Pierre Vessigaud Mâcon-Charnay "Bois Maréchal" 2020
Perioada optimă de consum: 2022-2027
Producător: Vins Pierre Vessigaud - Mâcon-Charnay, AOC Mâcon
Soi: 100% Chardonnay - vițe vechi de 25 ani, struguri culeși manual și nedesciorchinați
Culoare: galben-auriu cu reflexii verzui
Miros: mineral și delicat, cu note de lămâie, măr, alune prăjite și adieri florale
Gust: bogat și foarte plăcut, cu arome intense de mere verzi și citrice și sfârșit lung, foarte vivace
Recomandări gastronomice: ca aperitiv, fructe de mare, stridii, pește cu vin alb, carne albă, brânză de capră
Alcool: 13%
Temperatura de servire: 12-13°C
Număr de sticle produse: 8.000
Suprafața viei: 1 ha / 8500 vițe
Vinificat și maturat 12 luni în butoaie mari.
Charnay este unul dintre cele mai mici, mai bune și, prin urmare, mai scumpe sate din Mâcon-Villages.
Viile domeniului Vessigaud sunt în tranziție spre viticultură organică.
Producător
”Domeniul de 11 ha din satul Pouilly este o sursă de vinuri bune care merită să fie mai bine cunoscute. Pierre Vessigaud, a cincea generație, a renunțat demult la produsele chimice, iar în 2010 a început conversia la agricultura biologică. Randamentul este redus la 40 hl/ha, o raritate în regiune, ceea ce explică concentrația acestor vinuri. Recoltarea manuală este urmată de fermentarea în butoaie folosite, după care vinurile își continuă evoluția fără grabă, pe drojdii, în inox. Suculente dar serioase, toate etichetele lui Vessigaud merită căutate și cumpărate.” - William Kelley, robertparker.com
Pierre Vessigaud, ”artisan vigneron”, după cum se autodefinește, a preluat domeniul familial în 1987. Situată în sătucul Pouilly din inima apelațiunii Pouilly-Fuissé și fondată în 1839, proprietatea are opt hectare, dintre care trei în Mâcon și cinci în Pouilly-Fuissé.
Fructificând experiența a cinci generații de viticultori, Pierre este obsedat de calitatea strugurilor și muncește enorm de mult în vie, fiind convins că strugurii buni aproape că nu mai au nevoie de oenolog. El reușește, astfel, să producă vinuri proaspete, energice și minerale, recunoscute pentru echilibrul lor.