanția de excelență a casei. În zilele noastre, ”metoda” Servin este un mix de tehnici tradiționale și moderne. Urmând tradiția, viile cele mai bune sunt culese manual, iar fiecare parcelă este vinificată individual pentru a capta identitatea și autenticitatea terroir-ului. Tehnologia modernă ajută la producerea unor vinuri de mare calitate, păstrând nealterat stilul Servin. Fiecare vin își dobândește propria identitate printr-o vinificare specială, unică. Datorită reputației sale, Domaine Servin este selectat pentru a apărea în cele mai prestigioase competiții și publicații precum Guide Hachette, Decanter, Revue des Vins de France sau Wine Spectator. De asemenea, domeniul este vizitat anual de critici și scriitori de vin precum Stephen Tanzer, Allen Meadows, Antonio Galloni și David Schildknecht.