Pierre Vessigaud Mâcon-Fuissé ”Hauts de Fuissé” 2022
Perioada optimă de consum: 2024-2029
Producător: Vins Pierre Vessigaud - Mâcon-Charnay, AOC Mâcon
Soi: 100% Chardonnay - vițe vechi de peste 40 de ani, struguri culeși manual și nedesciorchinați
Culoare: galben pal
Miros: foarte plăcut, de fructul pasiunii, grapefruit și dulceață de lămâie
Gust: proaspăt, corpolent, fin și echilibrat, cu aciditate plăcută și sfârșit lung
Recomandări gastronomice: pui, pește, scoici, brânzeturi
Alcool: 13%
Temperatura de servire: 12-13°C
Suprafața viei: 1,50 ha / 8500 vițe
Viile domeniului Vessigaud sunt certificate Bio. Strugurii pentru ”Les Hauts de Fuissé” provin din două vii, "Longs poils" și "Scélés", situate în satul Fuissé din inima apelațiunii Pouilly-Fuissé și plantate începând din anii 1980, mult timp după crearea apelațiunii, în 1929, de unde și clasificarea ca ”Mâcon”. Vinul a fost vinificat și maturat 12 luni în butoaie mari de stejar.
Producător
”Domeniul de 11 ha din satul Pouilly este o sursă de vinuri bune care merită să fie mai bine cunoscute. Pierre Vessigaud, a cincea generație, a renunțat demult la produsele chimice, iar în 2010 a început conversia la agricultura biologică. Randamentul este redus la 40 hl/ha, o raritate în regiune, ceea ce explică concentrația acestor vinuri. Recoltarea manuală este urmată de fermentarea în butoaie folosite, după care vinurile își continuă evoluția fără grabă, pe drojdii, în inox. Suculente dar serioase, toate etichetele lui Vessigaud merită căutate și cumpărate.” - William Kelley, robertparker.com
Pierre Vessigaud, ”artisan vigneron”, după cum se autodefinește, a preluat domeniul familial în 1987. Situată în sătucul Pouilly din inima apelațiunii Pouilly-Fuissé și fondată în 1839, proprietatea are opt hectare, dintre care trei în Mâcon și cinci în Pouilly-Fuissé.
Fructificând experiența a cinci generații de viticultori, Pierre este obsedat de calitatea strugurilor și muncește enorm de mult în vie, fiind convins că strugurii buni aproape că nu mai au nevoie de oenolog. El reușește, astfel, să producă vinuri proaspete, energice și minerale, recunoscute pentru echilibrul lor.